Froddien får Mods som backingband i helga

– Mods var friske. Jeg likte de jyplingene godt, sier Frode «Froddien» Rønli, som i 1981 fikk litt av æren for at «Revansj»-albumet ble spilt inn.

 • Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Stilig. Det blir....wow!

Morten Abel er nettopp ferdigdansa. Han kastet seg på de siste rundene av «Trega deg igjen», mens Froddien i kjent stil føyk rundt på scenen. Bandet er Mods, vokalisten og låtene er fra Stavangerensemblet. Fredag og lørdag skal disse to størrelsene i stavangerrocken smelte sammen på Viking stadion.

Les også

Kun to pils om gangen også på Mods-konsertene

Det blir ingen lemping på skjenkebestemmelsene under Mods-konsertene fredag og lørdag.

– Stavangerensemblet var jo de aller største tidlig på 80-tallet. Måten Frode var på scenen, låtene...vi så veldig opp til dem, sier Abel.

Helge Hummervoll husker den gangen selveste Froddien dukket opp på Mods-konsert på Studio 21 på Nytorget.

– Det var en stor anerkjennelse for oss. Vi hadde vel vært med i NM i rock, men sammenlignet med Ensemblet var vi ingenting. De hadde kommet seg over fjellene, og alle visste hvem de var. Så kom Froddien og sa noe sånt som «kom igjen, guttar, gjørr det!». Vi vokste mye på at en mann som han heiet på oss.

Les også

Bieber var stort - Mods blir større

Har du pusta ut etter Bieber og Mablis? Vel, ta deg et godt magadrag, for i helga har historiens mest populære…

Frode «Froddien» Rønli overtar vokaljobben når Mods skal spille Stavangerensemblet-sanger i helga. - En vokalist for Frode dukker opp én gang hver 50. år, sier Morten Abel. Foto: Fredrik Refvem

Evig Mods

Froddien husker godt både lokalet og bandet han fikk se i 1981.

– Det var plass til 80 mann der inne. Scenen var kanskje 2 ganger 2 meter og utstyret sto på noen benker. Jeg husker godt Mods, ja.

– Hvordan var de i 1981?

– Jeg likte dem godt. De var noen år ynge og hadde et fint tekstunivers. Litt edelt og uskyldig på et vis. Du går en tur gjennom livet med Mods, til den gangen du hadde skikkelig med hår og du og damå di sovna stående midt i dansen. Det er noe evig med Mods, sier Froddien.

Mods i 1983. Foto: Jon Ingemundsen

Æren for «Revansj»

I et intervju med Aftenbladet i 1981 var tittelen: «Fråddien» satte oss i gang - Mods’ første LP «revansj» en salgsuksess»

Artikkelen fortsatte:

– «Fråddien» satte oss på ideen å lage plate. Han hørte oss tilfeldigvis ute på en av byens restauranter, og tente umiddelbart på musikken vår.

Dette forteller guttene i gruppen Mods, Stavanger-gruppa som har latt seg høre både titt og ofte i radioen i sommer. For uinnvidde kan vi opplyse om at «Fråddien» er identisk med Frode Rønli, vokalisten i en annen Stavanger-gruppe, nemlig Stavangerensemblet.

Faksimile fra Stavanger Aftenblad, 29. august 1981.

I artikkelen forteller Mods at de selvsagt synger på Stavanger-dialekt, «...det er jo in-språket for tiden», og Stavanger blir utropt til rockeby nummer 1 i Norge, en posisjon de har overtatt fra Trondheim og Halden. Mods forteller om svært godt platesalg, og de håper på suksess på Norsktoppen når «...den største slageren på platen, Tore Tang, kommer inn.»

«Og nå satser dere på å bli best i byen?», spør reporter Eimund Nygård. «Det skulle ikke vært oss imot. Men til det har nok Stavangerensemblet en alt for sterk stilling», svarer Mods.

Stavangerensemblet holder konsert i Figgjohallen i november 1981. Frode Rønli er på kne på scenen og peker i taket. Fra venstre: Anders Bru på gitar, Frode Rønli i front, Knut Køningsberg bak trommene og Øystein Eldøy på bass. Foto: Øyvind Ellingsen

Det største

Morten Abel må finne seg i å spille annenfiolin når Froddien tar over mikrofonen for en Ensemble-avdeling på konsertene på fredag og lørdag.

– Alle som har sett og hørt Frode vet at det er umulig å kopiere. Måten han sang og måten han sprang rundt på scenen var noe helt eget. Det var nesten uhørt at en vokalist gjorde det han gjorde. Jeg var veldig fascinert av det den gang, og han gjør det fremdeles. For oss var Stavangerensemblet det aller største. Det er litt sånn ennå.

På konsertene fredag og lørdag skal en rekke artister spille før Mods går på scenen.

 • Thorsens Bageri & Café
 • Lothepus
 • Hans Petter Hansen
 • Vestlandsfanden
 • The Getaway People
 • Hilde Selvikvåg
 • Stavangerkameratene
 • Bjørn Eidsvåg
 • Reidar Larsen
 • Mia Gundersen
 • Gretelill Tangen

Alltid aleina

I tillegg blir det en avdeling med Froddien og Stavangerensemblet, som får et spesialopplegg. Mer enn det vil de ikke røpe, men på øvingen ble klassikere som «Fingen», «Foggel i dag», «Trega deg igjen» og «Kvellen va kalle» spilt. Morten Abel gleder seg.

– Ensemblet var et fantastisk band, og en sånn vokalist dukker opp én gang på 50 år.

Froddien er klar for oppgaven, og når han er ferdig, ser han fram til å høre «den evige ungdomsmusikken».

– Kem har vel’kje vært forelska og hørrt på «Me to går alltid aleina».

Froddien selger «Fersk råkk» på Torget i 1978.

Publisert:

Mods

 1. Ska du ha merr Mods nå, må du synga sjøl

 2. Bjørn Christian fra Sandefjord: - Jeg kan alle Mods-sangene

 3. Se bildene fra Mods-konserten i Spektrum

 4. Er det noe Mods-entusiasme i Oslo?

 5. Mods inntar Oslo Spektrum

 6. Slik ble Mods-comebacket mulig

Mest lest

 1. Helikopter er satt inn i søk etter to savnede

 2. Ungdomsskoleelev dømt for voldtekt av medelev på skolen

 3. Nettopp valgt: Nå skal Ane Mari lede nye turister til Jæren

 4. Trump ber justisministeren starte etterforskning av Biden

 1. Mods
 2. Morten Abel
 3. Stavanger
 4. Viking stadion
 5. Konsert