Hadde aldri ventet å få denne artisten på scenen i Sandnes

Rapperen Don Martin kommer, men det gjør ikke ungene i Steps dansestudio. Denne uken starter høstprogrammet i Sandnes kunst- og kulturhus.

Rapperen Don Martin kommer til Sandnes med forestillingen Blokk til blokk. Aftenposten skrev følgende om forestillingen: «en opplevelse som er større enn en konsert og rikere enn en vanlig forestilling.»
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det blir en annerledes høst også for den store kulturinstitusjonen i Sandnes.

– Dessverre er det mange arrangementer som ikke lar seg gjennomføre. Noen artister har stoppet planlagte turneer, andre har flyttet på datoene, sier kulturhussjef Elisabeth Dahl.

Juleforestillingene til Steps dansestudio må avlyses. Normalt pleier danseskolen å arrangere 14 forestillinger i løpet av to-tre hektiske helger i november og desember.

– Vi håper å få satt opp danseforestillingene til våren, sier kulturhussjefen.

Heller ikke Hellbillies kommer. Bandet skulle etter planen ha dratt på turne for å markere 30-års jubileum.

Hege Bjerk fra Bryne ga i vår ut sitt andre album, «Kan me stoppa tiå». Hun har konsert i Sandnes kulturhus i slutten av måneden.

Rapper til Sandnes

Kulturhussjefen hadde aldri trodd hun skulle få oppleve hiphop-artisten Don Martin på scenen i Sandnes kulturhus. Det skjer imidlertid fredag 13. november når rapperen besøker Sandnes med forestillingen Blokk til blokk. Det er Riksteatret som tar braksuksessen fra Det Norske Teatret ut på turne.

– Jeg tror denne forestillingen kan appellere til et publikum vi vanligvis ikke ser så ofte i Sandnes kulturhus, sier Elisabeth Dahl.

Kulturhussjefen er også veldig glad for å ha Frida Ånnevik på programmet. Artisten fra Hamar skulle egentlig hatt konsert i mars, men den måtte flyttes.

Første konsert i høst ble raskt utsolgt og artisten har sagt ja til å ha en ekstrakonsert samme dag.

– Vi gleder oss veldig til konsertene med Frida Ånnevik. Hun og Chris Holsten er jo veldig aktuelle for tiden med det som nærmest er en pandemisk trøstesang i låten «Hvis verden», sier Dahl.

Sandnes kulturhus overlater de tradisjonelle julekonsertene til kirker og forsamlingshus og går for mer utradisjonelle uttrykk i sitt førjulsprogram: Rita Eriksen og Dag Vagle gjentar fjorårets suksess og holder konserten Vinterlys.

Frida Ånnevik har over 6 millioner avspillinger på Spotify med låten «Hvis verden» med Chris Holsten. I høst holder hun konserter i Sandnes.

Fullt kjør

Konserthuset har vært under oppussing siden mai. Denne uken kunne de ansatte flytte tilbake igjen etter midlertidig opphold på KinoKino.

Kulturhuset har fått nytt ventilasjonsanlegg, nye scenetrekk og ny lysrigg.

– Publikum vil nok ikke merke veldig til oppussingen vi har gjort. Men lufta blir merkbart bedre bak scenen og i kontorene, sier Elisabeth Dahl.

Kulturhussjefen er glad for å kunne åpen dørene igjen.

– Publikum har tydeligvis savnet oss. Telefonene har kimet i hele dag. Mange vil kjøpe billetter, men det er også mange som lurer på smittevernreglene, sier hun.

Restriksjonene gjør at bare en tredjedel av salen kan fylles opp.

– Vi ønsker jo å få inn 200 gjester, som er maks antall. Derfor kommer vi til å ha flere forestillinger med unummererte billetter og i stedet vise publikum til de rette plassene i salen. Husstandsmedlemmer skal få sitte ved siden av hverandre, andre må sitte med to ledige seter mellom seg, forklarer hun.

Smittevernreglene fører også til at det ikke blir servert alkohol under forestillingene i høst.

Rita Eriksen og Dag Vagle debuterte i fjor med julekonserten Vinterlys i Sandnes kulturhus. Duoen kommer med nye konserter i år.

Omsetningssvikt

Avbestilte forestillinger og publikumsbegrensninger gjør om at Sandnes kunst- og kulturhus får en omsetningssvikt på kanskje 5 millioner kroner i år.

– Det har dessverre ikke kommet støtteordninger fra regjeringen som vi kan søke på. Det gjør situasjonen krevende når vi samtidig vet at kommunen må spare 300 millioner kroner, sier hun.

Hun tror ikke det vil få konsekvenser på kort sikt, men håper på statlig drahjelp.

– Kultur er det minste og billigste feltet, men samtidig uhyre viktig. Støtteordninger kan bidra til økte aktiviteter og samtidig være et bitte lite plaster på såret. At noen ser oss er viktigere enn man skulle tro, sier hun.

Publisert: