Lyrikeren Kolbein Falkeid er død

Lyrikeren Kolbein Falkeid, som hele Norge kjenner tekstene til gjennom samarbeidet med gruppa Vamp, er død. Han ble 87 år gammel.

Forfatteren Kolbein Falkeid mottok hedersprisen under utdelingen av Brageprisen i Gamle Logen i Oslo i 2011.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Han sovnet stille inn i søndag med sine nærmeste rundt seg, opplyser datteren Unn Falkeid til NTB.

Falkeid var født 19. desember 1933 i Haugesund. Han debuterte med «Gjennom et glass-skår» i 1962, og har siden gitt ut over 20 diktsamlinger. Falkeid var regnet som en av våre fremste samtidslyrikere.

I 1988 mistet Falkeid en datter, og året etter kom «En annen sol» der diktene gir uttrykk for ulike sider ved sorgen. Samlingen fikk strålende kritikker og ble sett på som Falkeids virkelige gjennombrudd.

Brages hederspris

I 2011, 78 år gammel, fikk han Brages hederspris for sin lyrikk.

– Dette var en veldig hyggelig bekreftelse på at dikt fortsatt er viktig, selv i en tid med mye underholdning som såpeoperaer og krim, sa prisvinneren til NTB.

Juryen pekte spesielt på at Falkeid har skrevet folkelig og hverdagsnært i modernistisk lyrikktradisjon. Den viste også til betydningen han har hatt for å øke utbredelsen av lyrikken i Norge.

Kongens tale

I sin nyttårstale i 2015 åpnet kong Harald med å sitere fra Falkeids dikt «Jeg finner nok fram», et dikt mange har søkt trøst i:

«Døden er ikke så skremmende som før.

Folk jeg var glad i

har gått foran og kvistet løype

De var skogskarer og fjellvante.

Jeg finner nok fram».

– Det var en usedvanlig stor ære, sa Falkeid til Haugesunds Avis om at kongen hadde brukt diktet i sin tale.

Kolbein Falkeid er oversatt til en lang rekke språk. I tillegg til Brages ærespris har han blant annet mottatt den prestisjetunge Dobloug-prisen fra Svenska Akademien. I 1998 var han festspilldikter i Bergen.

Staveland: - Hele Haugalandet har mistet en venn

Vamp har satt musikk til en rekke av Falkeids tekster, en av de mest kjente er den vakre «Tir n'a Noir».

– Han har betydd voldsomt mye både for oss og for meg gjennom mitt voksne liv, sier Vamp-grunnlegger Øyvind Staveland til Haugesunds Avis.

– Jeg tenker at hele Haugalandet har mistet en venn. Kolbein var en mann som var glad i alle folk. Det spilte ingen rolle hvem eller hva de var. Han var veldig opptatt av at folk er folk, helt uavhengig av titler. Han var en menneskevenn, sier Staveland.

– Uten ham hadde vi ikke utviklet oss på den måten vi gjorde. Han løftet terskelen for tekstene vi brukte, høyt nok til at vi kunne vokse på det, sier han.

Folkekjær

Falkeid er en av våre mest folkekjære diktere. Han har skildret skakke liv, forliste drømmer, sorgen over å miste en elsket datter, men også lett rastløst etter mening i det uforståelige, en oppdagelsesreisende i landskapet inni oss.

I 2018, i forbindelse med at han fylte 85 år, hadde Aftenbladet et stort intervju med ham. Da hadde han lagt ned pennen. Den siste samlingen hans, «Øyet og virkeligheten», var fire år gammel. Han fylte tiden med å lese bøker ved vinduet i hjemmet, noen bølgeskvulp unna Smedasundet. Han gikk tur hver dag, gledet seg over at barn og barnebarn fylte leiligheten med lyder og uttrykte takknemlighet for at han og kona Siggen fremdeles var friske nok til å bo sammen.

I intervjuet snakket han også om det å bli eldre:

– På en måte er det fælt å bli gammel. Du har vondt der og der, og du vet at slutten nærmer seg. Du har mistet mange venner og kjente. Men så er det andre dager du forsoner deg med at livet snart er over. Når jeg går på byen, kjenner jeg ikke mange. Jeg blir glad når jeg ser et ansikt på min egen alder og føler et slags fellesskap med vedkommende, både når det gjelder erfaringer og opplevelser.

Publisert:
  1. Forfatter
  2. Dikt
  3. Vamp

Mest lest akkurat nå

  1. 20-åring fra Stord omkom i trafikkulykke i Spania

  2. – Vi kan ikke kjøpe oss mening med livet

  3. Viking slo Bryne i dramatisk skjebnekamp

  4. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

  5. – Skal ikke barnet mitt få være med på juleshow?

  6. Bråstoppet å pakke hockeybagen da han ble millionær