Styrtmorsomt om Mandal

BOK: Jubileumsboka om Mandal er morsommere enn du tror.

Bjørn Arild Ersland har skrevet om 100-åringen Mandal.
 • Steinar Brandslet
  Steinar Brandslet
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6

Bjørn Arild Ersland: «Mandal. En byroman». Roman. 167 sider. Pelikanen.

Jeg bodde en gang på Sørlandet, i en småby der fremmede kontrollerte om du malte huset med pene nok strøk. Folk hygget seg ellers med KrF og konebytte. Jeg passet aldri inn, kanskje fordi jeg var ugift.

Mandal er så klart helt annerledes. Den feirer 100 år som by i år og ligger praktisk til på en sidevei sånn at du slipper å stikke innom når du fyker forbi på E39.

Bjørn Arild Ersland har skrevet en steingalen jubileumsbok til sitt fødested. Boka er like kort som byen er liten, og den begynner styrtmorsomt.

Selv har jeg ikke vært i Mandal på 47 år, på telttur til Sjøsanden camping med familien. Fellesdoene dukker ennå opp i skitne drømmer, brennmanetene var mannevonde og det eneste jeg husker ellers er far min som hutrer opp av sjøen og roper til mor mi: «Se, Solfrid! Jeg er helt blå på knærne!»

Men i Erslands erindringer har barndommens badevann perfekt temperatur.

I romanen, noe som visst er reint ljug, spør kommunen Ersland om å skrive denne jubileumsboka. Siden han er blakk på grunn av skrivesperre, takker han ja. Ikke bare derfor, forresten, for han blir spurt av vidunderlige Catrine, ekte mandalsjente som Ersland innbiller seg vil ha mer enn profesjonelt samkvem.

Først følger vi ham på barndommens regnbuestier i et kardemommehelvete som inspirerte Thorbjørn Egner. Så kludrer livet seg ordentlig til.

Du tror kanskje du vet hvordan dette går og ender, men det gjør du ikke. Slutten er mer absurd enn vittig, og da blir det en sterk firer, den verste terningen.

Mandal drev Kjell Askildsen ut av byen fordi han skrev ublidt om sex, men hyllet forfatteren straks han ble sliten og svaksynt. Noe endrer seg kanskje der sør. Kanskje er kyststriba på vei inn i den moderne tid. Eller ikke. Vi krever flere bevis.

Inntil videre kan Sørlandet stort sett ligge der i fred for meg, men boka fungerer. Den gjør meg nysgjerrig på Mandal, og jeg vurderer å ta ei rastepølse på Best-stasjonen neste gang jeg er på de kanter. Selv bor Ersland i Stavanger. Jeg har ikke mer å tilføye.

Publisert:

Bokanmeldelser

 1. Vil du forstå ytre høyre? I så fall bør du lese denne boken

 2. Reflektert og stillferdig om en verden etter katastrofen

 3. En politisk roman som skaper rene krim­spenningen

 4. Feiende flott roman

 5. Rasende krim fra mannsdominert fiskeribransje

 6. Seriemorder i ferieparadiset

 1. Bokanmeldelser
 2. Bokanmeldelse
 3. Anmeldelse
 4. Mandal