Syltynn klonekrig

Will Smith spiller en pensjonert snikmorder som blir jaktet på av sin egen klone i «Gemini Man». Det ser tidvis stilig ut, men historien er fryktelig uengasjerende.

Publisert: Publisert:

Will Smith og Will Smith havner i tottene på hverandre i denne i overkant tåpelige filmen. Foto: Paramount Pictures

 • Kine Hult
  Journalist

Gemini Man

Sjanger: Action. Skuespillere: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Benedict Wong, Clive Owen. Regi: Ang Lee. Lengde: 1 t. 57 min. Aldersgrense: 12 år.

Grade: 2 of 6 stars

Hvis regissør Ang Lee forsøker å sparke i gang en etikk-diskusjon med «Gemini Man», er det et usedvanlig halvhjertet og mislykket forsøk. Det er synd, for filmen stiller noen åpenbare, men potensielt interessante spørsmål, omkring identitet og opphav.

Vel, dette er først og fremst en actionfilm, og alle krefter som kunne vært brukt til å utforske dens menneskelige premiss, har tydeligvis gått med til å pønske ut halsbrekkende actionsekvenser og til dels imponerende 3D-effekter.

Will Smith spiller hovedrollen, som en 51 år gammel statsansatt snikmorder som forsøker å trekke seg tilbake, men som innhentes av fortiden eller hva det nå skal kalles. Noen er sendt for å ta ham av dage, og denne noen er ingen andre enn hans egen klone. Jepp, det er ganske tåpelig, men historien framføres med et gravalvor som kler den naturlig morsomme Smith dårlig.

Det er ofte imponerende å se på hvor naturtro den foryngede versjonen av Smith ser ut, spesielt i en del av actionscenene hvor de to variantene opptrer samtidig. Andre ganger blir det litt merkelig, og man får ikke rent sjelden følelsen av å se på et dataspill med ualminnelig god grafikk. Manuset byr på forbløffende få overraskelser, et sjablongaktig persongalleri og et forutsigbart utfall. Og at ingen har begått et barmhjertighetsdrap på det svulstige «gal professor legger fram sin store plan»-øyeblikket i slutten, er komplett uforståelig, selv i en film som dette.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Ryfast slo fire rekorder: – Helt nydelig i Ryfylke

 3. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 4. Tysklands største avis: Haaland kan bli gjenforent med gamlesjefen

 5. Linda Hofstad Helleland åpner pengesekken for Rogaland

 6. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 1. Filmanmeldelse
 2. Anmeldelse