Frp-parodi på Twitter blir bok

– De andre partiene er for kjedelige, for strigla og rett og slett ikke morsomme, sier Svein Vathne, som lager bok basert på parodikontoen The Real Frp på Twitter.

– Frp er landets eneste morsomme parti, sier satiriker Svein Vathne, som lager bok av sine raljeringer med retorikk og politikk rundt Fremskrittspartiet. Her er Per Sandberg og Siv Jensen under årets landsmøte.
 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Politikken er en gave som gir og gir og gir, sier Svein Vathne.
For fire år siden opprettet han twitterkontoen The Real Frp. Her har satirikeren fra Sandnes herjet med Fremskrittspartiets politikk - og ikke minst retorikk - i over 20.000 tweets.

– Jeg startet litt på måfå. Gjennom de sosiale mediene kan jo hvem som helst få en stemme, selv om du ikke er i den innerste kretsen i Ring 3-eliten i Oslo. Ideen bak Real Frp var å si det de egentlig mener og rette deres egen retorikk mot dem. Noen ganger er det ganske vanskelig, for de kommer ofte med sprøere forslag enn det jeg klarer å tenke ut når jeg skal være parodisk.

Vathne mener partipolitikk er en gavepakke for satirikere, blant annet fordi de politiske spagatøvelsene kommer så ofte. En slik spagat, SVs valgtekniske samarbeid med Frp i Sandnes, fikk ham til å melde seg ut av SV i 2011.

Svein Vathne

– Er Twitter- og Facebook-kontoene bare en utspekulert og sleip måte å drive SV-politikk på?

– Nei, jeg er ikke SV-medlem lenger. Det er ingen hemmelighet at jeg står langt fra Frp politisk, og Real Frp er moro med et alvor bak. Det har jeg aldri lagt skjul på. Jeg har også gjort det tydelig - med navnet mitt - hvem som står bak kontoen. Dette er satire, ikke nett-trolling.

Postene til Real Frp er gjerne nyhetsartikler med syrlige Frp-kommentarer, bilder eller sitater med et spark av et haleheng. Tiggerforbudet kan gjerne kommenteres fra Real Frp med en skjermdump av Fremskrittspartiets "Gi en gave"-aksjon på nettet.

Et morsomt parti

– Hvorfor Frp?

– Fordi de andre partiene ikke er morsomme. De er kjedelige, strigla og sier stort sett bare ting ingen kan ta dem på eller være ordentlig uenige i. Der er Frp helt annerledes. Dessuten har jeg oppdaget at Frp-ere, i motsetning til ganske mange andre politikere, har selvironi, noe som er et svært sympatisk trekk. Ikke grasrota, de kan bli litt sinte, men de som sitter oppe i systemet. De tuller gjerne tilbake. Roy Steffensen, for eksempel, er en morsom type.

Vathne herjer også med folks - og sine egne - fordommer mot Frp. En litt pussig bieffekt av The Real Frp er at han har blitt mer vennlig innstilt mot partiet.

– Ofte er det retorikken vi reagerer på, ikke politikken. Arbeiderpartiet har ført en ganske lik innvandringspolitikk, men det er Listhaug som feirer det med "Lik og del" på Facebook.

Slik kan en tweet fra The Real Frp se ut.

I sine raljeringer med regjeringspartiet mener Vathne Frp er den beste medspilleren han kunne få.

– De skal være både ansvarlig regjeringsparti samtidig som de er protestparti i full opposisjon. Der ligger det masse humor. Til og med statsråder i Frp kan sitte på Dagsnytt 18 og hevde at de blir knebla. Statsråder kan snakke foraktfullt om eliten. Det er nesten for godt til å være sant. Da SV var i regjering, ble de strigla og fislet bort. Det er ikke moro. Men et litt uhøvla parti som MÅ være i opposisjon, samtidig som de har regjeringen i ryggen OG flertall på Stortinget, det er moro.

Bok til jul

Han tuller med innhold og retorikk heller enn personer. The Real Frp er ikke bare raljering med Fremskrittspartiet, men også et slags løpende innlegg i debatten om debatten.

– Retorikken er fascinerende, og det gjelder både den Frp bruker og den partiets motstandere bruker.

For to år siden ringte forlagsdirektør Anders Heger i Cappelen Damm og ville lage bok basert på The Real Frp. Siden har Vathne skrevet, forkastet, skrevet, forkastet og skrevet mer for å komme i mål. Han har skrevet kommentarfelt til regjeringens interne Facebook-side, en liten kriminalnovelle, diskusjoner mellom finansminister Siv Jensen og partileder Siv Jensen, og plukket høydepunkter fra Twitter og Facebook.

-Målet er å lage en bok folk kan få til jul, ta med seg på hytta, lese to-tre sider på do og ha det litt løye.

Etter boka er ute, og valget unnagjort, tror han The Real Frp vil kjølne litt. Vathne vil gå løs på noe nytt, uten at han vet helt hva det blir.

– Kunne du gjort det samme med ditt tidligere SV?

– Jeg har tenkt litt på det, og det hadde vært en utfordring. Problemet er at Frp per i dag er det eneste morsomme partiet i Norge. Resten er, om ikke en helt grå masse, så i alle fall mye vanskeligere for satirikere å gå løs på.

Publisert:
 1. Facebook
 2. Retorikk
 3. Politikk
 4. Twitter
 5. Humor

Mest lest

 1. Rapport: Svakere boligprisvekst de neste årene

 2. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 3. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

 4. Politikerne diskuterte lekser: – Snikinnføring av leksefri skole