Knallstart for Kulturøya Sølyst

Folk strømmer til Kulturøya, som åpnet for en måned siden. Problemet er å finne kunsten.

Publisert: Publisert:

Felipe Muija forelsket seg i denne skogen og valgte å smykke den med flagrende tekstiler. Men de finner du ikke sånn uten videre uten et godt kart. Foto: Kristian Jacobsen

 • Eli Næsheim
  journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Prosjektet med kunst plassert rundt i landskapet på øya Sølyst ble en suksess fra første dag av. Nå har Norsk kulturråd igjen bevilget penger til Kulturøya. Blant 52 søknader er dette ett av ti prosjekter som fikk ja, hele 350.000 kroner denne gangen.
I fjor mottok Kulturøya 100.000 kroner fra ordningen beregnet på stedsutvikling. Den første bevilgningen gikk til planlegging av Kulturøya, nå skal pengene brukes til mer kunst og kultur.

- Vi har ventet på svaret på denne søknaden. At vi fikk ja betyr at vi kan fortsette planleggingen framover, sier en lettet Aslaug Tveit, grunnlegger og daglig leder av bedriften Leva Urban Design, som står bak Kulturøya.

Den siste helgen i februar var det offisiell åpning av kunst- og kulturprosjektet på Sølyst. Da var den første kunsten plassert ut rundt på øya, og siden har folk strømmet til. Atskillig flere enn ventet.
- Vi tenkte at dette skulle utvikle seg litt etter litt, men slik ble det ikke. Nå har vi strevd med å finne rette måten å skilte på og skaffe gode nok kart, forteller Tveit.

Prosjektet heter "Find Your Eyes" og kunsten er ikke alltid like lett å oppdage eller gjenkjenne. Joanna Unzuetas installasjon er plassert ut like ved det nedlagte gartneriet på Sølyst. Foto: Kristian Jacobsen

Må skilte bedre

Kunstverkene på øya er midlertidige, noen skal stå til vinden eller regnet tar dem, andre fjernes etter en stund. Etter hvert endrer øyas kunstlandskap seg, nye kunstnere med nye verk kommer til. Det er kunstnerne selv, og den som har ansvar for de ulike visningene, som avgjør hvor kunsten skal plasseres. Derfor er det ikke noe poeng med fast skilting.

Aslaug Tveit opplyser at det er aktuelt å få laget et godt kart over turstiene rundt på øya, og gå ut fra dette. Dessuten bruke midlertidige klistremerker for å markere hvor kunstverkene er plassert akkurat nå.. Etter hvert vil der kanskje komme bedre løsninger.

I søknaden til kulturrådet opplyses det om sommerens planer, hvor blant andre den lokale kunstneren Ingeborg Kvame er invitert til å stille ut. Kvame forteller Aftenbladet at foreløpig har hun ikke har tenkt ut noe konkret for øya. I fjor høst deltok Kvame i Oslo Utmark, som også er et utendørs kunstprosjekt, men i skogen. Sannsynligvis kommer hun ikke til å bygge videre på det hun arbeidet med der.

- Hvilket forhold har du til Sølyst?

- Jeg har stått på kaien i sentrum og sett ut mot det flotte hvite huset på øya og drømt, forteller hun. Hun er blant de mange som ikke hadde vært på Sølyst før Kulturøya åpnet i februar.

Stedsutvikling

I «Find Your Eyes» - det første kunstprosjektet på Sølyst - har kurator Monika Wuhrer blitt inspirert av både den viltvoksende naturen på øya og den nye beplantningen rundt gartneriet. Samtidig som hun ønsker å skape en sosial møteplass for kunstnerne som arbeider her og folk i byen. Kulturøya skal tilby både diverse kulturelle arrangementer, et årlig kunstprogram, pluss nye og allerede eksisterende turstier rundt på øya.

Også byen Sauda får penger til stedsutvikling av Norsk kulturråd. Sauda kommune ønsker å legge til rette for at dette skal bli en attraktiv plass å bo, besøke og drive næring. Til dette trengs det en kunstfaglig prosjektleder. Som Nome og Tromsø, er Sauda i startgropen med å planlegge ny utendørs kunst.
Nesoddparken Willdlife fikk hele én million av potten til stedsutvikling.

Også disse pengene skal brukes til et midlertidig kunstprosjekt, tenkt til tre år fra sommeren av. Hvor kunstnerne arbeider enten innendørs eller ute, og publikum skal kunne følge med i prosessen.

Publisert:

Les også

 1. LES MER OM BRUA OVER TIL SØLYST OG KULTURØYA: Bybrua har fått fargerik belysning

 2. Bruk øynene og finn kunsten

 3. Kunst i naturen og utsikt mot Tungenes

Mest lest akkurat nå

 1. Barnehage­ansatt i Stavanger testet negativt på korona på andre test

 2. – 1. mars tok ekskona mi, Janne, livet sitt. Knappe to uker etter kom korona­pandemien

 3. Slik blir høstens skole­hverdag på barne­skole, ungdoms­skole og videre­gående skole

 4. Kvernevik: Mann i 40-årene pågrepet etter å ha truet nabo

 5. På vei til byen på hjemmelaget flåte

 6. Trolljeger­prøven 2020 er annerledes, men innsatsen er like stor

 1. Kunst