Kom nærmere, sier dyrene. Er du med?

UTSTILLING: De vakreste, inderligste eventyr folder seg ut i Sandnes kunstforening, skriver en bergtatt anmelder om Anne Kampmann.

Anne Kampmann, «Her er vi nå», tresnitt Anne Kampmann, «Se også du», maleri (Foto: Trond Borgen)
 • Trond Borgen
  Trond Borgen
  Kunstkritiker i Aftenbladet
Publisert: Publisert:
Grade: 5 out of 6

Sandnes kunstforening: Anne Kampmann, Der verden vender. Maleri, tresnitt. Til og med 15. november.

Det er de vakreste og inderligste eventyr som nå folder seg ut i Sandnes kunstforening. Det eventyrlige er den bærende kraften i Anne Kampmanns billedunivers. Formspråket er figurativt, og hun har i alle år forblitt trofast mot sine motiver, fylt som de er av fabelvesener og menneskeskikkelser som ikke befinner seg ute i naturen, men inne i den. For jeg møter dem dypt der inne i et landskap hvor sivilisasjon og kultur ikke får særlig innpass; det er en drømmeverden utenfor tid og rom.

Kom nærmere, sier disse dyrene. Er du med? Slik inviteres jeg inn i en slags vektløs tilværelse, hvor jenter godt kan stå inne i en blomsts kronblad, hvor en kvinneskikkelse er like høy som giraffen, og hvor stramt kledte menneskedyr kommer mot meg for å fortelle meg om skogens hemmeligheter. De er alvorlige og vil tydeligvis si meg noe av ytterste viktighet, som en slags innvielse.  Er du med? 

Anne Kampmann, «Rekk meg din tanke», maleri.

Harmoni og lengsel

Ja, jeg er med, inn i en harmonisk drøm om balanse og sameksistens mellom menneskene og de andre dyrene, om balanse i naturen, både i form av forståelse alle skapninger imellom og i form av plass og rom til alle. På ett plan skaper Kampmann sine egne versjoner av Edward Hicks’ store maleriserie kalt «The Peaceable Kingdom» (Fredens kongedømme) fra 1820-tallet, hvor ulven lever sammen med lammet, leoparden med sauen, og menneskene har et godt liv med alle dyrene. For Kampmann er dette ikke kun utopia; det er også konkrete scener fra forestillingen om en slags urtilstand hvor slik harmoni var mulig. Og midt i dette: barnets uskyldsrene tro på framtiden og lengselen etter et trygt liv uten farer.

Både i maleriene og i tresnittene finnes en intim verden, full av fortrolighet; den er ikke uten farer, men den rommer alltid et håp om at farene skal konfronteres og dermed overvinnes – som i alle eventyr. Når utstillingen vises midt i en pandemitid, er det ikke unaturlig at tolkningen farges av den. Kampmanns jordfarger har i et par av maleriene fått et blussende preg, som om de skulle være infisert av en motkraft som streber mot disharmoni, ubalanse og kaos.  Enten det er et virusanrep eller det er forurensingen som truer. Hun håndterer fargenes materialitet både som en kamparena mellom gode og onde krefter og som en urmaterie som gamle myter og arketyper kan framkalle fra vårt kollektive ubevisste (C. F. Jung). Menneskene og fabeldyrene står midt oppe i dette, og samhold er nødvendig for å overleve. Et av maleriene heter «Der verden vender»; her er frykt i skikkelsenes øyne, i en verden på vippepunktet. Et tresnitt viser et sårbart menneske som voktes og beskyttes av et dyr: «Her er vi nå». Ensomhet og fare balanseres med tillit og trygghet.

Anne Kampmann: Her er vi nå. Tresnitt.

Tresnittets mester

Nok en gang viser Kampmann seg som tresnittets mester. Her er forseggjorte tresnitt i stort format (ett er nærmere 1,3 meter høyt, et annet like langt); med sine stiliserte former og figurer i svart-hvitt står de som monumentale uttrykk for grafikkens fortsatte aktualitet i dagens kunstverden. De rommer et grafisk spinn av skjørt liv som trenger beskyttelse, men som også finner sin frihet på det hvite papiret. Maleriene gløder og ulmer, fylt av en slags urkraft som både binder motivene sammen til en helhet, og som gjør motivene innadvendte og en smule melankolske.

Dyr og mennesker står eller svever midt i stillheten i skogen og på vannet, og de klarer ikke helt å fri seg fra den stille melankolien som rommer sorgen over det som gikk tapt da sivilisasjon og kultur slukte neste all naturtilstand. Kom nærmere, sier dyrene, for her er et fristed for fantasien. Og så forteller de eventyr om eventyrets frigjørende kraft.

Publisert:
 1. Anmeldelse
 2. Trond Borgen
 3. Utstilling
 4. Kunstanmeldelse

Mest lest akkurat nå

 1. Flere barnefamilier enn tidligere er bostedsløse: – Alvorlig

 2. Lille-«Regå» havner på Østlandet

 3. Sjekk hvem som dukket opp på treningen til lokalt lag

 4. Kraftig regnvær og flomfare på vei

 5. – Det er jo Stavanger som er energihovedstaden

 6. Motorstopp på E39