Bispen hedrer Axel Stordahl

Inga het hun, var 23 år, og en dag i 1906 var hun lei av å bo i Kongsteinsgate 44 på Storhaug. Så hun gikk om bord i amerikabåten i stedet.

Publisert: Publisert:
  • Jan Inge Haga (foto)
  • Sigrun Sætrevik
iconDenne artikkelen er over 20 år gammel

Lite visste hun da, om at dette skulle føre til at biskopen i Stavanger møtte opp i jazzavdelingen på musikkbiblioteket 94 år senere.

Det skjer nemlig i morgen formiddag, når representanter fra «Byen, havet og dekalogen» møtes for å paneldebattere om det faktum at en hittil ukjent siddis-amerikaner med røtter i Kongsteinsgaten var bestevenn med selveste Frank Sinatra.

Inga reiste altså til USA, jobbet som tjenestepike og giftet seg med en som het Stordahl til etternavn. Paret fikk en sønn Axel. Det vil si: Egentlig het han Odd, men det kan man jo ikke hete i Amerika. Så det ble Axel i stedet.

Roser fra Sinatra Axel Stordahl begynte å spille trombone, ble med i orkester, og endte opp som orkesterleder for studioorkesteret til CBS, der Sinatra var vokalist.

Da Frank sluttet i orkesteret og startet for seg selv, ville han ha med seg Axel på lasset.

Sinatra kom til Inga med ti røde roser for at hun skulle overtale Axel til å bli hans følgevenn, forteller Thor G. Norås i Norsk dokumentasjonssenter for barnekultur.

Og hvem kan vel motstå ti røde roser fra Frank Sinatra?

Orkesterleder Dermed ble Axel Stordahl Sinatras komponist, arrangør, plateinnspillingssjef og nære venn – i mangfoldige år. Stordahl var på den tiden en av USAs største orkesterledere.

Han ga blant annet ut en plate med flere av de gamle julesangene han hadde lært av sin norske mor, sier Norås.

Norås nøstet fram historien om Sinatras norske følgesvenn nærmest ved en tilfeldighet. Axel Stordahl døde i 1963, og det er hans søskenbarn, Kåre Mossige i Stavanger, som har hjulpet til med å samle familiebilder og lp-plater til utstillingen som for tiden står på Sølvberget.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette hotellet går mot sin beste juli siden 1914

  2. – Forholdet har aldri vore betre enn no

  3. Politiet kjørte beruset ung jente hjem. Der ble hun senere utsatt for vold for å ha brakt skam over familien sin

  4. Stavanger: Trafikkuhell på Bergelandsbrua

  5. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

  6. Sykepleierforbundet ber folk holde seg i Norge