Årets ømmeste flystyrt

ROMAN: Et fly ligger i biter på et jorde. Alle de 192 om bord er døde. Unntatt én. Boka om dem alle er vidunderlig.

Forfatteren Ann Napolitano har skrevet en vidunderlig bok, mener vår anmelder. Foto: Jake Chessum.

  • Steinar Brandslet
Publisert: Publisert:

Grade: 5 out of 6

Ann Napolitano. Kjære Edward. Roman. 403 sider. Oversatt av Helene Limås. Vigmostad & Bjørke.

«Også dette skal ta slutt», heter det i et gammelt munnhell. Alt ondt, men også alt godt, går en dag over. «Kjære Edward» er en vakker og fryktelig påminner om det.

Du vil heller ikke ha spoilere, men dette står vel på coveret, og jeg er nesten nødt til å fortelle litt. Boka tar for seg en flystyrt med bare én eneste overlevende, Eddie, eller Edward som 12-åringen kaller seg etterpå. Til å begynne med ser mange på gutten som et mirakel. Men det er han jo ikke.

Ann Napolitanos lavmælt dramatiske fortelling er kanskje den varmeste og mest lærerike jeg har lest i år. Boka er uvant fri for både føleri og kynisme. Livet ditt kan bli bittelitt sunnere av å lese den.

Siden vi vet at de snart skal dø, kommer de så hulkende nær oss.

Napolitano leder oss gjennom Edwards vei fra offer til noe helt annet og større. Språket er ujålete, nær konstaterende. I bakgrunnen lurer vi litt på hvorfor flyet styrter, og det er sant at én person dreper dem alle. Men egentlig er det ikke så viktig.

For historien veksler mellom Edward i tida etter ulykken og scener fra flyets siste reise. Vi lærer sakte å bli glad i flere av folkene om bord, og siden vi samtidig vet at de snart skal dø, kommer de så hulkende nær oss.

De planlegger, oppdager, undrer seg over ubetydelige detaljer og angrer på sagte og usagte ting. De utsetter fordi de har god tid ennå. Som du og jeg gjør. Men et fly er som en liten verden i seg selv, og denne verdenen skal snart gå under. Edward lever. Lever de 191 andre videre i ham?

Kanskje handler boka om å gjøre det beste ut av livet ditt. Det betyr ikke at du må seile jorda rundt til du dør av skjørbuk eller si opp jobben for å bli barnebokforfatter. Så langt i fra. Noe annet er nok viktigere. Men du kan ofte velge å gjøre noe, eller velge å la være. Ditt valg. Ditt liv. Det eneste.

Du kan uansett fortelle dem du er glad i at du er nettopp det. Nå. Eller om du ikke er glad i noen lenger, bør du i det minste kanskje prøve å bli glad i deg selv. Nå.

For snart, kanskje mens dere ennå legger planer, skal du og alle du noen gang har elsket dø.

Publisert:
  1. Bokanmeldelse
  2. Anmeldelse
  3. Roman

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg har den samme lykkefølelsen som de fleste sikkert har

  2. Ingve Bøe: «Å vrake verstingene vil sende et tydelig signal»

  3. 19 nye smittede i de fire kommunene på Nord-Jæren

  4. Hvilken jærkommune har de fineste turstrendene?

  5. El-bil under lading tok fyr

  6. Historisk mistillit mot Löfven – uvisst om Sverige går mot nyvalg