Slik blir kunsten i den nye svømmehallen

Når Stavanger svømmehall åpner på ny i februar 2019, blir det med kunst laget av Else Marie Hagen på veggene.

Det faste og det flytende er tema i Else Marie Hagens arbeider i Stavanger svømmehall. Dette er utsmykkingen som går over to etasjer i trapperommet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tre kunstnere var invitert til å komme med forslag til utsmykking når nå svømmehallen i Stavanger sentrum renoveres. Både Else Marie Hagen og Per Christian Brown er født i Stavanger. Hagen har bodd i Oslo i mange år, mens Brown flytter mellom hjembyen, Oslo og Berlin. Det var disse to - som begge jobber med foto - som var mest aktuelle i utvelgelsen av vinneren.

Tredje inviterte kunstner var Sara Christensen, som opprinnelig er dansk. Hun bor og arbeider i Oslo, og er dessuten gjestelærer på Kunstskolen i Rogaland. Som kunstner arbeider hun blant annet med skulptur og maleri.

Speilinger og vann som reflekterer flate i Else Marie Hagens kunst som skal henge i Stavanger svømmehall.

Speilinger med vann

Else Marie Hagens kunstverk består av tre deler, temaet er speilinger med vann som en reflekterende flate, med lys, farge og bevegelse.

– Fotoenes flytende og lette karakter står i flott kontrast til byggets strenge, harde betongarkitektur, påpekes det i omtalen av verket som ble valgt.

Stavanger svømmehall var ferdig bygget i 1971, arkitekter var Gert Walter Thuesen og Jacob Grytten. Den gang kostet bygget 20 millioner kroner. De endringene som nå gjøres omfatter både selve svømmehallen, med garderober og tekniske anlegg, pluss de fem etasjene over med kontorer. Denne gangen er prislappen satt til 235 millioner.

Billedkunstneren Marit Aanestad er kunstkonsulent for bygget, juryen som valgte kunstner består av henne, arkitekt Laila Løhre, samt medlemmene i Stavanger kommunes kunstutvalg. Dette er et utvalg med både fagfolk og politikere, leder er Annamaria Gutierrez.

Skape åpenhet

De overordnete temaene i kunstplanen for Stavanger svømmehall er å skape åpenhet og å vise dagslys. Kunstnerne ble oppfordret til å signalisere hva slags bygg dette dreier seg om og at svømmehallen også er en møteplass.

Motivene i Else Marie Hagens fotografier er ofte iscenesatt og hun bruker gjerne reflekterende materiale, eksempelvis speil og andre effekter, som igjen minner oss om kommersiell estetikk og maleri.

Else Marie Hagen var nominert til Carnegie Art Award både i 2007 og 2009.Hun debuterte på Høstutstillingen i 1996 og har deltatt på en rekke utstillinger både i Norge og utenlands.

Hagen er født i 1963 og har utdannelse fra Kunstskolen i Rogaland i 1985–86. Hun har også studert grafisk formgiving ved Bergeland videregående.

Publisert: