– To økonomer i styret i kunstforeningen er én for mye

Nå er det ikke lenger vanskelig å få folk til å sitte i styret i Stavanger kunstforening.

Generalforsamling i foajeen. Foran på styrebordet, fra venstre daglig leder Hanne Mugaas, Eirik Moe, Berit Moltu, Kenneth Varpe, Ståle Johan Knutsen, Stein Bjelland, Arnfinn Bjerkestrand og Leif Orre Haaland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Da Eirik Moe ble valgt inn i styret i 2012, tok daværende leder Rolf Skjelstad turen til Suldal for å overbevise ham. På onsdagens årsmøte, eller generalforsamling som det kalles i Stavanger kunstforening, ble det opplyst fra valgkomiteen at medlemmene trengte tre møter før de ble enige om hvem som skulle med.

Der var tre ledige plasser i styret; etter styreleder Eirik Moe, og styremedlemmene Nina Schieldrop Lie og Kenneth Varpe. Sistnevnte er billedkunstner og veteran i styret med elleve år bak seg.

– Det eneste som har vært konstant gjennom disse årene i styret, er administrasjonssekretær Helga Hindal og dette bygget, sa Varpe i sin avslutningsreplikk til generalforsamlingen.

Da han ble valgt inn i styret var de fire kunstfaglige medlemmer. I det nye styret er Susanne Christensen den eneste billedkunstneren. Hun har nå flyttet fra distriktet og bor i Danmark, men har lang kunstnerisk erfaring og dessuten fagpolitisk tyngde. Christensen har tidligere blant annet vært leder for Bildende kunstneres forening Rogaland.

To økonomier inn i styret

I styret ble det også valgt inn to siviløkonomer. Dette mente mangeårig medlem og støttespiller til Stavanger kunstforening, Stein M. Jåtten var én for mye, siden ingen av dem kunne skilte med en kunstfaglig bakgrunn i tillegg til den økonomiske kompetansen.

Men det endte med at både Ailinn Amundsen Dahle og Anne-Berit Hansen ble valgt uten motkandidater. Jåtten fikk beskjed om at neste år står hele fire av medlemmene i styret på valg, dette kan gi en åpning for den kandidaten han hadde foreslått som medlem i styret.

25 stoler i foajeen

I år hadde styret flyttet generalforsamlingen ut fra hovedsalen til foajeen og satt ut til sammen 21 stoler. Det ble nødvendig med ytterligere to-tre. Stavanger kunstforening hadde 475 medlemmer ved årsskiftet.

Men institusjonens lave besøk bekymrer mer enn at tallet på medlemmer har gått ned med 131 i løpet av ett år.

I fjor hadde Kunsthall Stavanger, som eies og drives av Stavanger kunstforening, 5615 besøkende, av dette var 1527 barn. Og det er stor enighet om at dette er for lavt.

– Hva gjør dere nå?

– Hva har dere tenkt å gjøre, undret igjen Stein M. Jåtten, og mente det var noe som ikke stemte i styrets positive fremstilling av situasjonen og oppslutningen om utstillingene. Jåtten er imponert over innholdet i kunsthallen, men savnet er realistisk beskrivelse av virkeligheten.

– Vi skal ha fokus på besøkstallet, men må også huske at vi har et oppdrag, og at vi kanskje ikke noensinne kommer til å trekke de store massene, svarte styremedlem Arnfinn Bjerkestrand.

Styret arbeider med en satsing for å få flere til kunsthallen. Dette dreier seg blant annet om å utvide tilbudet med arrangementer, mer musikk, større kunstnerisk tverrfaglighet.

Stein M. Jåtten spurte også hvilken rolle kunsthallens kunstneriske råd har, men fikk vel igrunnen ikke noe svar på dette.

I årsrapporten opplyses det at det kunstfaglige rådet ble opprettet ved overgangen til kunsthall. Rådet har ingen stemmerett, men gir råd og støtte til daglig leder og kurator Hanne Mugaas.

Den store kunstneriske friheten var nettopp noe Hanne Mugaas var opptatt av da hun takket styreleder Eirik Moe.

– For meg er Eirik kunsthallen. Han dro til New York for å treffe meg og fikk meg til å flytte tilbake til Stavanger, sa Mugaas, og berømmet hans innstilling, at han mener styret skal ha tillit til daglig leder og kurator, og holde en armlengdes avstand.

Publisert: