Fornuften - Frisøren 1–0

KOMMENTAR: Selvsagt framførte Løgnaslaget sin sang om hårsåre frisører på Bryne, og søksmålet? Njææ, frisører bør, kanskje bedre enn noen, vite forskjellen på å barbere seg og å skjære av seg hodet.

Her står Rune Andersen og Pål Mangor Kvammen ikledd sine hodeplagg og synger sangen "Hårsåre frisører" på Bryne, akkurat som forventa.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Bryne, fredag kveld: Til kveldens største applaus kom Løgnaslaget ut ikledd hijaber og sang sin muntre revyvise om hun som har «et håveplagg som bare vise auene» og som spør om hun «må gå te han så klyppe sauene». Da refrenget med de omstridte «nazi»-ordene kom, var det veldig godt stemning i salen i Storstova på Bryne. Og omstridt og omstridt, fru Blom, det er vel bare Hodne og noen av hennes allierte Facebook-krigere som synes dette er så oppsiktsvekkende. Det som ville vært oppsiktsvekkende, var om Løgnaslaget skulle bedrive selvsensur, men det var selvsagt aldri aktuelt. Sangen om «Hårsåre frisører» kom akkurat som den skulle, finurlig nok samme dag som Malika Bayan bestemte seg for å kaste hijaben.

Merete Hodne har truet med søksmål hvis de ikke fjerner ordet «nazi-frisør» fra sangen.

Leif Tore Lindø er journalist i Aftenbladet.

Likevel var det en litt sitrende stemning i Storstova da første hijab dukket opp på scenen. Litt sånn «oi, hva skjer nå?». Jeg er egentlig ikke så sikker på om folk blir lettere krenket nå enn før. Kanskje saker som tidligere fislet bort i regnet nå bare tar lettere Facebook-fyr? Å sitte i salen å se tre komikere stå på sitt var i alle fall flott. I den grad man kan kalle én privat reaksjon en storm er det fint å se at Per Inge & co ikke bøyer av. Det er ikke her ytringsfrihetens avgjørende slag står, men sånne saker kan være med på å heve eller senke lista en centimeter.

Det omtalte innslaget (mon tro om Hodne har sett det?) er kort og ytterst tullete. Tre voksne menn som danser tulledans i burka. Det ligger en kritikk der, et spark til Hodne og hennes få likesinnede, men det er definitivt innafor. I foajeen etter showet var det bare smil å se, og det minner oss om at Merete Hodne ikke representerer andre enn seg selv. Ikke Bryne, ikke Varhaug, ikke Frisørlauget og definitivt ikke noen reflektert innvandringskritisk bevegelse.

Fra Løgnaslagets framføring av "Løgnasevangeliet" på Bryne fredag kveld.

De siste dagene har jeg, mot bedre vitende, fulgt litt med på frisørens Facebook-side. Det er mørke greier. En god del av det som skrives der er ting jeg ikke vil gjenta i avisa. Måten flyktninger omtales på er det verste. Hva som presenteres som faktaopplysninger er bare forstyrrende, uavhengig av hvor du står i innvandringsdebatten.

I «Løgnasevangeliet» er det flere som får sine pass påskrevet. Kanskje idrettspresident Tom Tvedt burde saksøke for ærekrenkelser? Løgnaslaget framstiller ham som et luksusdyr som vil sette verdensrekorder i reiseregninger og representasjonsutgifter. Tidligere olje- og energiminister Tord Lien framstilles som en apekatt, noe som naturligvis kunne gitt interessante søksmål fra én av partene. Sånn gjør humorister, og sånn skal humorister gjøre. Løgnaslagets hijab-sang er kvass, men den er ikke i nærheten av å være et måltid for jussen. Det er greit å bli litt fornærma, men det er, som frisører bør kjenne til, forskjell på å barbere seg og å skjære av seg hodet. I sangen sin kommer forresten løgnasane inn på scenen i niqaber, ikke hijaber, som Malika Bayan brukte.

Fordi.

De.

Overdriver.

En løgnas, ikledd niqab, som er å overdrive historiens fakta.

Overdrivelse er et humorknep som er eldre enn bananskallet. Parodier er tuftet på kunsten å kunne overdrive, svenskevitser det samme. Ingen, med et mulig unntak av en hårsår frisør, tar en revy på blodig alvor. Da heter det seminar, eller som Anine Kierulf sa til Aftenbladet på tirsdag, «Dagsrevy». Det er noe annet. Humoristene kommenterer ofte aktuelle folk og saker, men de må ha et friere spillerom enn i Dagsrevyen, ellers kan vi legge ned hele humoren.

Denne saken havner neppe i retten, og hvis noen forventet selvsensur fra Løgnaslaget, eller protester utenfor Storstova, må vi dessverre skuffe dem. Latteren satt like løst på Bryne som i Stavanger.

Fornuften vant.

Publisert: