Idyllisk død og drepende kjærlighet

En dag vil en kriminalroman handle om en småby der alle overlever. Dette er ikke den dagen.

Chris Whitaker er litt av en luring, og sikkert rik også nå som Disney har kjøpt rettighetene til denne boka.
 • Steinar Brandslet
  Steinar Brandslet
Publisert: Publisert:
Grade: 5 out of 6

Chris Whitaker: «Vi begynner med slutten». Roman. 527 sider. Oversatt av Helene Limås. Vigmostad & Bjørke

Nær alle i den idylliske småbyen Cape Haven leter etter ei savnet jente, og straks finner de henne død. En av deres egne drepte henne. 30 år etter settes en drapsmann fri fra fengselet. Han kommer tilbake til byen som både han og jenta vokste opp i. Du kan trygt si at noen ikke er glade den dagen.

Der begynner boka for alvor, og du vet jo at ikke alle du møter overlever helt til siste side.

«Vi begynner med slutten» er bare en slags kamuflert kriminalroman, for egentlig er den noe helt annet også. Ikke at den ikke er spennende, men det er mer en slags bonus.

Forfatter Chris Whitaker kan krimgrepene, og du svinger nesten sikkert mellom hvem du tror står bak uhyrlighetene. Men han har også funnet på folk du antakelig bryr deg om. Midt i all elendigheten som presser seg på, finner du uventet varme, omsorg og folk som strever med ekte problemer. Tilfeldigheter avgjør oftere enn vi liker hvordan livene våre blir. Det gjelder også her.

I kjernen finner du politimester Walker og den vidunderlig opprørske og trofaste 13-åringen Duchess. Den siste kaller seg «fredløs». Hun er virkelig fredløs. Men Duchess elsker lillebroren Robin, og den lille jenta som døde i begynnelsen, var tanten deres.

Her kjenner selvsagt alle hverandre, i hvert fall tror de at de kjenner hverandre, og det gjør det så klart enda eklere når folk dør dramatisk og naboen har hemmeligheter. Sånne småbyer i bøker er ofte livsfarlige steder å befinne seg. Cape Haven er spesielt dødelig, viser det seg. Du kan bare glede deg.

Disney har vært frempå og skaffet seg rettighetene til å lage en film av denne boka. Derfor kan det være lurt å lese den så snart du rekker det. Sånn kan du, en dag det passer, med gjespende mine, slenge ut i forbifarten at «boka var mye bedre enn filmen». Ikke at det alltid er sant, men denne gangen kan det fort være det, og uansett gir det selvtilfredspoeng.

Du vet den følelsen du kan få når ei deilig bok tar slutt? Fornøyd, men med et hint av vemod fordi det er over? Denne vil nok gi deg den.

Publisert:

Bokanmeldelser

 1. Hun har jobbet førti år i barnevernet. Nå har hun skrevet bok – også om egne feil

 2. God og gripende lesning

 3. Ambisiøst? Ja. Vellukka? Nei.

 4. Et rått innblikk i virkeligheten som barselopprørerne kjemper for å synliggjøre over det ganske land i disse dager

 5. Hvorfor døde kona di, Thor?

 6. Spennende og varm og nydelig og ekkel

 1. Bokanmeldelser
 2. Anmeldelse
 3. Bokanmeldelse