Vil ha mer mangfold i musikklivet: – Det er absolutt ikke like stor plass for kvinner som for menn

Denne uken arrangeres låtskrivercamp hovedsakelig for jenter og transpersoner i Stavanger. – Det trengs mer likestilling i musikkbransjen, mener Ida Collett Belle, daglig leder i AKKS.

Johannes Aarseth, Sjur Grov-Hagen, Iriana Garcia-Salas Eriksen, Kirsten Marie Ludvigsen, Emma Lu Vallestad Jensen, Mariam Abdulrahman er alle deltakere på ukens låtskrivercamp.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg skal bli den neste Astrid S, utbryter 17 år gamle Kirsten Marie Ludvigsen.

Hun har kommet helt fra Trondheim til Stavanger for å bli med på en ukes låtskrivercamp på Metropolis, Stavangers kultursenter for unge.

Omgitt av nedtaggede vegger og svartmalte musikkstudio har Ludvigsen og seks andre håpefulle låtskrivere innkvartert seg for å ferdigstille en helt egen låt. Til nå har de både hatt besøk av og opptrådt for Stavanger-artistene Luli og Kapteinen.

– Det var utrolig gøy og skummelt å få opptre for selveste Kapteinen. Jeg har egentlig sceneskrekk, men det er artist jeg skal bli, forteller Ludvigsen.

Sjur Grov-Hagen og Kirsten Marie Ludvigsen er begge glad i å synge og opptre.

Mener jenter og gutter oppfatter ulikt

Låtskrivercampen arrangeres av den ideelle organisasjonen AKKS Stavanger, som jobber for likestilling i musikklivet.

Kvinner er ofte kraftig underrepresentert i de fleste musikkbransjer, viser statistikk. AKKS jobber aktivt med å gi jenter og transpersoner plass og selvtillit innenfor musikkverden.

– Det er absolutt ikke like stor plass for kvinner i musikken som for menn. Samfunnet er ikke så moderne som man kunne ønske, sier daglig leder i AKKS, Ida Collett Belle.

Belle beskriver hvordan samfunnsnormer bestemmer hvordan jenter og gutter oppfattes ulikt utenfra.

– Ofte blir jenter oppfattet svakere enn gutter ved første øyekast. Normene sitter så dypt i oss at vi ikke er klar over dem selv. I AKKS prøver vi å aktivt vise jenter at en artistkarriere er mulig, sier Belle.

Daglig leder i AKKS Stavanger Ida Collett Belle mener det er viktig å gi jenter selvtillit til å satse på musikk.

Drømmer om artistlivet

17-åringene Kirsten Marie Ludvigsen og Emma Lu Vallestad Jensen går begge musikklinjer på videregående, og en karriere innenfor musikk står høyt oppe på ønskelisten.

Ludvigsens største drøm er å bli sanger og låtskriver, og hun har allerede skrevet hele elleve ferdige sanger.

– Jeg skriver ofte om ting jeg aldri har opplevd selv. Blant annet har jeg skrevet mye om kjærlighet, sier Ludvigsen.

Hun har også skrevet en sang om sosial angst, fordi det er noe hun selv har slitt med.

– Sangen gir ikke helt mening, men det gjør ikke sosial angst heller, sier Ludvigsen.

Johannes Aarseth, Sjur Grov-Hagen, Iriana Garcia-Salas Eriksen, Kirsten Marie Ludvigsen, Emma Lu Vallestad Jensen, Mariam Abdulrahman er alle spente når det kommer nye artister på besøk.

Vil vise frem jentene

Belle spiller selv i pønkbandet «Sassy Kraimspri», noe flere har oppfattet som et utradisjonelt valg. Nå er hun opptatt av å synliggjøre jenter i musikkindustrien og utfordre tankene til de etablerte musikkprodusentene.

– Jeg er snart 40 år gammel og har jobbet som musiker siden jeg var tolv år. Det er ikke vanlig for jenter å spille i pønkband, og flere har blant annet kommentert utseende mitt, sier hun.

Belle påpeker at selv om flere av de store artistene er kvinner, finnes det uendelige eksempler på at de blir behandlet ulikt enn menn.

– For eksempel har kvinner ofte mindre rettigheter på musikken de selv lager. Vi ønsker å så frø, gjerne hos menn. De som tenker at dette ikke gjelder dem, er ofte de det gjelder mest, sier hun.

Tidligere har Belle brukt mye tid på å være frustrert over tiden det tar å endre innarbeidede regler. Nå velger hun å fokusere på fremtiden, og mener at problemet allerede har blitt bedre.

– Vi jobber konkret med å gi folk bevissthet rundt dette. Gutter får høre gjennom hele oppveksten at de er tøffe og modige mens jenter får høre at de skal være rolige og forsiktige. Det må vi endre på, sier Belle.

Merker lite til kjønnsforskjellene

Ludvigsen og Jensen har så langt ikke lagt merke til kjønnsforskjeller i musikklivet. De forteller at i begge musikklassene deres er det tydelig overvekt av jenter.

– Det er veldig skeiv fordeling av jenter og gutter. Det er bare én gutt som går fordypning i sang i min klasse, sier Jensen.

Jensen og Ludvigsen påpeker at gutter ofte går bass eller trommer på videregående, men finner ut senere at de ønsker å drive med sang.

– For meg finnes ikke kjønnsforskjeller, jeg gjør det jeg liker og ferdig med det. Hvis noen dømmer meg for å spille bass, så bryr jeg meg ikke om det, sier Jensen.

Jentene forteller at de ikke har oppfatning av at det er færre kvinnelige artister enn mannlige.

– Tidligere var det tydelig hva som var jente- og gutteting. For eksempel skulle gutter være tøffe og spille i band, mens jenter skulle være snille og synge. Nå er det skillet visket mer og mer ut, påpeker Jensen.

I løpet av uka får deltakerne være med å synge og opptre i studio.

Støtter lokale artister

AKKS fikk i år 250.000 kroner i støtte fra Stavanger kommune som en del av satsingen «Barnas Sommer». Dette ga dem mulighet til å åpne for gratis leirer og arrangementer hele sommeren.

For å hjelpe unge kvinnelige artister økonomisk har Belle ansatt både artisten Julie Enger Børresen og vokalist i Sløtface Haley Shea til å lede leiren.

– Begge to jobber som artister på heltid, men sa seg villig til å jobbe her i sommerferien deres. Det er veldig gøy å kunne støtte artister som er rammet økonomisk av koronakrisen, sier Belle.

Publisert: