Her fjernes bilene fra mai til september
Nedre del av Øvre Holmegate var et ingenmannsland mellom Vågen og Fargegata. I fjor testet de bilfri sommer, og nå stenges det snart igjen. - Vi elsker det, sier Trine Fløtre-Gansmoe.
- Leif Tore LindøJournalist
– Vi var bare en trasé fra Vågen til Fargegata. Folk gikk som regel rett forbi på vei fra noe til noe annet. Så begynte mange som driver her å snakke sammen om å stenge gata for biler. Etter litt fram og tilbake fikk vi kommunen med på laget, og det fungerte kjempegodt, sier Trine Fløtre-Gansmoe, som er salgs- og markedssjef på No28 Pizza Pub.
I fjor sommer sperret Stavanger kommune nedre del av Øvre Holmegate for trafikk. Området, som blant annet huser Gaffel & Karaffel og No28 Pizza Pub, er blitt kalt "Skyggesiden". Sammenlignet med den øvre delen av gata, kjent som Fargegata, har dette vært et litt stille område, og dette ønsket mange av de næringsdrivende å endre på. Dermed ble det satt opp sperrer for biltrafikk, noe majoriteten ønsket. Møbelbutikken Black and White Studioes var blant dem som ikke var like begeistra da Aftenbladet skrev om saken i fjor.
– I fjor ble det gjort litt i hyrten og styrten. Vedtaket om å stenge for trafikk kom tre dager før gjennomføringen, så vi måtte ta det litt som det kom.
– Men du mener det hadde en positiv effekt?
– Ja, definitivt.
LES MER OM STAVANGERS UTEROM:
– Vi må slutte å lage uterom i byen som ingen vil bruke
– Det som fungerer i andre byer vil fungere i Stavanger også
Leder: Nok grå, kalde plasser nå!
Økte omsetningen
– For vår del økte omsetningen i juli med 35 prosent. Cruise-turistene som er viktige på dagtid stoppet opp og kom inn. Det er utrolig hva det gjør å ha noen bord og stoler utenfor, og ikke minst at folk kan gå midt i veien uten å måtte hoppe bort fordi det kommer en bil.
No28 Pizza Pub har mange take away-kunder som de lurte på hvordan ville reagere.
– Vi fikk ikke én klage. Ikke én.
Mens vi sitter innendørs og gjennomfører intervjuet står det én bil i gata. den tilhører Fløtre-Gansmoe. I løpet av 40 minutter kjører 5–6 biler forbi, de fleste med lasteplan.
– Folk kan parkere på Jernbanelokket eller på Jorenholmen. Det går helt fint. Jeg er helt sikker på at folk heller vil ha trygghet og koselige gater enn å på død og liv kjøre til døra. Varelevering trenger vi fram til klokka 11. Personlig er jeg ingen ihuga bilmotstander, men kjøringen inne i sentrumsgatene tror jeg med fordel vi kan ta bort.
I år stenges bilene ute igjen, fra mai til september. Målet er å mykne opp gata, få ut border og stoler og skape et miljø.
– Ut med tappetårn, isbarer, benker, planter og andre ting som skaper miljø. Det er ikke så veldig mye som skal til før dette området er noe mer enn en gjennomfartsvei mellom Vågen og Fargegata.
– Som et tiltak om sommeren, eller vil du ha permanent stengning?
– Vi har diskutert det uten å komme fram til et endelig svar. Det har kanskje størst effekt om sommeren, men dette kunne fint vært en gågate året rundt.
Samarbeid
Fløtre-Gansmoe tror imidlertid ikke det nytter bare å fjerne trafikken.
– Vi må sørge for å skape et godt bymiljø, for det kommer ikke av seg selv bare bilene er borte. Ideelt sett skulle vi hatt mer park og lekeplasser i sentrum, men vi kan starte med gatene om områdene utenfor butikkene, spisestedene og barene. Der kan vi gjøre mye med små grep.
Fløtre-Gansmoe kan ikke få fullrost samarbeidet med kommunen nok.
– De har vært utrolig positive, noe som er helt avgjørende når det kommer sånne private initiativ. Hvis Frode Goa, som driver klesbutikken Kant der oppe, vil ha ei geit utenfor, la ham få ha ei geit. Sett opp stakittgjerder og server kaffe og øl ute. Det virker.