Veldreid røverroman med supertøff kvinnelig helt

BOK: Spennende debut om internasjonal datakriminalitet og skjulte penger. Og den lite troverdige helten? Anmelderen liker henne veldig godt!

  • Marit Egaas
    Stavanger
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Sven G. Simonsen: Risiko. Thriller. 395 sider. Forlaget Press.

Liv Eriksson er psykolog, klatrer og traumeforsker, med tidligere erfaring som sykepleier i krigssoner. Hun er kjæreste med Olav Steen som omkommer i en klatreulykke mens de er på ferie i Thailand.

Liv har problem med å akseptere at det var en ulykke, og tror hendelsen har noe med Olavs jobb i Økokrim å gjøre. Olav jobbet med datakriminalitet, spesielt nye metoder inspirert av hackerteknologi for å sikre at innflytelsesrike personer over hele verden kan skjule pengene sine. Hun prøver å snakke med Olavs kollegaer i Økokrim som avviser det hele. Dermed lager hun sin egen plan for å få en mulig morder på banen. Jakten på sannheten bringer henne til München, Beirut og ikke minst Kypros, der den store avsløringen finner sted.

Liv er en ensom ulv med få venner og store personlige problemer etter ulykken. I denne saken må hun motvillig be om hjelp fra journalist-venninnen Elise, Daria fra Ukraina og broren Magnus som er dataekspert. På et seminar om bedrifters samfunnsansvar blir hun også kjent med tre tidligere studievenner av Olav som nå er kjendiser å Oslos finansverden. De adopterer Liv som en slags kompis og hjelper henne med å komme tilbake til et normalt liv. Eller har de kanskje andre motiver?

Sven G. Simonsen (f. 1965) debuterer som spenningsforfatter med «Risiko». Han har jobbet som journalist, samfunnsforsker og bistandsarbeider, et spennende utgangspunkt for å gi seg i kast med spenningssjangeren. Han har tidligere utgitt fagboka «Over sperregrensen».

Sven G. Simonsen er en erfaren skribent som leverer en veldreid røverroman med stort tempo, interessante tema og en supertøff kvinnelig helt. Han har store kunnskaper om datakriminalitet, politikk, klatring og om stedene der roman utspiller seg. Romanens hovedtema er hvordan datakriminaliteten utvikler seg på «world wild web». Beskrivelsene av dette kan bli noe teknisk, men samtidig er det god voksenopplæring for alle oss som er helt ukjente med botnett og trojanske hester.

Romanens svakhet er at forfatteren vil for mye, og berører for mange tema som egentlig ikke er viktige for hovedhandlingen. Når det gjelder bokens kvinnelige hovedperson, er hun til tider er lite troverdig, spesielt i noen elleville actionscener mot slutten. Men det betyr egentlig bare at hun er i godt selskap med mange mannlige kollegaer, og jeg må innrømme at jeg liker henne veldig godt.

Publisert: