Stavanger-kunstnere kan juble over årelang millionstøtte

Kunstnerne Marit Sandsmark og Iver Findlay får hele 15 millioner fra Kulturrådet. Pengene skal blant annet brukes på scenekunstmiljøet i Stavanger.

Sammen er Marit Sandsmark og Iver Findlay performance-duoen FINDLAY // SANDSMARK. Sandsmark og Findlays kunstnerskap mottar nå 15 millioner fra Kulturrådet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Etter å ha jobbet som frilanskunstnere i en årrekke kan Marit Sandsmark og Iver Findlay endelig se frem til fast månedslønn. Kulturrådet gir dem 3 millioner kroner i året, i fem år.

Det er kunstnerskapet til de to, FINDLAY // SANDSMARK, som får pengene – et scenekunstkompani som jobber med teater, dans, musikk og video. Gjerne kombinert med hverandre.

Eneste i Stavanger

En ny tilskuddsordning for kunstnerskap i scenekunst har erstattet den gamle ordningen til Kulturrådet for basisfinansiering. Det betyr at støtten Sandsmark og Findlay nå mottar skal dekke hele kunstnerskapet deres: Lønn, produksjon, turneer, research og mer til.

37 søknader ble sendt inn til Kulturrådet, 5 fikk støtte. Sandsmark og Findlay var eneste kompani i Stavanger som fikk støtten. Men også Claire de Wangen, opprinnelig fra Stavanger, fikk støtte.

Pengene går – og blir i Stavanger

– Vi vil dele det med Stavanger, forteller Findlay når Aftenbladet møter de to på «kontoret».

Sandsmark og Findlay er initiativtakerne bak Rimi/Imir Scenekunst (RISK) i Stavanger. Et sted der forestillinger og oppsetninger kan avholdes og kunstnere kan jobbe. De håper pengene vil styrke kunstnermiljøet i Stavanger og har planer om å bruke noe av pengene på å sette opp forskjellige «verksteder» med lokale kunstnere.

Planen for de neste årene er følgende: Tre store prosjekter skal gjennomføres fra 2020 til 2024. Disse har fått arbeidstitlene «untitled syntax- CAM-SVG (every night in my dreams)», «place of dead roads», og «Stavanger - The Dream». I hvert prosjekt skal nye samarbeidspartnere delta.

– Findlay-Sandsmark har base i egne lokaler, som de bruker aktivt for å knytte bånd til sine respektive nærmiljøer, både med hensyn til andre kunstnerkolleger og til publikum, sier scenekunstkonsulent Jørgen Knudsen, i en pressemelding fra Kulturrådet.

Dette var én av grunnene til at pengene havnet hos de to.

– Folk flytter fra Stavanger for å finne et fellesskap slik som dette, sier Sandsmark og ser seg rundt i det som en gang var en Rimi-butikk. – Vår fordel er at vi allerede har en arena å jobbe i når vi får disse pengene.

I dag er bygget gjort om til en arbeidsplass for de kreative. Dekorert med møbler i alle farger og fasonger. Dra vekk et forheng og man har en stor scene i ene halvdel av rommet.

Iver Findlay og Marit Sandsmark har ingen planer om å forlate Stavanger. De vil investere støtten de nå mottar i scenekunstmiljøet til byen. De vil trekke flere publikummere til scenen bak det mørke forhenget og gjøre vintage-møblene om til arbeidsplasser for flere kunstnere.

– Bryr folk seg?

Økonomisk stabilitet og frihet er ord som gjentas ofte i løpet av intervjuet. Det virker til å ha vært noen harde år som kunstner i Stavanger.

Sandmark kan ikke huske sist hun visste hva som kom på konto neste måned.

– Vi har levd på kanten økonomisk lenge. Vi vet at vi er privilegerte som holder til i Norge, men likevel. Jeg tenker ofte; bryr folk seg? Denne støtten er jo et svar på det. Vi har endelig blitt sett, og det føles godt. Vi kan nå jobbe videre med prosjektene våre med ro og lettelse – og vi kan sørge for å støtte samarbeidspartnerne våre godt, sier Sandsmark.

– Tankegangen vår har alltid vært; hvordan kan vi gjøre dette billigere? Vi kommer til å fortsette å se etter kreative løsninger og bruke pengene våre klokt, men vi trenger ikke stå oppi søpla lenger fordi vi ikke har råd til å få den hentet, sier Findlay.

Publisert: