Vennlig bule er aller best

For oss som synes det kan bli litt mye noen ganger, finnes heldigvis Bøker & Børst. Nå er oasen i Øvre Holmegate kåret til regionens beste utested.

- Det er kjemien mellom de ansatte og gjestene som skaper magien, sier daglig leder Jeanette M. Jensen. Vi gjør oppmerksom på at bildet er skamløst arrangert. Vanligvis er det en eller to personer på jobb i baren. På bildet: Eldbjørg Bonner Hay, Emma Watne, Hans Edward Hammonds, Ida Marie Mørk Alviniussen, Ingfrid Eriksen, Majolini Aniblo, Alaug Mundal, Sophie Berntsen, Tom H. Brekke, Werner Andreassen, Øyvind Munthe, Ariadne Loinsworth, Jeanette m Jensen(Ikke til stede: John Olav Håland og Monica Abrahamsen)
Publisert: Publisert:

icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

De av oss som husker sitcom-klassikeren Cheers, vil også huske den lubne stamgjesten Norm, som hver gang han ruslet inn i kjellerlokalet ble møtt av et samstemt utrop fra alle de tilstedeværende. Norm!Sånn er det selvsagt ikke på Bøker. Vi er jo i Stavanger, ikke i Boston, og en slik forloren entusiasme passer seg ikke. Men likevel. Når man som stamkunde på Bøker skyver opp døra sånn cirka klokken 11 og kjenner lukten av nymalte bønner, får man små, nesten umerkelige nikk fra dem som sitter på sine faste plasser rundt baren, samt et lurt smil fra Jeanette, som straks og uten å spørre begynner å brygge en svart kaffe. Dette siste er svært viktig. Som stamkunde forventer man at Jeanette skal huske at det er nettopp svart, glohet kaffe man vil ha. Og et rundstykke med brunost.

Hvis da også Old Crow Medicine Show spiller "Wagon Wheel" i høyttaleren, og det er plass ved vinduet, og avisene ikke er opptatt, og ingen snakker for høyt, og det ikke akkurat kryr av cruiseturister utenfor, føler man, i alle fall hvis man er meg, at dette kan gå. Dette kan bli en helt ok dag. Midt i Stavangers fargegate, men likevel et lite steg ut, litt til siden, litt på skrå. Verden er fortsatt der ute, den driver på med sitt, men disse 20 minuttene med en kaffe og rundstykke med brun ost er dine. Hvis du vil, kan du sette deg ved baren og snakke om alt og ingenting. Hvis du heller vil sitte alene med dine tanker, vil ingen plage deg. En øl ved åpningstid? Javel. Noen dager er sånn, for noen.

Da høvdingen Odd Noreger satte fra seg portvinsglasset for siste gang, og Skjenkestuen lukket dørene, var vi nok mange som fryktet at noe hadde gått tapt for alltid. Og det hadde det jo. Odd kan ikke erstattes. Men da datteren Pia sammen med venninnen Liv Agathe Backer startet Bøker & Børst i 2006, og selv erklærte at stedet skulle drives i Odds ånd, trakk vi et lettelsens sukk. Puben med sinnsbredde og takhøyde, endog med permanent hundeutstilling, skulle få sin arvtaker i både kjødelig og åndelig forstand.

I dag, noen eierskifter seinere, er det Tom Brekke, kjent fra mange år på Checkpoint Charlie og en sentral kraft i musikkbransjen i Stavanger, som eier og driver stedet sammen med ektefellen Jeanette M. Jensen.— Bøker & Børst er ikke meg eller Tom. Det er noe som oppstår mellom dem som jobber her og alle gjestene. Det er den energien som er B&B, sier Jeanette.

For oss som ser henne nesten daglig, er det ingen hemmelighet at konkurransemennesket Jensen har vært opptatt av Aller Best-konkurransen og muligheten for å vinne.

— Jeg hadde ærlig talt trodd at Gnu skulle stikke av med seieren, særlig da Nils (Østenfor, daglig leder i Checkpoint-konsernet, red anm) startet en egen Facebook-side for avstemmingen. Nå føles det helt fantastisk.

Jeanette er stolt av mange sider ved B&B, men kommer stadig tilbake til to forhold: De ansatte og gjestene.

— Vi har en ekstrem spredning i klientellet. Vi har stamgjester fra 18 til 80 år, som alle har et eierforhold til oss. Vi har lagt oss på en prispolitikk som også tar hensyn til dem som ikke har god råd. Det må være rom for det i en by som Stavanger, hvor så mange utsteder er minimalistiske med maksimalistiske priser, sier Jeanette.

Og vi kan personlig attestere på at dersom man skulle være blakk en dag, er det likevel fullt mulig å få seg en kopp kaffe hos Jeanette. Så kan man jo heller gi litt tips en dag man sitter bedre i det. B&B er ikke bare stedet for en rolig kaffekopp. På kveldstid og i helgene er det rik anledning til å ventilere toppetasjen ved hjelp av omtrent 70 sorter øl, og flere ganger i uka arrangeres det kulturelle innslag, som opplesninger, minikonserter og Dj-kvelder med alt fra slikemyk soul og reggae til sær fransk 60-tallspop. Og ja, de selger brukte bøker også.

— Igjen, i en by hvor mye av kulturlivet er striglet og innrettet på et massepublikum, prøver vi å gi rom for de uttrykkene som ikke finner seg til rette andre steder. Det er ikke mange andre barer i Stavanger som tør arrangere operakvelder, slår Jeanette fast.

DE ANDRE NOMINERTE I UTESTEDKLASSEN VAR CARDINAL, ARKIVET OG GNU, ALLE STAVANGER, OG MELKEBAREN, SANDNES.

Publisert: