Press på kommunene for å beholde utvandrersamlingen

Både politikere og historieforeninger jobber aktivt for å forhindre at det historiske materialet fra utvandringen til Amerika selges ut av Stavanger. Fylkeskommunen er på gli.

Utvandrersenterets boksamlinger og arkivmateriale ligger foreløpig pakket ned i esker i et hvelv. Direktør Hans Storhaug fortviler.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Aftenbladet skrev i forrige uke at Stavangers utvandringshistorie kan bli lagt ut for salg. Pakket ned i et kjellerhvelv på Norges Bank-bygget i Stavanger ligger verdifulle boksamlinger og arkivmateriale som fortalte historien om de som dro til sjøs fra Stavanger for å søke lykken i Amerika på 1800-tallet.

Denne samlingen kan nå selges på auksjon, etter at Utvandrersenteret (se faktaboks) gikk konkurs i mars i år. Både et museum i Telemark og et universitet i Tyskland er interessert i hele eller deler av samlingen.

Dette har vekket reaksjoner i Stavanger, både blant politikerne og i historiemiljøet. På onsdagens møte i kultur- og idrettsstyret ba Terje Rønnevik (Ap) kommunen om å samarbeide med fylkeskommunen for å beholde samlingen.

– Når det kommer så langt at det er fare for at samlingene kan splittes opp og komme på vidvanke, er det virkelig grunn til å ringe med bjellene. Det er min og Arbeiderpartiets klare oppfatning at det er meningsløst å selge ut. Det ville vært en skam om vi ikke klarer å beholde samlingen i Rogaland, sa Rønnevik på møtet.

I kultur- og idrettsstyrets møte ba Terje Rønnevik (Ap) kultursjef Rolf Norås, til venstre, om å fortsette samarbeidet med fylkeskommunen.
Mer fra møtet: Frp vil åpne for private investorer i Filmkraft RogalandMer fra møtet: Kvammen & Sægrovs oljeeventyr fikk 200 000 kroner

Kultursjefen er på god vei

Stavangers kultursjef Rolf Norås svarte at dette er en dialog som har eksistert i et halvt år mellom kommunen og fylkeskommunen.
På mandag møttes Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og Utvandersenterets advokat Fredrik Bie. Fylkeskommunen sier seg interessert i å få til en løsning der de kan overta hele samlingen.

Det konkursslåtte Utvandrersenteret har lenge skyldt penger til både fylkeskommunen og forsikringsselskapet KLP. Nå melder fylkeskommunen at det kan være aktuelt for dem å slette hele eller deler av deres gjeldskrav. Hvis de gjør dette, vil det være de som overtar den historiske samlingen.

– Fylkeskommunen er villig til å strekke seg langt. Så håper jeg at vi får til en dialog med KLP om å redusere også deres gjeldskrav. Jeg syns vi er på god vei, sa kultursjef Norås.

Kultursjef Rolf Norås mener de er på god vei mot en løsning i Utvandrersaken. Til venstre for ham sitter Annamaria Guiterrez og Leidulf Skjørestad
Rolf Norås gir seg som kultursjef

Vil unngå skandale

Det ble også foreslått at kultur- og idrettsstyret skal ta utvandrersaken opp igjen dersom kommunen og fylkeskommunen nå likevel ikke slår til.

– Det er skadelig for Stavanger by å miste denne samlingen. Det ville vært en skandale om den havnet i Telemark eller Tyskland, den må bli tilgjengeliggjort her, sa Senterpartiets Bjarne Kvadsheim.

Dersom samlingen får bli i Stavanger, vil den mest sannsynlig havne på det planlagte Arkivenes hus på Ullandhaug.

Brev fra historiemiljøet

Denne uken ble det også sendt ut et fellesbrev fra Rogaland Historielag, Byhistorisk forening Stavanger og organisasjonen Migrasjon Rogaland. Også de ber kommunene om å finne en løsning.

«Det vil være uforståelig for oss om de organene som har investert millioner av kroner i etableringen av senteret og oppbyggingen av samlingene, skal nulle ut denne kulturhistoriske og forskningsmessige ressursen fra Stavanger», skriver de tre styrelederne Birger Lindanger, Harald Sig. Pedersen og Tarald Oma.

– Jeg synes det er hinsides at de kanskje skal splitte opp og selge samlingene, forteller Lindanger i Rogaland Historielag til Aftenbladet. Han forteller at de har diskutert en plan B dersom det offentlige ikke kjøper samlingen:

– Da må vi samarbeide om å by på samlingen selv.

– Har dere penger til det?

– Vi er jo nødt. Men jeg håper vi slipper, for 90 prosent av inntektene våre er jo fra frivillige, sier Lindanger.

Seilskip, plakater og boksamlinger - alt måtte pakkes ned da Hans Storhaugs utvandrersenter gikk konkurs.
Tydelig nei til UtvandrersenteretUtvandrerskuta i en bølgedalHun skriver bok om Amerikabåtene
Publisert: