Restaurantbransjen ber om pengestøtte for å overleve

Restaurantbransjen frykter nedleggelser i stor skala hvis ikke regjeringens nye tiltakspakke, som lanseres fredag, tilfører dem friske midler.

Publisert: Publisert:

Hanne Berentzen i NHO Reiseliv og Ostehuset frykter at mange restauranter vil gå dukken hvis ikke det kommer en solid redningspakke fra regjeringen. Foto: Anders Minge

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er 100 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

– Nå trenger bransjen en fleksibilitet vi aldri har hatt før, i en tid hvor alle trenger oppmerksomhet, sier Hanne Berentzen.

Hun er daglig leder i Ostehuset-gruppen og nestleder i NHO Reiseliv Vest. De siste ukene har det vært hyppig møtevirksomhet i NHO, og hun forteller at mange av medlemsbedriftene tviler på om de vil komme seg helskinnet gjennom april.

Sven Erik Renaa uttalte tidligere i uka at han frykter konkurs. Det er han ikke alene om. Ifølge Berentzen må det tas radikale grep om næringen slik vi kjenner den i dag skal overleve, etter å ha tapt store inntekter som følge av korona-pandemien.

– Vår bransje har på mange måter en ekstra utfordring, fordi marginene er så små. Det gjør at bransjen ikke er attraktive hos bankene. Det er vanskelig å drive lønnsomt fra den dagen man starter. Bransjen har ofte negative resultater første halvår for så å ta det inn andre halvår, og det er en risiko mange banker ikke ønsker å ta, sier Berentzen.

Les også

Pasha Restaurant overrasket sykepleiere med nygrillet nattmat

Kan bli kroken på døra

Hun frykter også for Ostehusets framtid.

– Det har vært noen emosjonelle dager. Akkurat nå er sannsynligheten større for at vi må stenge enn at vi kan fortsette. Det er mye som bidrar til å forsterke krisen. Kronekursen er lav, så nesten alle prisene har gått opp over natten. I vår bransje er det mange små bedrifter hvor eierne akkurat har startet opp sesongen, og de har gjerne ikke tatt ut lønn ennå. Da får de heller ikke permitteringspenger. Men det er sånn man må gjøre det for å kunne vise banken at man driver lønnsomt.

Foto: Anders Minge

– Hva håper du den nye krisepakken vil inneholde?

– Jeg håper vi får hjelp for å dekke inn tapte inntekter og kontanter til å få dekket den omsetningen vi har mistet. Og at dette ikke må betales tilbake igjen i neste sving, for da forskyver man bare problemet. Vi kan forsikre oss mot brann og innbrudd, men ikke mot situasjoner som denne. Jeg håper også at momsen blir satt ned fra 25 til 15 prosent, det ville hjulpet mye, sier Berentzen.

Les også

Renaa: – Reell fare for konkurs

Store tap også før stengning

Et annet moment hun trekker fram, er at bransjen tapte mye penger i ukene før alt stengte ned. Fra og med 20. mars ble perioden hvor arbeidsgiver betaler lønn ved permittering, kortet ned til to dager. Men tiltaket fikk ikke tilbakevirkende kraft, selv om mange serveringssteder ble pålagt å stenge dørene 12. mars.

– Vi tapte også omsetning i ukene før permitteringene kom, fordi det var mye uro og mange avbestillinger. Så i tillegg til at mange bedrifter måtte permittere folk over en uke før den nye ordningen trådte i kraft, hadde man allerede fått betydelig lavere inntekter, sier Berentzen.

Hun mener at restaurantbransjen ikke kan vurderes utelukkende etter hva slags resultat den enkelte bedrift har på bunnlinja.

– Kanskje må vi se litt mer helhetlig på bransjen. At vi har en restaurant med to Michelin-stjerner i Stavanger, kan bidra til at flere reiser hit. Da har man skapt verdier uavhengig av hva slags resultat Re-Naa får. Dette handler om hva slags byer vi vil ha når vi kommer tilbake til normalen. Hvis vi skal drive dugnad, må det offentlige også bidra. Hvis vi ikke får den respekten vi fortjener nå, er det er annet samfunn vi vender tilbake til, sier Berentzen.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Engelske puber åpnet igjen: – Jeg kunne ikke vente

 2. Lege- og sykepleierkonflikt ved intensivavdelingen på SUS: - Uryddig og utydelig

 3. Kjæresten til Donald Trumps eldste sønn koronasmittet

 4. En person innlagt med korona på SUS

 5. – Vi har en ordfører som er på lag med Stavangers næringsliv

 6. – Neste sommer finnes ikke for alle eldre heller

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. NHO
 4. Restaurant
 5. Permittering