– Ville hatt flere lokale filmfolk med i «MI6"-innspillingen

– Vi kunne nok hatt med flere lokale filmfolk, men vi kolliderer litt med «Lykkeland», sier Per-Henry Borch, den norske tilretteleggeren for «Mission: Impossible 6».

Tom Cruise spiller Ethan Hunt i «Mission: Impossible 6»
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

«Vet ikke», «Det må du spørre noen andre om» eller «har ikke peiling» var de vanligste svarene vi fikk da vi prøvde å finne ut om det er lokale filmfolk med på innspillingen av «Mission: Impossible 6». Det er utvilsomt en del hemmelighetskremmeri rundt Tom Cruise og hans «Mission: Impossible 6», men en mann vet en god del. Den norske tilretteleggeren er produksjonsselskapet Truenorth Norway. Per-Henry Borch er den som har best oversikt over hva som skjer.

– De kommer hit som et fullt team. Produksjonen har sine folk som reiser i hele verden. Vår jobb er å supplere med det de trenger akkurat her, sier Borch.

Noen nordmenn er med, i alle fall halvtett på selve produksjonen. Sue Ellen Meidell fra Tau får veldig skryt for sin jobb som assisterende location manager. En rogalending jobber med driften av det som kalles tech base, der utstyr, personell og logistikk koordineres. I tillegg har flere lokale folk bidratt i forarbeid for å få innspillingen til. Det kunne kanskje vært flere, hvis det ikke var for innspillingen av oljeserien «Lykkeland».

Les også

Se de første bildene: Her henger Tom Cruise utenfor Preikestolen

Les også

Tom Cruise-film fra Preikestolen får 6 millioner kroner i støtte

Les også

Tom Cruise-stenging av Preikestolen irriterer turgåere

Oljeserien «Lykkeland» spilles inn i Stavanger samtidig som «Mission: Impossible 6» er på Preikestolen.

– Filmmiljøet er ikke så stort, og akkurat nå er det mange som er opptatt med innspillingen av «Lykkeland». det er jo flott, men det ga oss lit færre å velge blant. Det er jo ikke filmskole vi holder på med, så vi trenger folk med litt erfaring. Det er ikke på «Mission: Impossible 6» du lærer opp folk fra grunnen. Vi håpet å kunne ta med noen flere lokale, men «Lykkeland»-innspillingen gjør altså at det ikke ble sånn. Et luksusproblem for regionen, streng tatt. Jo flere innspillinger, dess bedre.

Godt levert

Borch forteller om en rekke støttefunksjoner som - naturligvis - fylles med folk og bedrifter fra distriktet. Stiftelsen Preikestolen, Norsk Folkehjelp, klatrere, vakter og leverandører av alt fra betong og strøm til toaletter, telt og mat er i sving.

– Og her har alle de involverte levert veldig godt. Det er enormt viktig når vi får slike produksjoner til landet at vi klarer å levere på merket, til rett tid og som avtalt. Preikestolen er et utfordrende område. Alt må fraktes opp, monteres og gjøres klart. Her har alle de involverte gjort en strålende jobb, sier Borch.

– Kan du si noe mer om hvordan scenene fra Preikestolen skal brukes i filmen?

– For å være helt ærlig: Jeg vet ikke. Jeg har ikke lest manus engang. Dette er en spektakulær location, og de flyr neppe inn hele apparatet hit hvis de ikke skal bruke opptakene til noe. Men hva? Jeg vet ikke, sier Borch.

Insentivordningen

For tiden er det stor aktivitet på Preikestolen. Helikoptere, klatrere, logistikk, mat og hoteller må til for at Tom Cruise skal dingle utenfor fjellplatået i noe som skal ende opp i scener til «Mission: Impossible 6». Den relativt nye insentivordningen skal ha lit av æren for at dette. Skal du produsere en stor internasjonal film eller serie i Norge kan du søke om å få refundert inntil 25 prosent av dine utgifter. Argumentasjonen for ordningen er at Norge i retur får eksponert natur, norske forhold og at filmarbeidere får erfaring fra store prosjekter. Dette sa Stine Helgeland, avdelingsdirektør for Kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutt, da «Mission: Impossible 6» ble innvilget inntil 6,3 millioner kroner fra insentivordningen:

«Det var mange sterke søknader i denne runden og det er svært høy sannsynlighet for at alle de tre prosjektene kommer til å bli realisert. Hver for seg, og til sammen, vil disse filmene bidra til å vise norsk natur og kultur gjennom spektakulære innspillingssteder og temaer som omhandler norsk virkelighet. I tillegg vil mange norske filmarbeidere høste verdifull kompetanse, og filmbransjens internasjonale nettverk vil styrkes».

Får ikke innsyn

Naturen er grei. Preikestolen kan bli et enda mer populært reisemål gjennom å ble beklatret av Tom Cruise, men hva med den siste setningen? «...norske filmarbeidere høste verdifull kompetanse, og filmbransjens internasjonale nettverk vil styrkes». Kristoffer Joner har en rolle i filmen. Så mye mer enn det har han ikke kunnet si om saken.

Aftenbladet har bedt om innsyn i søknaden som sikret filmen penger gjennom insentivordningen. Målet var å se hvor stor den nasjonale, og den lokale, involveringen faktisk er. Norsk Filminstitutt har avslått dette på grunn av «....opplysninger om tekniske innretninger og fremgangsmåter samt drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde av hensyn til den som opplysningen angår.»

Vi får altså ikke vite noe der, men Stine Helgeland sier et tall på hvor mange nordmenn som er med vil komme senere.

– I vår årsrapport teller vi antall årsverk som er med i disse produksjonene. Dette tallet har vi ikke nå. Det er helt klart et mål å få norske filmfagfolk med. Insentivordningen er imidlertid ganske ny, og i den kommende revisjonen vil dette være et tema. En idé er å ha krav til å ta med traineer i fagfunksjoner, sier Helgeland.

Mulig vinn-vinn

Filmkraft vet heller ikke noe om lokale, regionale eller nasjonale filmfolk som er med på innspillingen.

– Jeg har ikke hørt om noen som er med i denne produksjonen. Men det skal sies: Det er mange klausuler og en del hemmelighetskremmeri rundt dette. Mye tyder på at Hollywood har stengt alle porter for å hindre at informasjon kommer ut. Det betyr at de som måtte være på innsiden nok er forsiktige med å flagge sin involvering, sier Dahl.

Hun tror store deler av produksjonsapparatet kommer flygende inn, noe veldig mange hotell-bookinger tyder på.

– Hva tenker du da om at det brukes over 6 millioner filmkroner på dette?

– I beste fall er det en vinn-vinn-situasjon. Hoteller og turisme og andre kan tjene penger, det er potensielle skatteinntekter inne i bildet og norske filmarbeidere får erfaring og nye nettverk.

Publisert: