Istiden er over. "Istid" bør også gi seg nå

Den femte "Istid"-filmen er ganske morsom for de voksne og ganske spennende for de små, men de store høydepunktene mangler denne gangen.

Scrat hadde nøtta i sin hule hånd, men greier likevel å kløne til hele solsystemet i den femte Istid-episoden.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I den uendelige rekken lekre Hollywood-animasjonsfilmer med rappkjefta, snakkende og festlige dyr, har "Istid"-serien alltid hatt en spesiell plass i hjertet hos oss nordmenn. Mye av æren for det skal de karakteristiske, norske stemmene ha: Otto Jespersen som den sindige mammuten Manny, Linn Skåber som hans kjære Ella, Sven Nordin som Diego – og ikke minst Dagfinn Lyngbø som den festlige tjuagutten og dovendyret Sid. Men også strabasene som fulgte med den fjerne istiden har gjort Istid-filmene særegne i animasjonsmangfoldet.

Isen har smeltet

Men så er det ikke lenger Istid i "Istid" når vi møter våre venner igjen for femte gang siden vi ble kjent med dem i den første filmen i 2002. Når mesteparten av isen har smeltet og det bare er sporadiske snøtopper igjen, er verden i stedet blitt et fargerikt og frodig sted. Og "Istid"-universet er blitt likere alle de andre animasjonsseriene. Det er et stort problem for franchise-ideen.

Istid populær på norsk kino:

Les også

Gråvær + blockbustere ga god kino-juli

Les også

Istid og Potter ga kinorekord

Les også

Istid slår an i sommervarmen

Men etter hvert som kloden endrer seg, oppstår stadig nye farer og utfordringer. Etter blant annet dinosaurer og issmelting er det glødende meteorer som truer idyllen denne gangen.

Eikenøtt i verdensrommet

Når 2016-episoden av Istid starter, har Scrat endelig eikenøtta i sin hule hånd. Men hva gjør han da? Nyter han nøtta og at den evige jakten endelig er over? Neida. Scrat kløner det nok en gang til. Både han og eikenøtta havner etter hvert i et romskip som har vært nedfrosset i isen, og ommøblerer dermed hele solsystemet. OG utløser en meteorsverm med klar bane til jordkloden. Noe som igjen setter våre venner Sid, Manny, Ella, Diego og alle de andre Istid-dyrene, for ikke å snakke om hele jordkloden, i stor fare.

Røyskatten Buck er den kreative hjernen og showsjeleren i "Istid 5".

Mens Scrat holder på med sitt ute i verdensrommet, feirer Ella og Manny bryllupsdag. Datteren Fersken har funnet kjærligheten, og alt er i grunnen såre vel i gjengen da de oppdager meteoren som er på kollisjonskurs. For å unnslippe og redde verden må alle dyrene legge ut på flukt. Og heldigvis finnes det sånne driftige og kreative vesener som røyskatten Buck, med Åsleik Engmarks særegne stemme. Denne enøyde råtassen viser seg som en uvurderlig alliert for våre venner, og stjeler også showet i denne femte filmen.

Anmeldelse Istid 3:

Les også

Opptur med istid for tredje gang

Anmeldelse Istid 4:

Les også

Stilig katastrofe-Istid

Voksen humor

En viktig ingrediens i moderne animasjonsfamiliefilm er kunsten å more både de små og deres mer tilårskomne ledsagere. Det ypperste er når humoren har flere lag, slik at den fungerer for både små og store samtidig. Det kunststykket lykkes de ikke helt med i her, der humoren stort sett er verbal og med referanser for mot oss som har levd en stund og kjenner til både fordums musikk og nymotens dating-etikette.

Fortsatt single Sid havner på datingkjøret.

Det betyr ikke at det ikke er nok å more seg over for de yngste også: eventyret er spennende nok, selv om det blir litt for krampaktig og heseblesende til tider.Og wow-faktoren, den er borte for lengst. Derfor bør denne gøyale filmserien rundes av mens den fortsatt holder grei standard.

Publisert:
 1. Filmanmeldelse
 2. Dagfinn Lyngbø
 3. Otto Jespersen
 4. Sven Nordin
 5. Linn Skåber

Mest lest akkurat nå

 1. Varsler styrtregn i Roga­land: Anbefaler folk å holde seg unna bratte skrå­ninger

 2. Henter tidligere Viking-spiller

 3. Politiet fant 31 stjålne sykler hjemme hos Sola-kvinne

 4. Innbrudd i Lura kirke – mann i 30-årene på­grepet

 5. Togene går som nor­malt etter stans mellom Stav­anger og Gand­dal

 6. Jakob Ingebrigtsen overraska etter VM-løpa: – Det som er sjarmen med å vere i form