Kverulanter samles til debatt

Demokratisvikt og politikerforakt står på programmet i årets første temauke i regi av Kverulantkatedralen.

Politisk retorikk er ett av temaene som er aktuelt på Kverulantkatedralen denne uken.

 • Jo Fridstrøm
  Jo Fridstrøm
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Litteraturhuset Keverulantkatedralen (Kåkå) har hatt demokratisvikt og politikerforakt på blokken lenge, ifølge kverulantsjef Jan Inge Reilstad.
Han har fått med seg blant andre Siri Gloppen, professor ved institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Hun skal innlede debatten tirsdag kveld.

- Statusen til demokratiet er et tema som opptar folk. Ulike grupper støtter demokratiet mindre enn de har gjort før. Demokratiet ser ut til å være mindre stødig i land som har hatt demokratiske styresett lenge. Det er ikke like bekymringsverdig i alle land, men det er datasett som underbygger den bekymringen. Dette er derfor viktig å diskutere, sier hun.

- Manglet debattkultur

Kåkå ble startet for fem år siden. Da følte stifterne, blant annet Kristoffer og Signe Anne Stensrud, at det ikke fantes en god nok debattkultur i Stavanger.

- Det å møtes ansikt til ansikt, å se folk med egne øyne, å utforske virkeligheten sammen er viktigere en noen gang, sier Reilstad.

Kåkå ønsker å være en arena for debatt som tar opp internasjonale problemstillinger. Samtidig er det viktig at det skal være en aktiv debattarena for lokal byutvikling og politikk.

I år har de to debattserier som fokuserer på den lokale politikken. Den ene er Kåkå debatt, en politisk serie som startet sist uke med ordførerkandidatdebatt. Den andre er Kåkå bydebatt. Den er startet fordi Kåkå merket et stort engasjement om byutvikling.

- En god debatt om byutvikling har manglet. Det er også en viktig debatt å ta. Nå har vi en mulighet til å sette folk inn i hvor krevende og komplisert bydebatten faktisk er, sier Reilstad.

Endring i 2019

Reilstad har jobbet for Kåkå i fem år som kunstnerisk leder, og er nå sjef for stiftelsen Kåkå kverulantkatedralen og festivalsjef for økonomifestivalen Kåkånomics.

- Kåkånomics har fått nasjonal respons, både fra fagfolk politiker og publikum, som har vært voldsomt positivt. Så vi kommer til å satse enda mer på det fremover. Vi vil utvikle det til en nasjonal hendelse, sier Reilstad.
Ifølge Reilstad hadde Kåkå ca 10.000 besøkende i 2018. Rundt halvparten av disse var på Kåkånomics. De har sett en positiv utvikling i interesse for debatt i byen siden Kåkå først ble stiftet.

– Vi ønsker å blir mer mobil. Vi ønsker derfor å reise mer rundt i regionen og arrangere debatter slik at vi kan nå ut til så mange som mulig. Studentmassen i Stavanger er dessverre ikke en like stor del av Stavangers offentlighet. Vi har derfor flere arrangement i år der vi prøver å få med studenter, sier Magnussen.

Fra venstre, Elisabeth C. Andreassen, Jan Inge Reilstad, Thomas Bø Andersen og Birk Florian Fischer Magnussen vil fortsette å utvikle debattmiljøet i Stavanger. Foto: Karsten Hegland

Publisert:
 1. Kåkånomics
 2. Demokrati
 3. Debatt
 4. Tom Hetland

Mest lest akkurat nå

 1. De sjeldne blod­proppene etter vaksinering kan lett be­handles. Men de må oppdages i tide

 2. Tar opp kampen mot den enorme trafikk­auken på Hove­veien

 3. Dugnad i Randaberg ga seks nye smittetilfeller

 4. Gokart-fører ute­stengt i 15 år

 5. Forlenger innreiserestriksjonene

 6. - Sigbjørn har gått gjennom ufattelige lidelser. Det er rene torturen. De tiltalte bør få lovens strengeste straff