Ennio Morricone døde etter fall

Den italienske komponisten er verdensberømt for sin rolle innen filmmusikken. Mandag morgen døde han 91 år gammel.

Ennio Morricone døde 91 år gammel.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Mandag morgen kunne pårørende informere om at Ennio Morricone er død. Den Oscar-vinnende musikeren og komponisten døde på et sykehus i Roma som følge av et fall. Det melder den italienske storavisen La Repubblica.

Morricone har stått for musikken i over 400 film- og tv-produksjoner. Flere av disse regnes som uvurderlige verk i filmmusikkens historie. Aller mest kjent er han for sine bidrag i western-filmer, som «Once Upon a Time in the West» og «The Good, the Bad and the Ugly» med Clint Eastwood.

Morricone har vært nominert til Oscar hele seks ganger, men vant først i 2015. Da samarbeidet han med Quentin Tarantino i «The Hateful Eight». Tarantino hevdet da at Morricone var «bedre enn både Mozart og Beethoven».

Ennio Morricone holdt på helt fra 1950-tallet.

– Vi skal alltid huske

Italias statsminister skriver store ord om den avdøde musikeren på sin Twitter-profil. Giuseppe Conte er en av dem som flere ganger er blitt rørt av Morricones musikk.

- Vi skal alltid huske, med uendelig takknemlighet, den artistiske genialiteten til mester Ennio Morricone. Du har latt oss drømme, reflektere og rørt oss med dine uforglemmelige stykker som aldri vil la seg fjerne fra musikk- og filmhistorien.

– Skapte fantasien om den ville vesten

Audun Molde ved Høyskolen i Kristiania er en av landets fremste musikkvitere og beskriver Morricone som en av de siste av sin sort.

– Enno Morricone er kanskje en av de aller siste virkelig store filmkomponistene. Han er et forbilde for alle som jobber med filmmusikk og hadde en helt egen signatur ved alt han gjorde.

Selv om han jobbet innenfor nesten alle filmsjangere, trekker Molde særlig frem betydningen Morricone har hatt for western-sjangeren.

– Lyden av Morricones musikk har skapt like mye bilder i hodet mitt på hva den ville vesten er, som filmbildene. Han var med å gi en identitet til fantasien om den ville vesten, sier Molde, som særlig lar seg fascinere av den avdøde komponistens evne til å kombinere symfonisk musikk med pistolskudd.

Publisert: