Festivalene venter og venter – nå avkreves kulturministeren et svar

Mens festivalene venter og venter – også på svar om det kommer ordninger på plass som gjør at de kan planlegge for sommeren 2021, får kulturministeren nå et konkret spørsmål om det samme.

Dette savner vi. Men tør vi håpe på at det blir i 2021? Her fra Tons of Rock i 2019.
  • Gitte Johannessen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 796 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Både Norske Konsertarrangører, andre bransjeorganisasjoner og arrangører har den siste tiden vært i møter på administrativt nivå i Kulturdepartementet og etterlyst svar.

– Regjeringen er svært bakpå igjen, og vi venter på to ting, bekrefter Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører, som har rundt 170 av landets festivaler blant de 400 arrangørmedlemmene, overfor NTB.

– Vi venter på hva slags ordninger som kommer på plass for å redde eventuelt avlyste festivaler sommeren 2021. Per i dag mangler det nye kompensasjons- og stimuleringsordninger, siden de som var opphørte ved årsskiftet, sier Østerdal:

– Og så venter festivalene på tydelige signaler fra helsemyndighetene om hvilke parametre som vil gjelde for større arrangementer – som for eksempel hvor mange i befolkningen som skal være vaksinert, om hurtigtester vil kunne brukes og lignende.

Les også

Nå kan store publikumsarrangementer få koronatilskudd

Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører.

Krever svar fra Raja

Nå får arrangørbransjen drahjelp av Anette Trettebergstuen (Ap), som var blant dem som holdt appell under Red Alert-demonstrasjonen i september. Torsdag avkrevde hun Abid Q. Raja (V) svar på følgende spørsmål:

«Mener kulturministeren at festivalsommeren skal planlegges som normalt og hvordan skal koronastøtteordningene innrettes for å ivareta festivalene og andre store arrangører?»

Trettebergstuen peker i begrunnelsen på at store deler av festivalene planlegger for fullskala arrangementer sommeren 2021, og at deres planleggingshorisont er lang.

– Det er derfor behov for snarlige avklaringer med tanke på langtidsbestemmelser og hvordan ordningene vil innrettes for å begrense risikoen til festivalene, heter det videre fra Ap-politikeren.

Anette Trettebergstuen (Ap) har sendt skriftlig spørsmål til kulturminister Abid Q. Raja (V) om han mener festivalsommeren skal planlegges som normalt, og hvordan koronastøtteordninger skal innrettes. Nå har Raja seks dager på seg til å svare.

– Ingen informasjon

Hun sier i en epost til NTB at det viktigste nå er å få på plass ordningene for 2021.

– Pengene er satt av, men foreløpig er det ingen informasjon om hvordan krisehjelpen skal innrettes. Om den vil treffe festivalene, om den vil bidra til å minimere risikoen for de mange som nå har startet planleggingen, om det vil finnes ordninger som hjelper festivalene hvis smittesituasjonen gjør at de må nedskalere eller avlyse, sier hun.

– Blir «kulturbransjen» glemt på ny?

– Jeg tror ikke de er glemt. Jeg tror bare kulturministeren fortsatt ikke helt skjønner økosystemet i bransjen – hvordan arrangementer planlegges: At det er lang planleggingshorisont, og mange utøvere og underleverandører tilknyttet en festival. En kansellering rammer bredt, det er snakk om mange arbeidsplasser, og skal man redusere tapene er det lurt å stoppe planleggingen tidligere. Det nytter ikke å gjøre det like før festivalstart.

Russen spås nei

Hun trekker fram at FHI onsdag denne uken sa til NRK at de ikke tror det er sannsynlig at man kan avholde landstreff for russen i mai med 14.500 publikummere.

– Hvis dette er regjeringens standpunkt, må de jo få denne informasjonen ut til alle som planlegger større arrangementer. Mener regjeringen det er for risikabelt å samle flere tusen i sommer, da må festivalene få beskjed nå, slik at de kan kansellere. Og selvfølgelig må vi snakke om kompensasjonsordninger: Festivalbransjen rammes jo direkte av myndighetenes smitteverntiltak. Da har myndighetene også et særskilt ansvar for disse næringene, sier Trettebergstuen.

I eposten til NTB etterlyser hun «forutsigbarhet og trygghet» fra regjeringen i disse spørsmålene.

Håper selv

– Tror du personlig det blir mulig med «vanlige» festivaler i 2021?

– Det håper jeg! Dette avhenger jo selvfølgelig av smittetrykk og vaksinering og av de tiltakene regjeringen kommer med. Jeg er sikker på at festivalene har smittevern høyt på agendaen, og at de nå vurderer løsninger for publikumskontroll, bruk av vaksinebevis, hurtigtesting osv. Spørsmålet er vel heller om festivalene akkurat nå står høyest på kulturministerens agenda.

I forrige uke svarte kulturminister Abid Q. Raja dette til Klassekampen , som skrev om Festival-Norge som etterlyste en plan for gjenåpning av kulturlivet.

– Jeg håper at vi kan gå en mer normal sommer i møte. Men å gå inn på detaljer når situasjonen er så uforutsigbar som den er, er ingen tjent med. Det viktigste nå er at vi får kontroll på smittetallene, het det fra Raja.

Publisert: