Ett skritt nærmere realisering av et nytt Rogaland teater

– Veldig gledelig, sier teaterdirektør Ellen Math Henrichsen, som samtidig er bekymret for større belastning på skuespillerne.

Rogaland teater.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I statsbudsjettet for 2018 vil regjeringen øke driftstilskuddet til Rogaland teater fra årets 61.950.000 til 63.300.000 kroner. Dette er en økning på 2,18 prosent.

Økningen i tilskuddet utgjør en delvis kompensasjon for lønns-og prisveksten som forventes i 2018, og for fjerde år på rad er det lagt inn en reell reduksjon i driftsmidler, for å ivareta regjeringens effektiviseringsreform, skriver Rogaland teater i en pressemelding.

– Sårbar situasjon

Teateret beskriver det som beklagelig at søknaden om tilskudd til økte kunstneriske ressurser ikke ble imøtekommet. Fra 2015 til 2017 har det vært en betydelig økning i tilbudet ved Rogaland teater fra 14 til 20 avviklede produksjoner årlig.

– Det setter teatret i en sårbar situasjon ettersom belastningen på ensemblet blir stadig større pga av ambisiøse kunstneriske prosjekter og økt tilbud til publikum, melder teateret.

Kvalitetssikring klar i desember

Når det gjelder realiseringen av nytt teaterbygg, er imidlertid stemningen bedre.

Teaterdirektør Ellen Math Henrichsen beskriver det som gledelig at teatret fikk videreført øremerkede midler til å sikre fremdriften av dette.

– Det betyr at vi er et skritt nærmere en realisering av et nytt Rogaland teater, sier Henrichsen.

Les også

LES OGSÅ: Fortsatt ingen penger til Arkeologisk museums nybygg

Kvalitetssikringen skal ferdigstilles desember 2017. Deretter gjenstår avklaringsfasen med siste del av forstudiet og klargjøring til forprosjekt.

– Stavanger kommune vedtok tidligere i år å bevilge midler til avklaringsfasen under forutsetning av at staten også bidro med sin andel. Rogaland fylkeskommune har gitt positive signaler om å støtte det videre arbeidet under samme forutsetning som Stavanger kommune. Det var derfor veldig gledelig at staten fortsatt går inn og støtter siste del av arbeidet med et sterkt og modernisert Rogaland teater, sier teaterdirektøren.

Les også

LES OGSÅ: Teater på Holmen kan bli utfallet

Mindre til Jærmuseet

Når det gjelder driftsmidler til Stavanger symfoniorkester og Stavanger museum, bød heller ikke budsjettforslaget fra regjeringen på de store overraskelsene:

  • Driftsmidlene til Stavanger symfoniorkester Stavanger Symfoniorkester økes fra 82,35 millioner til 84,15 millioner kroner.
  • Driftsmidlene til Museum Stavanger økes fra 19,4 millioner til 19,9 millioner kroner.

Midlene til Jærmuseet blir derimot redusert fra 22,36 millioner til 18,76 millioner kroner, mens Dalane folkemuseum går ned fra 4,59 millioner til 3,67 millioner kroner.

Målfrid Snørteland, direktør ved Jærmuseet, forklarer at museet i fjor fikk fire millioner kroner i tiltaksmidler. Dette forklarer kuttet, men hun er likevel ikke fornøyd.

– Trekker du fra fjorårets engangssum, er økningen i driftsmidlene på cirka 2,1 prosent. Det er altfor lite fordi det blir spist opp av pris- og lønnsveksten. Men dette inngår jo i samme nedgangstrend regeringen har vist de siste årene.

Pris- og lønnsveksten for 2018 er beregnet til 2,72 prosent. Direktøren hadde derfor håpet på minst 3 prosent økning.

– Den reelle reduksjonen i driftsmidlene gjør at vi får mindre å rutte med til publikumstiltak ettersom mer og mer av driftsmidlene blir bundet opp til faste kostnader, som lønninger, strøm osv., sier hun.

I forslaget legges det også opp til at Opera Rogaland, som mottok 1,02 millioner i år, skal få 1,05 millioner kroner i 2018.

Penger til nytt grafisk museum

I 2016 ble det vedtatt at Museum Stavanger skulle få midler ti nytt grafisk museum. Det samlede tilskuddet er satt til 30 millioner kroner. Fem av disse millionene er allerede bevilget. I budsjettet for 2018 er det satt av 16 millioner til dette formålet.

Penger til nybygg til Arkeologisk museum i Stavanger fant imidlertid ikke regjeringen plass til. Ettersom dette museet er en del av Universitetet i Stavanger, ligger det under kunnskapsdepartementet i motsetning til de andre museene, som ligger under kulturdepartementet.

Direktør for Arkeologisk museum, Ole Madsen, sier til Aftenbladet at han er svært skuffet over budsjettet. Les mer om den saken her.

Publisert: