På tomgang i høygir

Litt for repeterende bok nummer to om Stockholms brutale sider.

Publisert: Publisert:

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

«Aldri fucke opp» er andre bind i en varslet trilogi, som forfatter og advokat Jens Lapidus har døpt «Stockholm Noir». Navnet er passende på mange måter. I andre som i første bok følger vi tre mannlige hovedpersoner, som hver på sin måte utforsker sine nattsvarte sider. Forfatteren gir også et realistisk innblikk i lyssky mafiakonstellasjoner i den svenske hovedstaden, miljøer som er bygget opp etter egne spilleregler og æreskodeks. På toppen sitter fortsatt eksjugoslaven Radovan, men imperiet hans har så smått begynt å vakle.

Forfatterens språk er fortsatt veldig direkte, med ivrig bruk av punktum. Den grovhogde stilen blir noe anmassende, ikke minst siden man her strekker handlingen ut over mer enn 500 sider. Det er vanskelig å fri seg fra inntrykket av at Lapidus går litt på tomgang, i hvert fall i første halvdel av boka, til tross for tidvis god driv i handlingen. Lyspunktene er kanskje først og fremst den tørre humoren og den systematiske spenningsoppbygningen, som forfatteren forsterker ved å dele fortellerperspektivet mellom de tre hovedpersonene, hvis veier krysses både underveis og i den avsluttende finalen.

Vi vet tidlig at det kommer til å skjære seg, men ikke nødvendigvis på hvilken måte. Her skal man lese til siste side for å forstå hva som egentlig skjedde.

Dessverre har Lapidus falt for fristelsen å blande inn Sveriges største krimgåte, Palme-drapet, men uten at han klarer å rettferdiggjøre akkurat den vrien. Til tross for en del tomgangskjøring skal det bli spennende å se hvordan han har tenkt å nøste opp trådene i den siste boka. Den blir på alle måter avgjørende for om dette blir et vellykket prosjekt eller ikke.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Tidligere ordførers naust ble ikke politisk behandlet

 2. Nå øker smitten i Italias suksessregion. Superspreder får skylden

 3. Traktor mistet henger ved E39

 4. Sportens eneste svarte fører fant renneløkke i garasjen. Trump kaller det «en bløff» .

 5. Til sykehus etter klorlekkasje i Dyreparken

 6. Skadestatus i Viking: – Håper å være kampklar i løpet av sommeren

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Anmeldelse