Hå gamle prestegard: - Ta en tur i utstillingene også

Hå gamle prestegard er et populært utfartssted. Utfordringen er å få flere til også se på kunsten.

Mexicanske Sabina Guiso bruker ulikt materiale fra naturen, blant annet honning og bivoks. Hun vil vise hvordan det moderne livet påvirker og truer vår eksistens. Fra neste sommers utstilling.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Prestegarden er åpen sju dager i uken nesten hele året, og i kafeen er der folk hver dag, mandag som søndag. Små grupper, turgåere, lokale og turister, besøket i kafeen har virkelig tatt seg opp i år.

Daglig leder Eva Watne er veldig fornøyd over at gjestene setter pris på anlegget og hygger seg. Og bemerker at også de faste årlige arrangementene som eggkoking i sjøkanten påsketider, sykkeldag, høstmarked, halloween og førjulskos, trekker flere besøkende for hvert år.

- Men det er de fristende utstillingene som gjør at folk kommer tilbake gang på gang i løpet av hele året, konstaterer Watne. På prestegarden tilbys det også foredrag for å utdype temaene i utstillingene, med kunstnere, forfattere, eller andre som kan hjelpe publikum til større innsikt.

Enkelte av disse arrangementene er så smale at arrangøren er fornøyd om det stiller 30 personer. Men kommer det en innleder folk kjenner til, kan det raskt bli fullt og 120 solgte billetter.

Det årlige besøket på Hå gamle prestegard er på omtrent 40.000 mennesker. Hvor mange av dem som også besøker utstillingene, blir først klart når året er omme. Men i følge daglig leder kunne hun ønsket at flere tok seg tid til å se kunsten.


Detalj fra Eli Gladers installasjon "Begynnelser IV - en fortsettelse," som skal være på plass i prestegårdshagen 1.april for så å forvitres.

Eies av Hå kommune

Hå gamle prestegard består av ni anlegg, inkludert Obrestad fyr. Dette er arbeidsplassen til 23 mennesker, når også kortvarige engasjementer og vaktene regnes med, pluss kulturvernlederen i Hå kommune. Hå gamle prestegard har til sammen ni årsverk.

Hå kommune eier anlegget og bidrar med rundt 1,7 million kroner i årlig driftsstøtte. Staten gir én million, 150.000 kommer fra Rogaland fylke. Men med et driftsbudsjett på omlag 6-7 millioner årlig - avhengig av hvor ambisiøse utstillingene er - så må prestegarden sørge for det meste av inntektene selv. Og også leve med uforutsigbarheten, beholder politikerne samme nivået på sine bevilgninger, eller strammer de inn, og hva med egne inntekter?

Prestegardens inntektskilder er fra kunstsalget i kommisjonen og utstillingene, kafédriften, billettsalget og utleie av lokaler. Og ja, Eva Watne synes det er en utfordring, å være offentlig eid, mens driften delvis er basert på kommersiell virksomhet. Men om kunstinstitusjonen bare tar kommersielle hensyn når de velger hvilke utstillinger som skal vises, undergraver de sitt eget grunnlag.

- Det er en balansegang, for vi kan ikke søke om støtte for samtlige utstillinger fra institusjoner som Norsk kulturråd og Fritt Ord. Men vi får ja flere ganger i året, forteller Watne.

I april-mai vises utstillingen "Multiply. Mitt hjem" Denne hylla er laget av Marianne Berg.

Utstillingene

Sommerutstillingene på prestegarden er viktige, de trekker alltid mange folk, men er også kostbare å produsere. I år handlet det om russiske ikoner, neste år er temaet "Power to the bees." Dette er en stor satsing, temaet er miljø og bidragene kommer både fra litteraturen og kunsten. De som bidrar til utstillingen kommer fra hele verden, Mexico, Canada og Øst-Europa.


Les også

DENNE UTSTILLINGEN VISES NÅ OG TIL 22.JANUAR: Utstillingen åpner lørdag. Noe av kunsten må vekk, men hva?

Nå i vår får prestegarden også en ny, fast installasjon laget av kunstneren Eli Glader. Hennes drivhus med keramikkrukker vil bli plassert ut i prestegardshagen, den luneste og minst vindfulle plassen. Her skal tiden få bestemme, men Eva Watne lover at det er utenkelig å la knust glass ligge spredt ut over området.

Eli Glader stilte også ut på Hå gamle prestegard i 2015, neste år viser hun video og foto i april-mai, i forbindelse med avdukingen av installasjonen. Sigvard Marnburg er den andre lokale kunstneren på 2017-programmet på prestegarden.

Marnburg blir 85 år neste år og debuterte i Stavanger kunstforening i 1985.

Publisert: