Kom nærmere og kjenn på skulpturen


Vanligvis får vi beskjed om å ikke ta på kunsten. Når undersøker forskerne hva som skjer når vi oppfordres til å berøre.

Professor Palmyre Pierroux fra Universitet i Oslo berører skulpturen slik publikum oppfordres til å gjøre, mens Dimitra Christdou filmer i bakgrunnen.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Nå om dagen blir folk som tar turen innom Sølvberget galleri for å se utstillingen "Evighetens form" med Aase Texmon Rygh bedt om å delta i et forskningsprosjekt. Det gjelder alle; voksne og unge som kommer alene eller sammen med andre, barnefamilier og skoleklasser.

De som samtykker blir filmet mens de går rundt i utstillingen. Pluss at de presenteres for et spørreskjema. Og får klar beskjed om at hvis de først fjerner eventuelle ringer eller annet som kan ripe, er det bare å ta på kunsten, så mye de vil.
- Alle som kommer hit kan kjenne på skulpturene, vi gir beskjed til hver enkelt, opplyser formidler Marte Moen Danielsen.

"Møbius stående" var på plass utenfor hovedinngangen til Stavanger kunstmuseum i Mosvannsparken i 1997. Bronseskulpturen er 160 cm høy og er en gave fra det som den gang var Venneforeningen til Rogaland Kunstmuseum.

Barn klemmer

Hun opplever at de voksne kan være litt mer tilbakeholdne, men at barn gjerne omfavner og klemmer skulpturene. Mens Anne Klovning, som også er kunstformidler i denne utstillingen, har merket seg at mange barn klatrer på Texmon Ryghs skulptur uten for Stavanger kunstmuseum i Mosvannsparken. Denne bronseskulpturen er 160 cm høy og mye større enn de på Sølvberget. Skulpturene i utstillingen er i mørk lavastein, og om de kan berøres, skal det ikke klatres.

- Folk blir positivt overrasket når vi forteller at de kan ta på kunsten, og de aller fleste gjør det. Skulpturene er gode og innbydende, jeg tror nok at dette er en måte å få publikum til å bli værende i utstillingen, sier Klovning, som gjerne benytter anledningen til å ta kontakt med dem som nærmer seg kunsten fysisk. De er ofte motivert for å lære mer om både skulpturene og kunstneren. Det hender også at samtalen dreier mer inn på helt andre temaer, assosiasjoner som bare kommer.

- De fleste skulpturer inviterer til berøring, bemerker professor Palmyre Pierroux, ansatt ved Universitetet i Oslo og med faglig bakgrunn både fra kunsthistorie og pedagogikk.

Berøring av kunst hett tema

I februar neste år er hun én av flere innledere på et internasjonalt seminar i New York hvor temaet nettopp er forskningsprosjekter som det publikum på Sølvberget nå blir en del av. Berøring av kunst er et hett tema innenfor forskningen ved museer akkurat nå. Tidligere studier har vist at når du får ta på gjenstandene forsterkes dine følelser for struktur, materialitet, form, pluss kunstverkets temperatur og størrelse.

Stavanger er første stoppested for Nasjonalmuseets vandreutstilling med Aase Texmon Rygh. Forskerne planlegger å møte opp på samtlige visningssteder de tre årene utstillingen vandrer rundt i landet.

Palmyre Pierroux er innom Sølvberget galleri noen dager, senere kommer en representant fra Nasjonalmuseet for å fortsette arbeidet. Spørsmålet er hele tiden hvordan publikum reagerer når det oppfordres til å berøre skulpturene.

Resultatene analyseres også underveis. Pierroux bemerker at folk ofte er forsiktige når de får ta på den glatte overflaten. Lørdag fulgte hun med da en far og hans 8-9 år gamle sønn sto ved én og samme skulptur i ti minutter. Hun observerer også hvordan folk nærmet seg skulpturene, og om de snakker sammen, blant annet.

Kunstneren Aase Texmon Rygh er modernist og ble inspirert av modernistisk musikk da hun arbeidet med skulpturene som vises i utstillingen. Musikk i dette abstrakte uttrykket følger også utstillingen, og er også et tema på spørreskjemaet. Reaksjonen på lyden er blandet, opplyser formidler Moe Danielsen.

Les også

 1. ANDRE UTSTILLINGER PÅ SØLVBERGET: Alt du ikke vet om biokunst

 2. Minnes Obstfelder med appelsiner

 3. Populære musikkfoto på Sølvberget

Publisert:
 1. Forskning og vitenskap
 2. Kunst
 3. Stavanger kunstmuseum

Mest lest akkurat nå

 1. Ny dobbel renteheving fra Norges Bank – varsler ny heving i september

 2. Skulle sjekke om alt gikk bra med naboen. Ble stukket med kniv i brystet

 3. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 4. Kjemperesultat for Rogaland-bedrift - har ordrereserve på 4,6 milliarder

 5. Birgitte-saken: Siktede la en felle for det som viste seg å være politi­folk

 6. Vannskuter-dødsfallet i Sirdal var årets første: – Vanskelig å si hva som får ulykkene til å skje