Kaizers-lyden og kirkemusikk på orgelfestival

Vanligvis dreier Norsk orgelfestival seg hovedsakelig om kirkemusikk og klassisk musikk. Men i år dukker også Janove Ottesen opp.

Janove Ottesen stiller på årets orgelfestival.
 • Aftenbladet
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Faglige samlinger og kurs for unge organistspirer stå på programmet når Norsk orgelfestival åpner torsdag. Men flere av arrangementene er også åpne for publikum, og underlagt koronarestriksjonene. Målet er å presentere bredden i orgelmusikken, gjennom kirkemusikk, klassisk musikk, folkemusikk og samtidsmusikk.

Torsdag kveld blir det åpningskonsert (Vierne 150 år) i St. Johannes kirke i Stavanger. Fredag formiddag blir det orgelkonsert med Mariko Takei i Sandnes kirke. Samme kveld blir det «Sonic Meditations» i St. Petri i Stavanger. Song Circus har med seg hardingfelespilleren Britt Pernille Frøholm og organist Nils Henrik Asheim. Sammen tar de for seg et ikonisk verk av en av etterkrigstidens mest innflytelsesrike komponister, Pauline Oliveros.

Song Circus.

Song Circus bidrar også med pop-up-konsert ved Sølvberget kulturhus i Stavanger lørdag formiddag. I St. Petri blir det orgel til lørdagens lunsj, og på Folken dukker Kaizer-vokalisten Janove opp for å snakke om pumpeorgelet, som jo var med på å gi Kaizers Orchestra en umiskjennelig særpreg.

Festkonserten lørdag kveld, messing og orgel, er lagt til Stavanger konserthus.

Søndag avsluttes festivalen med festivalhøymesser i Kampen kirke, St. Petri kirke, St. Johannes kirke og Stokka kirke – alle i Stavanger før siste konsert i St. Johannes kl. 14.

Norsk orgelfestival ble stiftet i 1990 og har holdt det gående siden. I dag har festivalen sin forankring i Stavanger kirkelige fellesråd. Festivalen ledes av et festivalstyre, faglig råd og daglig leder.

Festivalen har hatt flere urframføringer, blant annet verk av Nils Henrik Asheim, Bjørn Kruse og Ole Karsten Sundlisæter. Tidligere har også europeiske musikere og komponister gjestet festivalen, som Susan Landale, Olivier Latry, Harald Vogel, Paolo Criellaro, Simon Preston, Edoardo Bellotti og Scott Brothers Duo, men i år er det naturlig nok norske navn på programmet.

Publisert:
 1. Festival
 2. Musikk
 3. Nils Henrik Asheim
 4. Janove Ottesen

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag morgen går strømprisen til værs

 2. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

 3. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

 4. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

 5. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen

 6. Dugg på frontruta - mann fratatt førerkortet