Nesten-svenske tilstander

«The Informer» er basert på en svensk krimbok, men har fått en heller usjarmerende, amerikansk innpakning på lerretet.

Publisert: Publisert:

Svenske Joel Kinnaman spiller hovedrollen i «The Informer», en film som har mer muskler enn hjerne. Foto: Liam Daniel

 • Kine Hult
  Journalist

The Informer

Sjanger: Action / Drama / Krim. Skuespillere: Rosamund Pike, Joel Kinnaman, Ana de Armas. Regi: Andrea Di Stefano. England, 2019. Lengde: 1 t. 53 min. Aldersgrense: 15 år.

Grade: 3 out of 6

Det er ikke måte på hvor urettferdig livet er for Pete Koslow (Joel Kinnaman). Ikke nok med at han tydeligvis har måttet sone en lang fengselsstraff for et forhold som etter alt å dømme burde vært henlagt som selvforsvar, men han blir også utnyttet på det groveste av moralsk tvilsomme FBI-agenter. Hvis tanken er at seeren skal føle indignasjon på hans vegne, får man det så absolutt inn med teskjeer.

Pete har som oppgave å infiltrer den polske mafiaen i New York, etter å ha gjort en under bordet-avtale med FBI for å slippe tidligere ut av fengsel. I utgangspunktet gjør han en strålende jobb, og engasjementet nærmer seg slutten etter hvert som pågripelsen av mafiasjefen sjøl er innen rekkevidde. Men nå en narkotransaksjon går skeis og en politimann blir drept, befinner Pete seg plutselig i en klassisk pest eller kolera-situasjon. Han blir tvunget til å la seg fengsle igjen, for å infiltrere den polske gjengen som driver i distribusjonsbransjen innenfor murene.

Les også

Les bokanmeldelsen her:

Filmen er basert på den svenske krimboka «3 sekunder» av Roslund & Hellström, men handlingen er flyttet fra Sverige til USA. Det er en del som tyder på at boka ville fungert bedre som en mini-serie enn som en to timer lang film. «The Informer» er svært handlingsmettet, enormt mange bipersoner blir introdusert, men uten at det alltid blir tilstrekkelig godt forklart hvor viktige de er for historien. I stedet tyr man til forenklinger hvor skurkene på begge sider av loven er 100 prosent onde og skruppelløse, og hvor det lille som måtte finnes av moralske dilemmaer og personlige kvaler tildeles én enkelt rollefigur. Resten er så sjablongaktig konstruert at historien blir vanskelig å tro på og ingen av de involverte får mer enn en dimensjon. Resultatet er to timer heseblesende action og slåssing uten spesielt mye innhold eller overraskelser.

Se hva vår anmelder mener om andre bøker av Roslund & Hellström:

Publisert:

Les også

 1. Strålende svensk krim, best i Norden?

 2. De beste er ikke så gode denne gang

 3. Mer Hollywood, mindre samvittighet

Mest lest akkurat nå

 1. Klatrere sitter fast på fjellhylle

 2. Mamma Ingebrigtsen ble forferdet over Jakobs løp: – Han er tross alt 20 år i dag og må få bestemme selv

 3. To smittet av koronavirus i Randaberg

 4. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 5. Over disse skiene skjulte han vodkaflaskene. Nå kjenner treneren seg igjen i Northugs problemer.

 6. Ny E18 ved Larvik kostet 5,2 mrd. kroner. På veien forsvant avkjøringen til byen.

 1. Anmeldelse
 2. Filmanmeldelse