Dette er kunsten vi kjøper mest av

Galleri Sult må legge inn årene og flere andre gallerier melder om nedgang og en tøff bransje. Men nå går vi inn i høsten — høysesongen for kunstsalg.

 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
Bjørg Thorhallsdottir "Når det lukkes en dør" (68x98cm). Pris med ramme: 10.500.
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er slett ikke slik at når ett galleri gir beskjed om at det ikke går lenger, drømmer de andre om økt omsetning. Snarere tvert i mot, Galleri Sults konkurrenter snakker varmt om mangfold.

Per Inge Bjørlo "Dark Relief" (74x84 cm). Fra 8000 til 17.000 kroner.

At flere ulike visningssteder skaper økt interesse.

Krukke av Kjell Nupen, 90 cm høy. Pris: 165.000. Sjelden vare.

Viktig inntekt

Akvarell uten tittel av Lise Birkeland. (48x68 cm). Pris: 7000 kroner med ramme.

— Vi er avhengige av inntekten fra kommisjonssalget vårt, sier Eva Watne, daglig leder ved Hå gamle prestegard, ett av de større utsalgsstedene for kunst her i distriktet. Men som solgte mye mer for ti år siden. Hun mener nedgangen skyldes at enten har flere bedriftskunstforeninger lagt ned, eller så er de blitt mindre.

Anne Valen Næss "Når hun lytter" (60x60 cm). Pris: 6000 kroner med ramme.

Salg av kunst fra utstillingene er en utfordring også for det halv-offentlige galleriet på Jæren. Watne utfordrer de lokale bedriftene, og mener de burde kjøpe mer kunst. Og at publikum også må kjenne sin besøkelsestid, ta sjansen på å oppleve mer av alt det spennende som vises i distriktet. Selv om utstillingen skulle vise seg å være krevende, som samtidskunsten også kan være.

Håkon Gullvåg "Gutt på stol." Pris: 6500 uten ramme. Innramming koster 2500-3000 kroner.

Opp og ned— Jeg tar ikke kommersielle hensyn, økonomien får komme etter hvert, sier Arve Opdahl i Galleri Opdahl, som opplyser minst mulig om salg. Det varierer fra år til år, uke til uke, dag til dag.

Ifølge Lise Flørli i Galleri Gann har de to siste årene vært galleriets beste. Hun tror det skyldes at Gann har utvidet visningsarealet og viser flere utstillinger samtidig. Men galleridrift er uansett ingen gullgruve.

Kunstgalleriet har hatt to utstillinger med kjempesalg i år. Bortsett fra Magne Furuholmen og Kjell Nupen har 2014 så langt vært på det jevne. Elin Halvorsen sier det er viktig å satse på kjente kunstnere for å selge. Det er en balansegang, å vise kvalitet, samtidig som arbeidene er kommersielt interessante. Det er en tøff bransje.

Snøfrid Hunsbedt Eiene er eneste lokale kunstner blant Kunstgalleriets faste. Elin Halvorsen forklarer at dette kan snu. Det kan også tenkes at utstillingen med tre unge lovende kunstnere gjentas, selv om det ikke var noen økonomisk suksess.

— Jeg synes det burde være flere kunstnerdrevne gallerier, sier Halvorsen.

Galleri Amare har hatt en betydelig svikt i omsetningen så langt i år. Men Carl Helge Hana i Galleri Amare er

ivrig etter å påpeke at det ikke er aktuelt å legge ned, han har opplevd dette før.

— Bedriftskunstforeningene går direkte til kunstnerne i stedet for å kjøpe i galleriene, hevder Hana. Samtidig som Kjell Pahr-Iversen og Pia Myrvold fortsatt er viktige kunstnere for dette galleriet, er der andre, nyere navn, som også selger godt her nå.

Får nye lokaler

Brynjulv Koll-Hansen i Galleri Koll mener det har vært færre private kjøpere hos ham hittil i år. Men han tror det retter seg, galleriet har mange faste kunder. Men selv om heller ikke fjoråret var verst, slår det ikke toppåret 2012. Det går likevel såpass bra at galleriet flytter inn i nye lokaler i samme bygg før jul. Og blir dermed et moderne galleri, like stort som nå.

Galleri G har ni utstillinger i året, flest kollektivutstillinger, ofte med tre ulike kunstnere, men også enkelte separatutstillinger. Lokalet i Sandnes sentrum er stort og krevende, påpeker Ruben Thuv i galleriet. Og det er også kostbart å lage utstillinger.

Etter et kraftig fall rundt 2008, var der en liten vekst for kunstsalget i fjor. I år er det vanskelig å si, men Thuv satser på høsten, som han mener er den beste tiden for kunstsalg.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Advarer mot å reise på hytta

 2. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje

 3. Nytt koronadødsfall på SUS

 4. Bilverksted konkurs

 5. Tiltalt mor nektet for vold, men kunne ikke utelukke å ha løftet datteren etter håret

 6. Kaptein Lunden har hentet MF «Ombo» hjem fra Tyrkia: – Du får et forhold til båten