Hjem til mor

Publisert: Publisert:

image6369141915267376137.jpg

  • Sigmund Jensen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Linn Strømsborg (f. 1986) debuterte i 2009 med en frisk og underholdende fortelling fra festivalteltet i Roskilde. Også i Furuset spiller musikken en viktig rolle. Nå er det svenske Kent som gjelder. Bandet dukker opp med jevne mellomrom, en scene i romanen utspiller seg under en Kent-konsert, Furuset sammenliknes med Kents Eskilstuna og den smått melankolske stemningen i boken minner om Kents musikk.Det handler om å finne seg sjæl. Eva er 24 år og nettopp ferdig med en mastergrad. Kollektivet hun har bodd i på Bislett går i oppløsning, folk drar hver til sitt. Leiligheten kjøpes av et par i trettiårene, og her «skal en liten, ny familie vokse opp, med hverdager og julaftener, middagsbesøk og helt vanlige kvelder med Farris i glasset og Dagsrevyen på skjermen» (s. 214).

Livet går videre, men ikke for Eva. Venninnen Miriam reiser til Paris, selv drar hun hjem igjen til mor og far på Furuset, der hun tråkker i det samme gamle og tar seg deltidsjobb i den lokale videosjappa. Finstemt og avdempet, uten store ord eller fakter, dras leseren inn i Evas univers og tankegang. Språket er renset for staffasje med fin flyt og rytme, atmosfæren er blå og nostalgisk.

Teknikken med å brekke opp lengre prosapartier med lyriske innslag og fortettet dialog er gjenkjennelig fra debutboken. Refleksjonene kan stundom tendere mot det banale, men berges av Strømsborgs klare og konsistente stil. Innimellom brytes forløpet opp av små tilbakeblikk i presens og allvitende innslag, «Her og der», som er en slags tosiders Strømsborg-versjon av Jarmuschs «Night on earth» (1991), og som både utdyper bildet av Eva og bidrar til forståelsen av romanhelheten. Eva minner deg om en du en gang kjente, eller om en blanding av flere — eller kanskje om deg selv.

Det er i det hele tatt en tiltalende alminnelighet og befriende hverdagslighet her som gjør Furuset til en undrende, undersøkende, velskrevet og sjarmerende eksistensrapport - og ytterligere bekrefter at Strømsborg er en særegen stemme.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Så mye større er sjansene for å bli korona-smittet dersom du reiser utenlands i sommer

  2. – Jeg er bare glad det ikke ble personskade

  3. Landu Landu topper børsen, og nå kan Lillestrøm bare komme

  4. Dette er Norges mest populære hundenavn

  5. Linda (57) har lært seg å leve med stemmene i hodet

  6. Paret hadde 27 millioner på konto. Nå er gjelden på 14, 8 millioner

  1. Bokanmeldelse
  2. Litteratur
  3. Anmeldelse