Hvem er favoritten din? Kielland? Renberg? Noen helt andre?

Blir det Kiellands «Garman & Worse»? Eller Øyvind Rimbereids «Solaris korrigert»? Eller Renberg, Drangsholt eller noe helt annet? Du har fortsatt en god uke på å stemme fram Tidenes rogalandsbok.

Kjartan Fløgstad, Janne Stigen Drangsholt, Alexander Kielland, Inger Bråtveit, Tore Renberg og Ingrid Z. Aanestad er 6 av de 50 nominerte kandidatene.

 • Aftenbladet
Publisert: Publisert:

NB! Vi må bare beklage, men på grunn av en teknisk feil virker ikke stemmeskjemaet her i app-en vår. Men den virker i vanlig nettleser.

Alexander Kielland har både roman og novellesamling blant de 50 kandidatene.

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

2019 er det nasjonale bokåret i Norge, en markering av at det er 500 år siden den første norske boken ble trykket. I den anledning tok Kielland-senteret og Kapittelfestivalen initiativ til en kåring av Tidenes rogalandsbok - i samarbeid med Aftenbladet. Målet er å få flere til å lese lokale forfattere.

En jury valgte ut 50 bøker som leserne skal stemme på - før finaleheatet blir presentert i sommer.

Les også

Les mer om kandidatene her:

Øyvind Rimbereid er en kritikerfavoritt - når han opp når leserne skal stemme? Foto: Kristian Jacobsen

– Hvorfor så mange som 50 bøker?

– Listen på 50 titler skal inneholde rogalandslitteraturen gjennom tidene – det var viktig for oss at hele fylket var representert, og at vi fikk en noenlunde jevn fordeling mellom kjønn, målform, ulike sjangre og tidsperioder, sier Stine Honoré ved Kiellandsenteret, og juryens leder.

Juryen startet med en liste på over 140 lokale forfattere. De aller fleste av disse har skrevet flere verk, noen har en svært omfattende litterær produksjon, så det var en enorm mengde verk å velge mellom.

– Vi måtte bli enige om at hver forfatter kunne representeres med kun ett verk i hver sjanger, for å sikre variasjon i listen, slik at ikke noen få navn ble for dominerende. Målet med prosjektet er jo også å vise mangfoldet - Rogaland har å by på.

Tore Renberg er en populær forfatter. Hvor høyt når han når leserne skal kåre Tidenes rogalandsbok? Foto: Pål Christensen

– Veldig mange av kandidatene er fra de siste tiårene?

– Det er viktig å trekke fram samtidslitteraturen i en kåring som denne, slik at det ikke blir en konkurranse mellom avdøde mannlige forfattere. Listen viser at det er mange spennende forfatterskap i fylket vårt, og mange nye og viktige stemmer. Det viste seg i arbeidet med å lage listen at det knapt finnes publiserte kvinnelige forfattere fra Rogaland før omtrent 1970-tallet, så for å få en jevnere kjønnsbalanse var det også viktig å se på den nyere litteraturen.

Sakprosa ut - barnebøker inn

Juryen hadde noen runder på hvorvidt sakprosa skulle inkluderes i kåringen.

– Vi måtte gå bort fra det fordi det rett og slett ville blitt for omfattende å ha med både skjønnlitteratur og sakprosa.

– Hva med barnebøkene?

– Etter innspill fra jurymedlemmer og publikum la vi til flere barnebøker for å sikre at også denne viktige målgruppen var ivaretatt. Rasmus Løland regnes som Norges første barnebokforfatter, og vi har også mange dyktige nålevende representanter for barne- og ungdomslitteraturen på listen vår, så det er ikke tvil om at denne litteraturen står sterkt i Rogaland.

Janne Stigen Drangsholt er blant de nyere forfatterne som er på langlisten. Foto: Tommy Ellingsen

Noen tall, helt til sist:

 • Eldste bok er fra 1632, ferskeste fra i fjor.
 • 28 romaner er tall med
 • 11 lyrikksamlinger
 • 3 novellsamlinger/fortellinger
 • 2 tegneserier
 • 2 memoarer/essay
 • 2 eldre prose
 • 2 billedbøker
 • 19 bøker er på nynorsk
  24 på bokmål
  1 på latin
  1 på tysk
  1 på kreativt, oppdiktet språk
  1 på dialekt
 • 34 menn er på listen
 • 13 kvinner

Les også

 1. Stem på tidenes rogalandsbok

Publisert:

Tidenes rogalandsbok

 1. Endelig – i dag får vi vite hvilken bok som er Tidenes rogalandsbok

 2. Siste frist: Stem på Tidenes rogalandsbok

 3. Tidenes rogalandsbok: Winters vittige alvor

 4. Tidenes rogalandsbok: Renbergs glade tragedie

 5. Romanen som stakk seg ut frå alt mylderet

 6. Tidenes rogalandsbok: Rapport frå år 2480

 1. Tidenes rogalandsbok
 2. Litteratur
 3. Bøker
 4. Webview