Her er Aftenbladets julesendinger

I år har Aftenbladet sendt en rekke julearrangementet - både julaftens gudstjeneste, kokkelering, forestillinger og konserter. Gått glipp av noe? Se det her!

Publisert: Publisert:

Sammen med ulike samarbeidspartnere har Aftenbladet skapt hjemmejul i år. Vi har formidlet konserter, matlaging, forestillinger – og nå også gudstjenesten.

Julaften: Verdens vakreste fortelling

Vanligvis gjennomfører menighetene flere fullsatte gudstjenester julaften, men i år kan de ikke slippe inn mer enn 50 personer i kirkebenkene. Derfor sendte altså Aftenbladet gudstjeneste julaften – fra Ræge kirke i Sola.

Sokneprest Haakon Kessel i Ræge kirke i Sola varsler en vanlig, eller tilnærmet vanlig, julegudstjeneste. Men også i Ræge gjelder koronareglene:

Julefortellingen har gitt mennesker lys og håp i 2000 år

Dette var en av sokneprest Håkon Kessels siste gudstjenester i menigheten ettersom han starter i ny jobb i Det Norske Misjonsselskap fra nyttår av.

– Men hva er det med julen som får folk til å stå i kø for å få med seg gudstjenesten?

– Jeg tror det er en kraft i julefortellingen, en kraft som har gitt mennesker lys og håp i 2000 år. 

Tidligere har Aftenbladet sendt en rekke andre julearrangement.

Julelegender

Kjell Inge Torgersen har siden 2009 invitert til julelegender. Selv beskriver han dette som «ei skuldersenkande og annleis oppleving» som inneholder en ny legende og ny musikk hvert eneste år. Årets forestilling har premiere i kinosal 1 på Sølvberget i Stavanger mandag 14. desember. Noen dager senere framførte han forestillingen i Talgje kirke – en forestilling som blir mulig å oppleve på Aftenbladet.no lille julaften.

Hvert år finner Torgersen fram en ny julehistorie, denne gang overraksende nok en krimfortelling med Sherlock Holmes i hovedrollen. Som tidligere år blir det mye musikk underveis, noe nytt, noe velkjent.

Les også

Julens special guest star: Sherlock Holmes

Kjell Inge Torgersen henter fram en litt overraskende gjest i årets Julelegender: Sherlock Holmes.

Domkirkekorenes storsatsing kunne ikke gjennomføres i år, men Domkirkens guttekor gjennomfører sitt tradisjonsrike Julekvad, i digital versjon, riktignok – med Domkoret som gjester.

Domkorenes Julekvad

Domkirkens guttekor kan ikke invitere til sitt tradisjonsrike Julekvad i år – både fordi Domkirken er stengt for oppussing, og fordi koronarestriksjonene gjør konserten vanskelig å avvikle på vanlig vis. I stedet ber de med seg selve Domkoret og gjennomfører en dobbeltkonsert i St. Petri – uten publikum. Men konserten, som ledes av domkantor Oddgeir Kjetilstad, blir tatt opp og vises her på aftenbladet.no.

Trenger du mer Lucia?

Feiringen av helgenen St. Lucia er en av de få katolske tradisjoner som står sterkt også i lutherske land som Sverige og Norge. Her, midt i den mørke adventstiden, markerer både barnehager, skoler og kor dagen til minne om den sicilianske martyren Lucia.

Domkirkens pikekor med Jorunn Lovise Husan som dirigent markerte dagen også i år, selv om det ble annerledes enn vanlig. Det ble Lucia-morgen i St. Petri kirke, og Lucia-stemningen kan du ennå se her på aftenbladet.no.

Gospel og SSO

Stavanger Gospel Companys årlige julekonserter er blitt en tradisjon. Og konserten fra 2017, der Stavanger Symfoniorkester var gjest, ble tatt opp. Både konserten og opptaket er så bra at det hentes fram igjen – og strømmes her til glede for alle tilhengere av jul, orkester og gospel. Korets leder, Aril Schiøld, er så ubeskjeden at han omtaler konserten som ellevill.

Det varanledning til å gi kollekt underveis, og inntektene går til Frelsesarmeens julegryteaksjon som i fjor bidro med 21.000 gaver og 2500 julemiddager. Bidrag sikrer også ferietilbud og andre tilbud til vanskeligstilte.

Konferansier: Egil Svartdahl.

Lag ditt eget julebord

Aftenbladet har en hel meny med juleforeberedelser, de fleste får deg inn i julestemningen. Men vi har én som er for å lage ditt eget julebord: Den profilerte kokken Tony Martin, kjøkkensjef på Bellies i Stavanger, tar utfordringen når færre av oss deltar på julebord på restauranter og hoteller: Sånn lager du julebordmat hjemme. Han sikter på en femretter, men dersom det blir i meste laget kan du kutte bort et par av rettene. Og du trenger ikke være stjernekokk for å henge med i svingene, lover han. Sendingen består av steg-for-steg-instruksjon samt selve måltidet med flere gjester.

Publisert: