John Updike: «Augustins konkubine og andre noveller» - Med traumer og nederlag i fokus

Den produktive jødisk-amerikanske forfatteren John Updike (født1932, debut 1958) har utfoldet seg i alle litterære sjangrer, harmottatt en rekke prestisjetunge litteraturpriser og er kanskjeførst og fremst kjent som en kritisk rapportør med skarpt blikk forsmåborgerskapets klamme verden.

Publisert: Publisert:
 • Steinar Sivertsen
  Litteraturkritiker
iconDenne artikkelen er over 19 år gammel

John Updike: Augustins konkubine og andre noveller Oversatt av Jorunn Carlsen 224 s., 299 kr. Gyldendal I roman etter roman har han skildret en hvit middelklasse i total krise. Seksualfiksert og plaget av vag metafysisk uro snubler ensomme sjeler gjennom en rutinestyrt hverdag, på rastløs jakt etter lykken. Her belyses tosomhet og fremmedfølelse, her går ekteskap uavlatelig i oppløsning, gjerne mens skilsmissepartnerne glir inn i nye samliv med sin lengsel og dårlige samvittighet intakt.

Nå foreligger et utvalg av John Updikes noveller på norsk i Jorunn Carlsens stilsikre oversettelse. Hun har plukket ut 19 noveller av i alt over 200 publisert i 13 ulike novellesamlinger. De dekker perioden fra 1959 til 1999, presenteres i kronologisk rekkefølge og tar ifølge oversetterens etterord sikte på å gi innblikk i et stort og allsidig forfatterskap. Påstanden hennes om at dette er de første Updike-novellene som er oversatt til norsk, om man ser bort fra en bok med enkeltstående historier om den fiktive dikteren Bech, stemmer likevel ikke. I bind 2 av den bredt anlagte antologien «Amerika forteller» (Den norske Bokklubben 1973) fins novellen «A Gift from the City» i norsk oversettelse ved Gordon Hølmebakk.

John Updike har i et intervju sagt at novellene er den delen av hans omfattende forfatterskap som er mest selvbiografisk. Slik sett har Jorunn Carlsen sikkert rett i at flere av novellene, for eksempel de som tar for seg barnets sårbarhet og havarert samliv, springer direkte ut av dikterens egne erfaringer og kan leses som en «minnenes utklippsbok».

Viktigere er det likevel å spørre seg om dette er stram, fengslende novellekunst. Til det vil jeg ikke svare noe ubetinget ja. Forfatteren er riktignok en våken observatør med et velmodulert, smidig språk, men de historiene han forteller, overskrider sjelden grensene for det velkjente. Dessuten savner jeg ofte både emosjonell glød og dramatisk snert i teksten.

John Updike kan virke litt for flink og dannet, også når han dveler ved kroppens desperate lyst og «själens obotliga ensamhet». Med sine langsomme, sveipende perioder, fulle av så vel presise sanseinntrykk som alvorstunge refleksjoner, hender det at han i all sin kontrollerte lågmælthet minner vel mye om en skolert akademiker i et stort rom fullt av bøker, for å sitere Gordon Hølmebakk.

Men den som liker å fordype seg i privatsfæren, som tror på tesen om at kjærlighet og ekteskap i lengden ikke lar seg forene, og som ennå ikke er lei av å høre om de mange traumatiske nederlag en skilsmisse kan påføre barn og voksne, de vil sikkert kunne sette pris på velpleide krisenoveller av typen «Oppbrudd», «Familieliv i Amerika» og «Stol på meg».

Selv liker jeg best et par tekster som knytter seg til barndom og tidlig ungdom – «You'll never know, dear, how much I love you» og «Duefjær». Medrivende er også «Fra en spedalsk manns dagbok», som sier noe om sammenhengen mellom smerte og kunst, og «Drap», der en kvinne må ta et moralsk valg hun ikke makter å forsone seg med.

John Updike er med sin legering av erotikk og religion blitt kalt protestantismens Graham Greene. Det er ingen ueffen sammenlikning. Men som forfatter foretrekker jeg sistnevnte, mest fordi hans amerikanske kollega ofte synes å mønstre sine kriserammete skikkelser på litt kjølig distanse.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Åpner gigant­butikk på Forus - alle konkur­rentene er borte

 2. Kommunen har gjeld til langt opp over ørene: - Uten den lave renta hadde dette vært en økonomisk katastrofe

 3. Ytter­ligere én buss­passa­sjer har fått på­vist koro­nasmitte

 4. Stavanger-politiker søker om fritak fra sine politiske verv: – Livet sier «stopp litt nå» til meg

 5. 13 fikk bot på E39

 6. Lærere med hoved­fag klarer ikke løse nye eksamens­oppgaver for mate­matikk i videre­gående: – Vi føler oss maktes­løse

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Anmeldelse