To Oscar-nominasjoner til «Verdens verste menneske»: Setter norsk film på verdenskartet

Gratulasjonene strømmer inn etter at den norske filmen «Verdens verste menneske» ble Oscar-nominert for både beste utenlandske film og beste manus.

Joachim Trier, Anders Danielsen Lie, Renate Reinsve, Thomas Robsahm og Andrea Berentsen Ottmar etter at den norske filmen «Verdens verste menneske» ble nominert til Oscar i kategoriene beste utenlandske film og beste manus.
  • NTB-Isabel Bech og Ole Henrik Tveten
Publisert: Publisert:
Eskil Vogt (t.v.), Joachim Trier (bak), Anders Danielsen Lie, Renate Reinsve, Thomas Robsahm og Andrea Berentsen Ottmar etter at den norske filmen «Verdens verste menneske» ble nominert til Oscar i kategorien beste utenlandske film og beste manus. Foto: Javad Parsa / NTB
F.v.: skuespillerne Herbert Norum og Renate Reinsve, regissør Joachim Trier, skuespiller Anders Danielsen Lie og manusforfatter Eskil Vogt på den røde løperen før festpremieren for filmen «Verdens verste menneske» på Klingenberg kino i Oslo.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Nominasjonene er selvsagt en begivenhet for Trier, Vogt, Reinsve, Danielsen-Lie og alle involverte, men det er også en stor dag for Norge, sier kulturminister Anette Trettebergstuen.

Hun sier at det var mange som krysset fingrene for en nominasjon, men at to nominasjoner er over all forventning.

Ifølge Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt, setter ikke nominasjonene bare «Verdens verste menneske», men norsk film generelt, på verdenskartet.

Anbefalt av statsministeren

Det var skuespillerne Tracee Ellis Ross og Leslie Jordan som tirsdag ettermiddag kunngjorde alle de nominerte i de til sammen 23 kategoriene i Oscar-utdelingen.

De leste opp den norske filmen i kategoriene beste utenlandske film og beste manus.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var rask med å gratulere etter at nominasjonene ble kjent.

– En utrolig sterk film jeg anbefaler på det sterkeste. Vi heier hele veien, heter det fra statsministeren.

Dansk-norsk film fikk tre nominasjoner

I kategorien beste utenlandske film konkurrerer Tries film med den dansk-norske animerte dokumentaren «Flukt» som er nominert i hele tre kategorier – beste utenlandske film, animasjonsfilm og dokumentar.

Den norske filmprodusenten Maria Ekerhovd i Mer Film er samprodusent for animasjonsfilmen, og den har fått produksjonsmidler fra Norsk filminstitutt. Filmen er regissert av danske Jonas Poher Rasmussen og forteller 36 år gamle Amins historie om da han flyktet fra Afghanistan til Danmark som barn.

Japanske «Drive My Car», «Hand of God» fra Italia og «Lunana: A Yak in the Classroom» fra Bhutan er også nominert i kategorien beste utenlandske film.

Faste manus-makkere

«Verdens verste menneske» er regissør Joachim Triers siste film i det som er omtalt som «Oslo-trilogien».

Manus har Trier skrevet sammen med sin faste makker Eskil Vogt. De to har også samarbeidet om manuset til «Reprise» og «Oslo 31. august», som er de øvrige filmene i «Oslo-trilogien».

De øvrige nominerte for beste manus er «Belfast», «Don't Look Up», «Licorice Pizza» og «King Richard».

– Dette er helt sjokkerende uventet, sa Vogt til NRK om nominasjonene

Han sier han tror at dette handler om at filmen har truffet veldig mange i USA, og i Hollywood spesielt.

På spørsmål om de kan vinne en pris under Oscar-utdelingen, svarer Vogt:

– Alt kan skje med Oscar, ingen vet.

Nå kan hovedrolleinnehaver Renate Reinsve gjøre seg klar til å entre den røde løperen på Dolby Theatre i Hollywood i mars.

Ingen Reinsve-nominasjon

«Verdens verste menneske» har vakt oppsikt helt siden den første gang ble vist under filmfestivalen i Cannes. Der vant Reinsve prisen for beste kvinnelige skuespiller, den første prisen til noen norsk skuespiller i Cannes noensinne.

Flere spådde at Reinsve også ville bli Oscar-nominert i samme kategori, men det ble ikke tilfelle.

I desember ble filmen hedret ved at medlemmene av filmkritikerlaget New York Film Critics Circle (NYFCC) kåret den til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film.

Den er også nominert til den franske nasjonale filmprisen César i kategorien for beste utenlandske film. I forrige uke ble det kjent at Renate Reinsve er nominert til prisen for beste kvinnelige skuespiller under den kommende utdelingen av den britiske Bafta-prisen.

Flere nominasjoner, men ingen pris

Norge har fem ganger tidligere blitt Oscar-nominert i kategorien for beste utenlandske film, men uten å vinne.

I 1957 ble Arne Skouen-filmen «Ni Liv» nominert. I 1987 ble Nils Gaups «Ofelaš» («Veiviseren») nominert. Det samme ble Berit Nesheim-filmen «Søndagsengler» i 1996, før Petter Næss sin «Elling» ble nominert i 2001.

I 2012 var det knyttet forventninger til spillefilmen «Kon-Tiki» av Joachim Rønning og Espen Sandberg, men heller ikke da ble det noen pris.

Norge har imidlertid to ganger vunnet en pris under den gjeve utdelingen i Hollywood, men i andre kategorier. I 2007 vant regissør Toril Kove prisen for beste animerte kortfilm med «Den danske dikteren». I 1951 vant Thor Heyerdahl prisen for beste dokumentarfilm med filmen «Kon-Tiki».

Publisert: