«Snakker med døde" i konserthuset

Britiske Lisa Williams, et såkalt medium som hevder å oppnå kontakt med det hinsidige, skal opptre i Stavanger konserthus tirsdag kveld. Men er det kultur?

Publisert: Publisert:

Lisa Williams hevder å ha evnen til å kommunisere med døde. I morgen opptrer hun i Stavanger konserthus. Foto: Pressebilde

  • Kine Hult
    Journalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Det er jo i en gråsone, sier konserthusdirektør Per-Harald Nilsson.

Han forteller at ledelsen har diskutert hvem og hva som skal slippe til i konserthuset, og i hvilket omfang. Lisa Williams er ifølge Nilsson mellom to stoler.

— Det er mulig for næringsdrivende å leie konserthuset. Det som er annerledes med dette arrangementet, er jo at vi selger billetter til det.

— For dette er ikke et kulturarrangement?

— Nei, det vil jeg ikke kalle det.

Nilsson understreker at konserthuset ikke har tenkt å ha så altfor mange arrangementer av dette slaget.

— Dette handler jo også om at vi er avhengige av å få tilstrekkelig med inntekter.

— Og da må man svelge noen kameler av og til?

— Ja.

Populær

Det er ikke første gang Lisa Williams opptrer i Stavanger og Norge. Hun har vært innom Kuppelhallen tidligere, og har også opptrådt i flere andre norske byer. Ifølge arrangøren, Day 1 Entertainment, hadde Williams en rekke utsolgte show i Norge i 2010, 2011 og tidligere i år. Billettprisen på 595 kroner er blant de høyeste i konserthuset denne sesongen. Showet går, kort fortalt, ut på at Williams tilsynelatende kommuniserer med åndeverdenen og formidler kontakt mellom enkelte publikummere og venner eller familiemedlemmer de har mistet.

For en del tv-seere vil hun også være kjent fra sitt tv-show, "Life among the dead", som i Norge ble sendt på Kanal Fem.

- Williams er en tryllekunstner

Even Gran i Human-Etisk Forbund leder aksjonen "Ingen liker å bli lurt", og er, ikke overraskende, skeptisk til Williams' påstander.

— Hvis du ser på en flink tryllekunstner, forstår du ikke hvordan han får til triksene sine, men du vet jo at det er triks. Problemet med Lisa Williams er at hun er en tryllekunstner som skaper inntrykk av at hun har overnaturlige evner, uten at det er noen rasjonell grunn til å tro at hun har det. Når hun får folk til å tro at hun er i kontakt med det hinsidige, er det urederlig, mener Gran. Han utdyper:

— Vi mennesker tror gjerne at når det er noe vi ikke forstår, må det være magi. Men det Williams gjør, kan forklares. Blant annet benytter hun teknikken "cold reading", det vil si at hun går ut med et veldig generelt spørsmål, for så å fiske etter ytterligere opplysninger.

Tjener fett

Gran mener at det hele hadde vært uproblematisk hvis Williams selv hadde definert det hun holder på med som underholdning. Det gjør hun imidlertid ikke.

— Jeg synes det er provoserende. Problemet er at hun fører folk bak lyset og gir dem falsk håp. Det er ikke rart at folk i sorg gjerne vil ha kontakt med sine avdøde venner og slektninger. Dette er en kynisk bransje, som det ligger veldig mye penger i, sier Gran.

— Men er det problematisk at folk tror på dette, hvis det fører til at de får svar som gjør dem lettet og glade?

— Det er et moralsk dilemma. Man kan si at det har sine fordeler å ha en livsløgn å forholde seg til. Men på lang sikt tror jeg folk er bedre tjent med å forholde seg til sannheten. Det finnes mer enn nok å la seg forbløffe av i den virkelige verden, sier Gran.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

  5. Gutt påkjørt på Bryne

  6. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag