Slik blir nye Grafisk Museum

Museum Stavanger (MUST) starter i vår byggingen av det som forhåpentligvis vil bli en ny, naturlig møteplass i Gamle Stavanger. Historie møter det moderne, hermetikk møter grafikk og mennesker møter hverandre.

MUST håper det nye museets gårdsrom kan brukes til uteservering, bryllup, konfirmasjoner, teateroppsetninger, konserter, debatter, foredrag og mye, mye mer.
 • Ingeborg Frostad Schriwer
  Ingeborg Frostad Schriwer
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Norsk Grafisk Museum blir samlokalisert med det nåværende Hermetikkmuseet, midt i Gamle Stavanger. Med en delt inngang ønsker MUST å skape ett samlet museum. En ny museumkafé vil bli et knutepunkt mellom hermetikkmuseet og grafisk museum, hvor du kanskje kan få servert både sardiner og bokstavkjeks.

– Vi er veldig opptatt av å fortelle historier gjennom utstillingene og disse skal skiftes med jevne mellomrom. Vi skal også formidle det digitale samfunnet som er i stadig endring. Museene skal være «levende», sier Bitten Bakke, som er avdelingsdirektør for det nye museet.

Les også

På gang i kulturbyen Stavanger

Noe for en hver

På Norsk Grafisk Museum vil du selvsagt få dykket ned i Stavangers grafiske industrihistorie, men med museet vil også sette søkelys på «ordets makt», demokrati og ytringsfrihet.

– En del i utstillingen er viet den sosiale og digitale verdenen vi lever i. Når du går ut fra muset skal du ha lært noe og du skal ha tenkt over hvor denne verdenen er på veg. Dette er viktig for ungenes del, forteller Bakke.

– Samlokalisert med Hermetikkmuseet skapes det et nytt og spennende museum og møteplass som representerer en viktig del av byens industrihistorie. Her skal vi tilby attraktive utstillinger, aktiviteter og verksteder som vil være like spennende for barn som de er for voksne, sier administrerende direktør for MUST, Siri Aavitsland.

Les også

Kunstmuseet kjøpte 11 og fekk 210 verk i gåve i 2018. Er det eit problem?

Kun én av museets tre etasjer vil bli være synlig fra Haugvaldstads Gate.

En naturlig møteplass

En av arkitektene bak det nye bygget, Christine Biesel, sier de ønsker å skape et samspill mellom det historiske og det nye. De har tatt utgangspunkt og funnet inspirasjon i de opprinnelige materialene man finner i Gamle Stavanger, som hvitmalt tre og rød teglsten. De vil bevare det eksisterende historiske uttrykket, men skape en idé om noe nytt.

– Vårt slagord da vi jobbet med de første skissene, var «Møte i Gamle Stavanger», forteller Biesel.

Med det nye, tre etasjers-museet skal de lage et gårdsrom. I kombinasjon med museets kafé, ønsker de at dette vi bli en naturlig møteplass for dem som bor i Gamle Stavanger. Her vil det bli uteservering på sommeren, mulighet for leie av lokaler til private arrangementer, plass til en scene som kan brukes til teater, konserter, debatter, foredrag, og mye mer.

Norsk Grafisk Museum vil stå ferdig høsten 2020, og arbeidet begynner kanskje allerede i neste uke.

Les også

Vil ha gratis museum for unge

Slik blir den nye kafeen, som skal bli et lite knutepunkt mellom Grafisk Museum og Hermetikkmuseet.

Utfordrende omgivelser

Etter en rekke utsettelser, kan MUST endelig snart begynne byggingen av Norsk Grafisk Museum. Allerede neste uke håper de å starte rivingen av det gamle lagerbygget som står på eiendommen.

Når man skal bygge et så moderne museum midt i en veldig gammel bydel, er det ikke bare det estetiske man må ta hensyn til. Det nye museet skal som sagt bygges tett på Hermetikkmuseet, om med det veldig gamle bygninger. Dessuten ligger naboene tett på, noen som skaper en særlig frykt når det kommer til sprenging og blokkering av inngangspartier under byggingen.

Det vil etter planen begynnes med sprenging i juni-juli, men byggeleder og avdelingsdirektør forsikrer om at det vil tas hensyn til de som bor i nærheten, også i forbindelse med gravingen i gaten som berører naboens utgang.

Publisert:
 1. Byutvikling
 2. Arkitektur
 3. Museum
 4. Gamle Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen