Et brassespark fra Valberget

HELGEINTERVJUET: Verdens lunger står i brann. Presidenten i Brasil hetser Norge. På Ipanema-stranden trener en bokaktuell, tidligere Viking-spiller fotball med sønnen på sju.

Arne Halvorsen vokste opp i huset til høyre. Nå bor han i en leilighet med havutsikt ved Ipanema-stranden i Rio de Janeiro. Han er aktuell med boka «Skjebnetimen».
Publisert: Publisert:

Arne Halvorsen er stavangergutt. Han er fra Valberget og Tjensvoll, men etter 20 år i Rio de Janeiro er han like mye carioca som siddis.

– Jeg ble NRKs Latin-Amerika-korrespondent, men da engasjementet gikk ut var jeg blitt så glad i byen, klimaet og livsstilen at jeg valgte å bli, forteller han. Nå er Valberg-gutten etablert i den fiffe bydelen Ipanema med kone og en sju år gammel sønn.

Det er den første hustrige høstdagen. I natt la frosten sitt kalde, hvite teppe over Stavanger. Vi vandrer godt kledd gjennom Østervåg, opp Breigata og til Valberget, der Café Sting for lengst har overtatt lokalene etter Moes aktietrykkeri. Her bodde Arne Halvorsen som liten. Familien hans eier fortsatt bygningen som huser den legendariske caféen.

– På kalde dager i Rio er det 18 grader, bemerker Arne Halvorsen, når den sure blesten fra Byfjorden hogger tak i oss.

Presidenten hetser Norge

Journalisten og forfatteren spilte fire sesonger for Viking og har bronsemedalje i serien. Nå er han aktuell med boka «Skjebnetimen – Amazonas skjebne i hendene på president Bolsonaro». Det er et langt brassespark fra Valberget til Amazonas, der «verdens lunger» står i flammer og presidenten bagatelliserer det.

– Gjør det noe at det brenner i Amazonas?

– Ikke så mye. Det brenner hvert år, det er naturlig og normalt. Brann er en del av økosystemet. Etter en naturlig brann, vokser ny skog opp, sier Arne Halvorsen.

Problemet er at det under Jair Messias Bolsonaro er antent flere branner enn tidligere, så det brenner mer nå. Folk ser muligheten til å rydde regnskog for å drive mer landbruk og jakte på verdifulle mineraler. Presidenten som tiltrådte første januar oppfordrer ikke til det, men ...

– Hvert minutt brenner det ned et område på størrelse med en fotballbane i Amazonas. Samtidig har Norge pøst milliarder inn i Amazonasfondet for å hindre avskoging.

Arne Halvorsen forklarer at Bolsonaro har et horn i siden til Norge, fordi han oppfatter oss som en dobbeltmoralistisk nasjon. På den ene siden skal vi beskytte regnskogen i Brasil, på den andre siden borer vi etter olje i skjøre havområder og tillater jakt på utrydningstruede sjødyr.

Les også

– Brasil truer Amazonasfondet, tid for endringer

Norsk Hydros dårlige rykte

– Og så har Norsk Hydro et skikkelig dårlig rykte i Brasil. Selskapet har oppført seg som en arrogant kolonialist. Det gjør ikke Norges omdømme bedre.

Brasil er plaget av forurensning og korrupsjon. Som et dystert bakteppe, henger drap på miljøaktivister og fagforeningsfolk. Det er her Norsk Hydro som er 34 prosent eid av de norske skattebetalerne driver Alunorte, verdens største aluminiumsraffineri.

Alunorte omsetter for godt og vel 18 milliarder kroner i året. I «Skjebnetimen» forteller Arne Halvorsen blant annet den dramatiske historien om miljøkatastrofen natt til 17. februar i fjor, fra både Alunortes naboers og eieres ståsted.

Som den venstreorienterte politikeren Carlos Bordalo sier i boka: «Det er nesten litt komisk. På den ene siden utbetaler den norske stat milliarder av kroner til Amazonasfondet. På den andre siden eier den norske stat Norsk Hydro som har verdens største aluminiumsraffineri, inne i regnskogen».

– Er vi dobbeltmoralistiske?

– Ja. Sett med brasilianske øyne er vi nok det.

Amzonasfondet

Amazonasfondets milliarder ligger i en brasiliansk utviklingsbank. Poenget med fondet, er å premiere bevaring av den tropiske regnskogen. Nå har Brasil fått en president som langt på vei vil ha seg frabedt internasjonal innblanding. Ifølge klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), har Brasil brutt avtalen som skal finansiere tiltak mot avskoging. Norge har frosset innbetalingene til fondet, som nå står i fare for å bli hogget ned.

– Hvorfor valgte brasilianerne høyrepopulisten Jair Messias Bolsonaro til president?

– Det er flere grunner. Først og fremst representerer han noe helt annet enn den etablerte politiske eliten, som blant annet har vært innblandet i mye korrupsjon.

– Ja, men når det kommer til miljøvern? Brasil har jo et enormt ansvar for den tropiske regnskogen. Eller hva?

– Den jevne brasilianer bryr seg ikke så mye om det. Folk i Norge bryr seg mer om Amazonas, enn brasilianerne gjør. I Brasil har de fleste nok med å få endene til å møtes. Det er rikfolk som har tid og overskudd til å bry seg om miljøet.

Les også

– Siden militærdiktaturet i Brasil har ingen nyvalgt president gjort det så dårlig som Bolsonaro

BAKGRUNN: Magien uteblir, og president Jair Bolsonaro er i fritt fall på meningsmålingene – hele 15 prosentpoeng…

En politisk ubetydelighet

Brasil er et land med store økonomiske og sosiale ulikheter. Dette gir seg blant annet utslag i høy kriminalitet. Arne Halvorsen sier at han slipper skuldrene ned når han er hjemme i Stavanger. Her trenger han ikke kikke bak seg hele tiden. Bolsonaro gikk til valg på å få ned kriminaliteten.

Brasil er et land med mange religiøse innbyggere. Tradisjonelle familieverdier står sterkt. På grunn av velutviklet homohets vedtok myndighetene at skolene måtte undervise i toleranse for seksuell diversitet, noe som falt mange tungt for brystet. Bolsonaro er åpent homofob og har lovet å reversere utviklingen.

Og det kanskje viktigste av alt:

– Velgerne ville ha noe nytt.

Fjorårets presidentvalg var like mye et valg imot PT – det brasilianske arbeiderpartiet – som for Bolsonaro. Den gamle regjeringen kjørte økonomien i grøfta. Det blir du straffet for av borgerskapet og middelklassen. Men den nye presidenten er heller ikke spesielt populær. For øyeblikket oppnår han rundt 15 prosent på meningsmålingene.

– Jeg frykter for at det blir store demonstrasjoner snart. Det er mye politisk frustrasjon.

Bolsonaro har vært parlamentariker i 28 år. Han har inntatt presidentpalasset etter en lang karriere som anonym back bencher. Han er rett og slett en politisk ubetydelighet. I boka forteller Arne Halvorsen historien om den ukjente politikerens reise fra bakerste benk til presidentpalasset.

– «Brasil over alt. Gud over alle», er slagordet hans ...

– Hva betyr det?

– Det betyr ingen verdens ting. Han har ingenting å vise til. Han fikk bare igjennom to fattige forslag gjennom sine 27 år i Parlamentet. Når han har tatt ordet, har det nesten ikke vært noen i salen, fordi de andre politikerne ikke har giddet å høre på vrøvlet hans. For det meste har han sittet på bakerste benk og fiklet med mobiltelefonen.

Equinor er et lyspunkt

– Vi må snakke litt om Statoil, nei Equinor ...

– Ja, Statoil greier seg bra.

– Jeg tror vi bare sier Statoil, du og jeg, og så skriver jeg Equinor.

– Ja, du skriver Equinor. Det er nok best slik, ler Arne Halvorsen.

Equinor har alltid hatt et godt samarbeide med Petrobras – det statlige brasilianske oljeselskapet – og nå er de i tillegg på god vei inn i sol- og vindkraft.

– Equinor er det største utenlandske oljeselskapet på brasiliansk sokkel. De neste ti årene planlegger selskapet å investere for rundt 15 milliarder dollar i Brasil.

– Så det er ikke slik at alt er galt med Norge?

– Nei, Equinor er et lyspunkt, sier Arne Halvorsen. Norge er faktisk en oljemodell for Brasil. Petrobras hadde ikke vært hva det er i dag, uten Equinor. Det kan sammenlignes med rollen de amerikanske selskapene spilte i den norske oljebarndommen.

Publisert: