100 filmtips for rolige dager

Blir det lange dager og kvelder for store og små? Her er noen tips til filmer familien kan sluke mens man isolerer seg fra omverdenen.

Publisert: Publisert:

Johnny Depp spiller Willy Wonka i «Charlie og sjokoladefabrikken»

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er 76 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Enten man er i karantene eller ei, blir det unektelig flere timer å tilbringe hjemme når idrettslag, kinoer, restauranter og svømmehaller har stengt. Vi har samlet noen tips til filmer familien kan underholde seg med mens vi venter på bedre tider. De er tilgjengelige på strømmetjenestene Netflix, HBO Nordic, Viaplay, Amazon Prime og TV2 Sumo. Her finner dere både nye og gamle filmer, i mange kategorier. Kanskje er dette en anledning til å hente fram noen store titler fra 80- og 90-tallet og diskutere hvor godt de har holdt seg?

Listen er utarbeidet i samarbeid med to konsulenter på 12 og 15 år.

NB! Aldersgrensene ser ut til å variere litt fra strømmetjeneste til strømmetjeneste og samsvarer ikke alltid med aldersgrensene filmene hadde da de gikk på kino, så de tar vi ikke med her. Sjekk gjerne Medietilsynets filmdatabase hvis du er i tvil.

Eventyr og action for hele familien

Charlie og sjokoladefabrikken (Netflix). Roald Dahls fargerike univers ivaretas godt av regissør Tim Burtons særegne stil.

Paddington 1 og 2 (Netflix, TV2 Sumo). Vi kan nok ikke reise på helgetur til London med det første, men vi kan drømme oss bort sammen med den sjarmerende bjørnen Paddington og hans fosterfamilie.

Shazam! (Netflix). Morsom og sjarmerende film om en gutt som plutselig blir omskapt til en voksen superhelt, med alle de komplikasjonene sånt medfører.

Ghostbusters (Netflix). Dagens ungdom vil kanskje ikke la seg imponere av spesialeffektene, men filmen om spøkelsesjegerne er fortsatt ganske festlig.

Den norske barnefilmen «Doktor Proktors prompepulver» handler om både promp og vennskap.

Doktor Proktors prompepulver (Netflix, TV2 Sumo). Alle vet at promp er morsomt. Her får man rikelig av det, i tillegg til en koselig historie om kjekke unger og dårlige naboer.

Narnia – Reisen til det ytterste hav (Netflix). De to første Narnia-filmene finnes visst ikke på disse tjenestene, men denne får gjøre nytten. Klassisk spennende eventyr om kampen mellom de gode og de onde i et parallelt univers.

SVK (Netflix). Roald Dahl-historie om en kjempe som skiller seg ut fra sine artsfrender ved å ikke spise barn, men som likevel kidnapper en liten jente.

Will Smith spiller ånden i lampen i Disneys nye versjon av musikkfilmen «Aladdin». Foto: Courtesy of Disney

Aladdin (Viaplay). Will Smith spiller ånden i lampen i denne fargerike versjonen av Disneys tegnefilm.

Nøtteknekkeren og de fire kongerikene (Viaplay). Mer fargesprakende musikalsk underholdning fra eventyrland, løst basert på balletten med samme navn.

The Addams Family (Amazon Prime). 1993-versjonen av historien om den eksentriske familien Addams er mye bedre enn animasjonsfilmen som kom i fjor. Når du sitter og irriterer deg over å være innesperret sammen med familien, kan du i hvert fall glede deg over at de ikke er som denne gjengen.

Tilbake til fremtiden 1, 2 og 3. (Amazon Prime). Det aller festligste med disse filmene er kanskje hvordan vår tid så ut sett fra 80-tallet.

The Karate Kid (Netflix). Her kan man benytte anledningen til å demonstrere for ungdommen hvordan filmmediet har utviklet seg siden foreldrene var barn. Både den nye varianten fra 2010 og originalen fra 1984 ligger tilgjengelig på Netflix.

Gåten Ragnarok. Norsk film hvor man kan lære litt om både norrøn mytologi og vikingtiden, så den kan fint innlemmes i den utvidede hjemmeskolehverdagen.

Teenage Mutant Ninja Turtles (Netflix, HBO). På ingen måte storartet gjenoppliving av noen av 90-tallets populære figurer. Grei tidtrøyte når det røyner på.

Jumanji: Welcome to the jungle (Netflix). Heller ingen hit blant foreldregenerasjonen, men mange ungdommer likte denne tøysete filmen om en gjeng som blir fanget i et dataspill.

Detective Pikachu (Netflix). Nok en revitalisering av et 90-tallsfenomen, som fikk fart da Pokémon Go-farsotten sto på som verst. Ryan Reynolds har stemmen til Pikachu.

Musikaler og musikkfilmer

Grease (Netflix, Amazon Prime). Landeplage-spekket musikal om hvordan tøffe gutter og snaisne jenter oppførte seg på 50-tallet.

