Sender penger til ung, lovende kunstner

Hver måned får kunstneren Christer Glein 10.000 kroner fra en sponsor i Stavanger. Hun heter Eli Lilleeng Ertvaag.

- Jeg vet ønsket meg grafikk som 16-åring, forteller Eli Lilleeng Ertvaag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— De figurative arbeidene hans satte meg helt ut. Jeg synes Christer Glein er en veldig spennende kunstner, og har følelser overfor det han gjør. Når han nå har valgt å være i Brussel ett år for å utvikle seg videre som kunstner og lage nye bilder, støtter jeg ham økonomisk denne perioden, forklares det.

Eli Lilleeng Ertvaag mener det er naivt å tro at det offentlige vil fortsette å sponse kunsten og kunstnerne i samme grad som nå. Det snakkes mye om at private sponsorer som henne og næringslivet må inn. Nå må vi drøfte om hvordan de nye ordningene skal fungere, mener hun.

Betingelsesløs støtte

Selv karakteriserer hun seg selv som en kommersiell person som også er orientert mot markedet. Og som dessuten blir mer og mer bevisst på at hun har en verdifull kunstsamling. Men pengene som sendes til Christer Glein, er en ren støtte. De har ingen skriftlig avtale, der ligger ingen forpliktelse om gjenytelse. Hun gir fordi hun har tro på denne kunstneren.

— Men ingenting er vel strengt tatt helt gratis?

— Dette er gratis og betingelsesløst, sier sponsoren, som innrømmer at hun er spent på hvordan Glein bruker tiden i Brussel. Og ser fram til å innlemme flere av hans kunstverk i samlingen sin.

Christer Glein er en kommersiell suksess, gjennombruddet kom med utstillingen på Galleri Trafo i Oslo i 2009, hvor alt var utsolgt før åpning. Prisen på hans arbeider varierer fra 26.000 til 160.00 kroner.

— En så vellykket kunstner kan vel strengt tatt klare seg selv økonomisk?

— Han produserer ikke så mye, og spesielt ikke mens han er i Brussel. Det koster å satse internasjonalt, sier Ertvaag, som mener at dersom en kunstner ikke kan leve av kunsten sin, så er det en hobby. Men innser at suksess ikke bare avhenger av talent. Både flaks, kontakter, tidens smak, og et godt galleri hjelper.

Ryktet går

Det ryktes om hennes sponsorstøtte i kunstmiljøet, andre har henvendt seg til Eli Lilleeng Ertvaag og bedt om hjelp. Men foreløpig holder hun seg til Christer Gelin. Den unge, lovende kunstneren fra Trondheim som tidligere var assistent til Sverre Koren Bjertnæs, som Ertvaag også har stor tro på.

Lervigsveien 22, Eli Lilleeng Ertvaag og malerier av kunstneren Monique van Genderen på veggen.

Hun har alltid vært interessert i kunst, og tror hun er den eneste 16-åringen som ønsket seg grafikk. Men det har aldri vært aktuelt å satse på kunsten selv. Da hun solgte den eksklusive klesbutikken Cinnamon i Stavanger sentrum for nærmere to år siden, vurderte hun å begynne på kunsthistorie. Men valgte å fortsette med masterstudier ved BI fordi det tilbudet fantes i byen.

Lervigsveien 22

Noen måneder etter salget av Cinnamon kjøpte hun Lervigsveien 22 av Stavanger kommune. Nå er hun i ferd med å flytte inn i det snart helt ferdig renoverte bygget, som er bevaringsverdig, men ikke vernet, og en del av bygningsmassen til det som var Tou Bryggeri. Snart skal skiltet med "Bestyrerboligen" på plass over inngangsdøren.

I første etasje i bygget holder BGE Contemporary Art Projects AS til. Dette er Ertvaags arbeidsplass. De øvrige to etasjene leies ut.

BGE står for Brandstrup, Gillespie og Ertvaag. Kim Brandstrup og Marit Alice Gillespie grunnla Galleri Brantstrup, og er henholdsvis styreleder og daglig leder i galleriet som nå ligger på Tjuvholmen i Oslo.

Ertvaag samarbeider med de to og det kjente galleriet, som også hadde avdeling i Stavanger en periode. Deres felles aksjeselskap ble etablert nå i høst og tilbyr utsmykking av private og offentlige bygg. Det vil si at de foreslår kunst eller finner fram til en kunstner til et utvalgt prosjekt.

Og denne butikken, den er risikofri, i følge Ertvaag. Det går fint, hun har alt hatt oppdrag. Og kunsten på veggene i Lervigsveien 22, den er ikke hennes, men fra Galleri Brandstrups kommisjon. Det vil si kunstnernes.

Publisert: