Han gir ut glemte serie-skatter

Kjell Steen ga i fjor ut to bøker med glemte tegneserier – «Kjempe Allan» og «Cyklon Kid». Hans neste prosjekt er norske søndagssider av Fantomet.

Kjell Steen gir ut glemte tegneserier som «Cyklon Kid» og «Kjempe Allan» for egen regning.
Publisert: Publisert:

FAKTA: Tegneserier i tiden

  • Gratis arrangement i kjelleren på Sølvberget, lørdag 12. august fra klokken 1400:
  • «Picture Politics» (presentasjon ved Kristian Hellesund og Øyvind Sagåsen)
  • «Radio Gaga» og mer - Øyvind Sagåsens tegneserier.
  • «Mine tegneserier», ved den tsjekkiske serieskaperen Stepanka Jislova.
  • «De glemte tegneseriene» fra norske aviser og blader, Kjell Steen og Kristian Hellesund i samtale.
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

«Cyklon Kid» var en slags norsk Fantomet under krigen. Science fiction-serien «Kjempe Allan» (originalt Allan Kämpe) ble tegnet av svensk-russeren Eugen Semitjov. Å gi ut glemte tegneserier er enten viktig kulturhistorie, eller galskap.

- Det er et kjempearbeid å lage og trykke, en jobb for folk med den rette form for galskap, sier Kjell Steen.

Steen fylte nylig 80 år, men er fremdeles i full jobb med å redigere tegneserier for Egmont. Han er mest kjent som «Sjefen» i Fantomet.

I en mannsalder har han redigert Fantomet og svart på spørsmål fra leserne. Men prosjektet med å gi ut Fantomets norske søndagssider har Egmont sagt nei til, de mener det er et tapsprosjekt. Det er ikke satt noen dato for Fantomet-boken, den kan komme i år eller neste år.

LES OGSÅ:

Les også

Stor artikkel: Fantomet og Kjell Steen gjennom 50 år

På Sølvberget

Lørdag diskuterer Kjell Steen og Kristian Hellesund glemte serier på scenen i Sølvberget. Hellesund er tegneseriekritiker, og jobber for tiden med et stort verk om norsk tegneseriehistorie. Tegneserie–heftene og albumene er godt dokumentert, men seriene som gikk i ukeblader har forsvunnet fra historien.

I sin forskning kom Kristian Hellesund for eksempel over «Ola Kanin», som gikk i A-magasinet i 1927. «Ola Kanin» er et veldig tidlig eksempel på «funny animal»-sjangeren, som senere ble populær med Donald Duck og Mikke Mus. Den norske tegneseriehistorien måtte skrives om.

Ola Kanin fra A-magasinet 1927.

«Ola Kanin» ble laget av William Torgersen fra Stavanger. Han hadde jobbet i amerikanske aviser og lært å bruke snakkebobler. Det var banebrytende.

Norske tegneserier som «Stomperud» og «Vangsgutane» hadde teksten under rutene. Det samme fikk «Fantomet» i norske aviser. Grunnen var at en Aftenposten-ansatt, med etternavn Gukild, hadde jobben med å skrive tekst og fjerne snakkebobler, helt til 1980.

Spesiell tegneseriehistorie

– Norske tegnere tegnet om på «Knoll og Tott» og «Finbeck og Fia», antakelig for å slippe å betale royalties, forteller Kjell Steen.

Knoll og Tott ble gitt ut i Norge fra 1909. Men norske oversettere tok seg friheter. Kaptein Vom var i originalen slett ikke far til de to rakkerungene. I den norske utgaven ble kapteinen både far og gift med fru Vom.

Hvalfanger Cornelius Bull fra Sandefjord besøkte New York på 1920–tallet. Der banket han på hos King Features Syndicate, og kjøpte rettighetene til amerikanske tegneserier. Resultatet ble Bulls pressetjeneste. På slutten av trettitallet flyttet Bull hovedkontoret til Stockholm. Firmaet er fremdeles hovedleverandør av serier til norske aviser og ukeblader.

De første Fantomet-bladene ble gitt ut av Normic i Stavanger.

2. verdenskrig satte fart i omsetningen, men så kom tilbakeslaget: I 1942 forbød nazistene innførsel av de fleste amerikanske tegneserier. Knoll og Tott fikk fortsette. Men Fantomet ble stoppet, midt en historie der han hadde et godt øye til forbryterdronningen Sala.

Bulls prøvde å skjøte på den uavsluttede historien med gammelt stoff. Der dukket Fantomets kjæreste Diana opp. Men det at Ånden som går skulle hoppe rett til et annet kvinnfolk, var for drøyt. Derfor omdøpte oversetteren Diana til Sala. De to damene så jo dessuten prikk like ut, for tegneren Ray Moore brukte sin kone som modell for begge. Dermed ble Fantomets kjæreste Sala i Norge, mens hun heter Diana i alle andre land.

Tsjekkisk serieskaper

På Sølvberget møter man også Øyvind Sagåsen. Han er mest kjent for serien «Radio Gaga». Men i det siste har han også tegnet politiske karikaturer, finansiert av Goethe-instituttene.

Štěpánka Jislová er en tsjekkisk illustratør og tegneseriekunstner født i 1992. Hun vil presentere sine tegneserier på Sølvberget.

LES MER OM TEGNESERIER:

Publisert: