Forslag til boklov ut på høring

Kulturdepartementet sendte fredag forslag til en lenge etterlengtet boklov ut på høring.

Publisert: Publisert:

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) varslet i høst at regjeringen vil ha forslag til boklov klar før sommeren 2013. Foto: Scanpix

  • Ntb
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) varslet i høst at regjeringen vil ha forslag til boklov klar før sommeren 2013. Bokloven skal erstatte dagens bransjeavtale, som krever unntak fra konkurranseloven. En samlet bokbransje har ønsket en boklov der fastprisen på bøker blir opprettholdt.

Les også

Biblioteka i digital bakevje

— Det viktigste for meg i arbeidet med bokloven er å legge til rette for at leserne skal oppleve at de har en bred tilgang på bøker over hele landet. I tillegg vil jeg at det skal være sunne konkurransevilkår i bransjen. Det vil ikke minst forfatterne være tjent med, sier Tajik.

Raskt

Bokloven skal gjelde både skjønnlitteratur, sakprosa og fagbøker. Høringsfristen er satt til 15. mars.

Les også

Vil likevel ikke utrede e-bokmarkedet

— Det er avgjørende for bokbransjens utvikling at stabile og gode rammebetingelser i form av boklov nå kommer på plass, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen.Han er glad for at høringsrunden gjennomføres på en måte som gjør at bokloven kan vedtas så raskt som mulig.

- Gode alternativ

Bokhandlerforeningen mener at regjeringen i sitt forslag har framlagt flere gode alternativer som imøtekommer bransjens ønsker og oppfatninger.

— En boklov med faste priser på bøker gjør at forlag og bokhandler tør å satse på kvalitet og kulturell verdi. Den gir oss muligheten til å satse på unge og ukjente forfattere. Bokhandelen skal gjøre mye for å sikre at bokleseren får hjelp til å finne de bøkene færre kjenner, sier administrerende direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

Kulturminister Tajik sier at en boklov skal hindre misbruk av markedsmakt, men ikke være til hinder for nyskaping og sunn konkurranse. I tillegg til ulike spørsmål rundt fastpris, ønsker også departementet at høringsinstansene skal gi sitt syn på regler for rabatt- og avanseregulering mellom forlag og bokhandlere.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Kvinne skadet i arbeidsulykke i Sandnes

  2. 27 bilførere fikk fartsbot ved skole i Sandnes

  3. Dette stupebrettet ble bestemt fjernet for flere år siden. Først mandag kveld tok kommunen grep

  4. Må ta ned solcellepanelene på Eiganes

  5. Utbrytere kan avgjøre thrilleravstemning om bioteknologiloven

  6. Forbrukerrådet frykter uforståelig nettleie for folk

  1. Litteratur