Skoleteater moderniserer gammel klassiker

Et 116 år gammelt stykke står på plakaten når elevene ved St. Olav videregående skole inviterer til premiere. Skoleteateret Merkur har nemlig valgt å spille «Kirsebærhaven» av Anton Tsjekhov.

Publisert: Publisert:

Merkur skoleteater ved St. Olav vgs setter opp klassiker. Fra venstre: Charlize Villamil Alegado, Ida Kristine Slettbakk, Amondi Silje Theresa Livastøl (i hvitt) , Malin Hove, Maya Aurora Brattebraaten og Karina Nicolaysen. Foto: Kristian Jacobsen

  • Simen Ingemundsen
    Journalist

Stavanger-skuespilleren Torbjørn Berglund Eriksen er regissør for Merkur skoleteater.

– Stykket er riktignok gammelt, men historier behøver ikke være «nye» for å ha relevans, sier han til Aftenbladet.

«Kirsebærhaven» fra 1904 er Anton Tsjekhov siste stykke. Den russiske forfatteren regnes blant verdenslitteraturens fremste novelleforfattere og dramatikere.

Eriksen og Merkur har i arbeidet med å modernisere stykket lagt på å finne en balanse mellom motpolene «tragedie» og «komedie». De ønsker også å løfte fram Tsjekhovs aktualitet.

Rollenes alder og kjønn er også tilpasset merkurskuespillerne av 2020. Ny tekst er derfor lagt til for å kunne sy sammen en forestilling som kler et ungt ensemble og som kan oppleves relevant for både et ungt og et eldre publikum.

Les også

Vellykket om mislukka nordmenn

Det er modernisert versjon av Anton Tsjekhov sin «Kirsebærhaven» som skal framføres. Her framfører Ida Kristine Slettbakk en monolog. Bak sitter Maya Aurora Brattebraaten og Malin Hove. Foto: Kristian Jacobsen

Samhold og tradisjon

Det aller første stykke Merkur skoleteater satte opp var «I denne verden er alt mulig» av Klaus Hagerup. Stykket ble fremført i 1982, og en elev skrev følgende i programbladet;

«Hadde vi kunnet matteboka like godt som vi kan «I denne verden er alt mulig», hadde vi ligget godt over 6 i karakter hele gjengen. Nei, ikke hele gjengen. Vi hadde ikke vært en gjeng da, bare en mengde enkeltelever. Det er noe av grunnen til at vi driver med skoleteater, – den sammenspleisede gjengen og det fine miljøet».

I 2012 hadde Merkur skoleteater 30 årsjubileum, da satte de opp klassikeren Romeo og Julie.

Regissør for andre gang

Eriksen som har 17 års erfaring som skuespiller, har prøvd seg som regissør en gang tidligere, da med «Den siste songen» av Rune Belsvik, sammen med Agnes Kittelsen.

– I en tid med mange ulike og motstridende tanker og ideer, er det å jobbe som regissør for Merkur skoleteater og denne forestillingen både krevende og av mening.

Merkur skoleteater ved St. Olav vgs setter opp klassiker. Foto: Kristian Jacobsen

Les også

Romeo og Julie på skoleteater

Premiereklar gjeng

Seks elever skal fremføre stykket, som handler om en godseierfamilie som har stor gjeld og må selge eiendommen sin. Dermed må de involverte forholde seg til store forandringer, og hvordan forandringer endrer tankemønstre.

Teatersjefene for oppsetningen er Selma Gudmundsen og Ida Åkerstrøm Jaatun.

– Vi grugleder oss. Gleder oss fordi vi har jobbet med dette lenge, sier elevene ved skoleteateret. De mener stykket også handler om å håndtere utfordringer i fellesskap, om vennskap, og at det også er elementer av miljøvern her.

Utdrag fra andre av Tsjekhovs tekster benyttes også i forestillingen. Alle Tsjekhov-tekster er oversatt av Kjell Helgheim.

Merkur skoleteater har premiere på «Kirsebærhaven» 14. februar på St. Olav videregående skole og vises hver dag, bortsett fra mandag 17. februar, fram til og med 20. februar.

Publisert:

Les også

  1. Sexnekt på St. Olav

  1. Merkur
  2. Teater
  3. Stavanger
  4. Agnes Kittelsen