Bohemian Rhapsody slo an hos mange, ikke bare Queen-fansen. Foto: Photo Credit: Courtesy Twentieth

Bohemian Rhapsody (Viaplay). Historien om Queen, og da først og fremst frontfigur Freddie Mercury, er både morsom, trist og medrivende. Og ikke minst fylt med massevis av god musikk.

Mary Poppins vender tilbake (Viaplay). Sukkersøt og fargerik oppfølger til den gamle filmen om den magiske barnepiken Mary Poppins.

Pitch Perfect (TV2 Sumo, Amazon Prime). Det høres ganske døvt ut å lage film om studenter som synger a cappella, men denne er faktisk ganske morsom.

Mamma Mia! 1 og 2 (TV2 Sumo, Amazon Prime). Abba fikk virkelig sin renessanse da musikalen Mamma Mia! ble lansert i filmformat med masse dyktige folk i de sentrale rollene. Oppfølgeren er ikke like bra, men absolutt til å leve med, hvis man ikke har gått lei av Abba ennå.

Annie (Netflix). Klassiker om en tøff barnehjemsjente som klarer å lokke fram de varmere sidene hos en kynisk forretningsmann.

Les Misérables (Netflix). Denne klassikeren egner seg forbløffende bra i filmformat. Anne Hathaway fikk Oscar for sin rolle som den plagede Fantine.

Dreamgirls (HBO). Musikal basert på historien om popfenomenet The Supremes. Solide sangere som Beyoncé og Jennifer Hudson i sentrale roller.

Animasjonsfilmer for hele familien

Det regner kjøttboller (Netflix). En ung oppfinner lager en maskin som sørger for fri levering av matvarer fra oven. Det skjærer seg selvsagt.

Shrek handler om et troll som tvinges til sosial omgang.

Shrek (Netflix, Amazon Prime). Et troll, et esel, en drage og en forhekset prinsesse er sentrale aktører i dette eventyret, hvor rollene på mange måter er satt på hodet.

The Boss Baby (HBO, Viaplay). Her får man det endelige svaret på hvor babyer kommer fra, og det er langt mer foruroligende enn det vi tidligere har trodd.

Monsters vs. Aliens (HBO, Viaplay). Romvesener invaderer jorden, men møter motstand fra uventet hold.

Over hekken (HBO). En gjeng skadedyr må ta nye grep når menneskene raserer området de bor i.

Nedenom og hjem igjen (HBO). Overklassemus og kloakkrotter blir venner i nok en film som viser verden sett fra skadedyrenes side.

Dragetreneren (HBO, Viaplay). Man skal visst ikke skue verken hunden eller dragen på hårene. Det finner en ung gutt ut i denne spennende og morsomme filmen.

Madagaskar (HBO, Viaplay). Fire kule dyr rømmer fra dyreparken i New York og klarer faktisk å komme seg helt til Afrika.

Biefilmen (HBO, Viaplay). Komiker Jerry Seinfeld kom på ideen til filmen, eller i hvert fall ordspillet i tittelen. Filmen harselerer over hvordan det kunne gått med biene og verden om alle hadde blitt veganere.

Kung Fu Panda (HBO, Viaplay). En ung panda lever ut drømmen om å bli en ekte kung fu-mester.

Frost (Viaplay, TV2 Sumo). Eventyr om to syngende søstre som rives fra hverandre takket være noen underlige grep fra foreldrene.

Syng (Viaplay). En slags Idol-film med herlige, syngende dyr i de sentrale rollene.

Se opp (Viaplay). En eldre mann tar like godt med seg hele huset når han bestemmer seg for å flytte ved hjelp av en solid klase ballonger.

Mysteriet herr Link (Viaplay). Den mystiske «missing link» mellom menneskene og apene er hovedpersonen i dette herlige harselaset med britisk arroganse og generell trangsynthet.

Anti-helten Gru i Grusomme meg får livet snudd på hodet når han ved en feiltakelse blir fosterfar.

Grusomme meg (Viaplay). I disse tider er folk som isolerer seg hjemme for mønsterborgere å regne. I denne filmen er fyren som holder seg for seg selv av et litt annet kaliber.

Wall-E (Viaplay, TV2 Sumo). Framtidsfabel om hvordan det går når menneskeheten ikke klarer å ta vare på planeten og overlater opprydningen til maskinene.

Croods (Viaplay). En steinalderfamilie i selvvalgt karantene blir tvunget ut i verden i denne historien. Det er visst ikke fullt så ille der som de først trodde.

Pus med støvler (Viaplay). Stilig spin off fra Shrek-universet, hvor katten med støvlene spiller hovedrollen.

Hotell Transylvania (Amazon Prime). Monstre fra hele verden boltrer seg på et luksushotell i grisgrendte strøk i Romania, noe som går helt fint helt til et menneske dukker opp.

Happy feet (TV2 Sumo). Koselig historie om en pingvin som skiller seg ut fra mengden, og får kjenne på sanksjonene fra majoriteten.

Legofilmen (Netflix). Når vi skal holde oss hjemme, er det en fin anledning til å hente fram legoklossene igjen, både fysisk og på film.

Action og eventyr for ungdom (og voksne)

Jurassic Park (Viaplay). En fornøyelsespark med forrektige dinosaurer? Hva kan gå galt? En del, viser det seg.

Chris Pratt spiller dinosaurpasser i Jurassic World.

Jurassic World (Netflix). Men lærer folk av historien? Tydeligvis ikke.

Aquaman (Netflix). En fullstendig tullete, men passe selvironisk film om tegneseriehelten Aquaman.

Inception (Netflix). Sci fi-thriller hvor kriminelle har oppdaget hvordan de kan innta drømmene til folk for å stjele informasjon fra dem.

Matrix (Netflix). Også denne filmen leker med våre forestillinger om hva som er ekte og hva som er illusjoner. Spesialeffektene var grensesprengende da den ble gitt ut for litt over 20 år siden.

Indiana Jones og jakten på den forsvunne skatten (Netflix, HBO, TV2 Sumo). De som trodde arkeologi var kjedelig, måtte tro om igjen i møte med George Lucas’ eventyrer Indiana Jones.

The hunger games (HBO). Framtidsdystopi hvor unge mennesker tvinges ut i en slags virkelighetens Fortnite.

Bølgen (Netflix, TV2 Sumo). Norsk katastrofefilm på sitt beste. En tsunami treffer en norsk fjord, og panikken bryter løs.

Skjelvet (Viaplay. Frittstående oppfølger til Bølgen. Her er det et jordskjelv som får fatale konsekvenser for det sentrale østlandsområdet.

Captain Marvel (Viaplay). Endelig en kvinnelig Marvel-heltinne! Stilig film med rikelig med 90-tallsmimring.

James Bond-filmene (Viaplay). På et eller annet tidspunkt skal man jo introdusere ungdommen for James Bond. De 25 filmene om den britiske spesialagenten ligger samlet under fanen «The Bond Collection» hos Viaplay, så får man selv finne ut hvilken ende man vil begynne i.

Ocean’s eleven (Netflix). Når man først skal utføre det perfekte ran, er det like godt å ta litt i. Det gjør det stjernespekkede rollegalleriet her.

Kon-Tiki (Netflix). Stavangerske Pål Sverre Hagen spiller Thor Heyerdahl i en film som er egnet til å gi oss en viss respekt for havet.

Megalodon (Netflix). Tøysete film om en ekstremt overdimensjonert kjempehai og alle de forviklingene den forårsaker.

Now you see me (Netflix, TV2 Sumo). Fire tryllekunstnere slår seg sammen og blir utspekulerte svindlere.

Olympus has fallen (Netflix, TV2 Sumo). Godt overdreven katastrofefilm hvor terrorister overtar kontrollen i Det hvite hus.

Hobbiten-trilogien (Viaplay). Mange syntes det var i overkant å tvære Ringenes Herres forgjenger-bok ut over tre filmer. Alle tre ligger på Viaplay, så det er bare å gjøre seg opp en mening selv.

Elijah Wood spiller Frodo, hobbiten som får den tunge oppgaven med å redde verden i «Ringenes Herre»-trilogien.

Ringenes herre: Ringens brorskap (TV2 Sumo), Ringenes Herre: To tårn (TV2 Sumo) og Ringenes Herre: Atter en konge (TV2 Sumo, Netflix). Peter Jacksons filmatisering av Tolkiens hovedverk kan man se igjen og igjen. Spennende, vakkert og skremmende.

Terminator (Viaplay). Her finner du kilden til utsagnet «I’ll be back», som halvgamle folk liker å uttale med kraftig østerriksk aksent. En klar kandidat om man skal drive filmhistorisk opplæring av den oppvoksende generasjon.

Terkel i knipe (TV2 Sumo). OK, dette er strengt tatt en animasjonsfilm, men den er også såpass voldelig og grov i språket at den ikke passet helt inn sammen med de koselige Pixar-filmene. Morsomt, annerledes og drøyt fra folkene som også har laget «Rutete ninja».

Amundsen (TV2 Sumo). Flere lokale folk er med i denne norske storfilmen om eventyreren Roald Amundsen.

Batman begins (TV2 Sumo). Den mørke bakgrunnshistorien til Batman.

Publisert:
 1. Linda Hofstad Helleland åpner pengesekken for Rogaland

 2. Tegnell tar selvkritikk

 3. Flertallet av lærerne klarte ikke å følge opp sårbare elever i hjemmeskole

 4. Undersøkelse: Hver tredje nordmann unngår helsetjenester

 5. –Rødt, gult eller grønt lys? Vi skal være klar!

 6. – Stortinget må lytte til aktørene i næringen og det som hele industrien sier må til

Les også

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Kultur
 4. Film
 5. Viaplay