Arve Opdahl fikk Siddisprisen

<p> Stavanger Journalistlag deler hvert år ut Siddisprisen til en person, gruppe eller institusjon som har skapt åpenhet, debatt, engasjement. I år gikk prisen til Arve Opdahl.</p>

Foto: Pål Christensen

  • Elin Frã¸kedal
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

Arve Opdahl har gått opp upløyd mark og forandret vår bevissthet og holdning til oss selv, byen og regionen. Og han gir seg ikke til tross for solid motstand. Å flytte meteoren fra Lysefjorden til Breiavatnet forteller om mot og vilje til å gjennomføre det han tror på, heter det i juryens begrunnelse.

Det begynte med Antony Gormleys Another Place på Solastranden i 1997. Over 800.000 så utstillingen. Siden har det gått slag i slag med Broken Column, installasjon på Viking stadion, Tilgivelse på torget, og nå sist Meteoren som kanskje lander på Tivolifjellet i Stavanger.

Selv kaller Opdahl det kunst på bakkenivå, ned fra sokkelen, ut til folket.

I tillegg har Arve Opdahl gjennom sitt Galleri Opdahl bygd opp en egen stall av unge lokale kunstnere, som nå opererer på den internasjonale arena. Det er navn som Jone Kvie, Ole Martin Lund Bø og Per Dybvig.

Another Place plasserte Stavanger-regionen i Europa og verden. De 100 rustne menn står nå på Crosby Beach utenfor Liverpool før de skal videre til New York. På følgeseddelen vil det alltid stå om utstillingen på Solastranden i 1997. Journalistprisen til Aftenbladet

Aftenblad-journalistene Harald Birkevold og Jan-Petter Helgesen stakk av med Journalistprisen for Sør-Rogaland 2005. Harald Birkevold mottok prisen for sitt arbeid med Oljefondet sammen med frilanser Stein Ove Grønsund.

Jan-Petter Helgesen fikk prisen fordi han avslørte at amerikanske myndigheter brukte Stavanger lufthavn, Sola som mellomlandingsplass for fangefly.

Jyryen la vekt på at journalistenes arbeid bar preg av grundig graving, god bearbeidelse av materialet og at sakene har fått nasjonal betydning.

Prisen ble delt ut under Pressefesten i Stavangeren lørdag kveld.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

  2. Nå starter den tunge jobben for pub-gjengen

  3. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

  4. Disse korona­reglene gjelder nå

  5. Åpnet Maijazz med tusen tomme seter

  6. – Vi ønsket oss et hus med varme farger, runde former og praktiske løsninger. Det har vi fått.