Huleboerne er fortsatt like kule

Den nye filmen om huleboerfamilien Croods er et visuelt støyende, actionfylt eventyr, med mange stilige nikk til fenomener fra vår tid.

Våre venner huleboerne møter representanter fra en mer avansert sivilisasjon i denne fornøyelige filmen.
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:

Croods - En ny tid

Skuespillere: Ryan Reynolds, Kelly Marie Tran, Emma Stone, Nicolas Cage, Peter Dinklage, Leslie Mann. Norske stemmer: Bjørn E. Aasland, Håvard Bakke, Tomine Harket, Anders Bye, Marte Stokstad, Ulrikke Brandstorp. Sjanger: Animasjon. Regi: Joel Crawford. Nasjonalitet: USA. Aldersgrense: 6 år.

Grade: 4 out of 6

Animasjonsfilmen «Croods» fra 2013, om en i overkant engstelig og isolert familie i forhistorisk tid, var en fornøyelig opplevelse, ikke minst fordi man klarte å skape stilige paralleller til fenomener fra nåtiden. Når vi møter familien igjen i årets film, har de frigjort seg fra sin selvpålagte huleisolasjon, og reiser rundt i en verden hvor farer truer og hvor tilgangen på mat er noe sporadisk. Tenåringsdatteren Eep og familiens faste følgesvenn Guy er så kvalmt koselig forelska som bare to fjortiser kan være, og diskuterer i hemmelighet om det snart er på tide å trekke seg litt tilbake fra den i overkant sammensveisede storfamilien.

Men før de kommer så langt, ramler den omreisende familien inn i en slags hemmelig, inngjerdet park som bugner av fargerik mat. Det viser seg å være hagen til den lille familien Betterman, som har nådd et betraktelig høyere sivilisatorisk nivå enn våre venner. De kjenner den foreldreløse Guy fra da han var barn, og det ligger an til en forutsigbar rivalisering mellom Eep og familien Bettermans vakre datter Dawn.

Heldigvis tar filmen helt andre vendinger enn de mest opplagte, og lar de voksne ta seg av idiotien, mens ungdommen driver med sunn risikoadferd.

Humoren og timingen er upåklagelig, og det pirkes borti velkjente problemstillinger alle foreldre og barn vil kjenne seg igjen i. I tillegg har man lagt til litt vel opplagt kritikk av hvordan mennesket har en tendens til å ta seg til rette i naturens skjøre økosystemer. Det fungerer greit, men filmens styrker ligger heller i skildringene av de mellommenneskelige relasjonene. Noen vil kanskje bli litt slitne av alle de skjærende fargene og den store opphopningen av heseblesende actionscener, og det hadde sikkert ikke skadet å skru ned tempoet en smule. Men alt i alt er dette en oppfølger som fint klarer å leve opp til forgjengeren, og som heldigvis også tar historien videre i stedet for å bare dynge på med mer av det samme.

Publisert:

Film- og tv-anmeldelser

 1. Ser og høyrest ut som ein inter­nasjonal thriller

 2. Sårt og ærlig om ungdom som sliter

 3. Disse babyene burde gitt seg mens leken var god

 4. Mannen som nektar å flytta

 5. Kva vil du ofra for ei Michelin-stjerne?

 6. Ikkje heilt konge

 1. Film- og tv-anmeldelser
 2. Filmanmeldelse
 3. Anmeldelse