Teologen og bondeopprøret

BOK: Heftig historie mellom fakta og fiksjon.

Franske Éric Vuillard har skrevet bok om det blodige tyske bondeopprøret i åra 1524–25.
 • Steinar Sivertsen
  Steinar Sivertsen
  Litteraturkritiker
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Éric Vuillard: De fattiges krig. Oversatt av Elin Beate Tobiassen. 62 sider. Solum Bokvennen.

Den franske forfatteren og filmskaperen Éric Vuillard (f. 1968) fikk 2017 den prestisjefylte Goncourt-prisen for det stramme, perspektivrike mesterverket «Dagsordenen», en tekst som kom på norsk tidligere i år, og som ved å veksle mellom historiske fakta og forsiktige innslag av dikterisk fabulering påviser hvordan tysk storkapital både banet veien for og profitterte på nazismen.

Denne viljen til å gripe fatt i et historisk materiale og skape en krysning av faktastyrt essay og emosjonelt ladd kortroman, speiler seg også i «De fattiges krig» der den lærde, rebelske teologen Thomas Müntzer (ca. 1489-1525) og det blodige tyske bondeopprøret i åra 1524–25 står i fokus.

Historieskriving av vanlig akademisk merke er dette ikke. Til det fins det for mange forbehold og antakelser. Først mot slutten av teksten distanserer forfatteren seg fra denne typen fiksjonsaktig innlevelse i Thomas Müntzers sinn: «Jeg skal ikke gå lenger inn i tankene hans, de skal han få ha for seg selv.»

Den sjangermessige vaklingen er utvilsomt tilsiktet, men problematisk. I sum framstår «De fattiges krig» som mindre vellykket enn «Dagsordenen» der den nøkterne dokumentaristen virker mer framtredende enn dikteren.

Samtidig er stoffet som behandles i «De fattiges krig», fascinerende nok, ja, i en viss forstand også aktuelt. Teksten åpner og slutter med en henrettelse – først blir faren hengt, tjuefem år senere kommer så turen til sønnen, halshoggingen av Thomas Müntzer, han som med Bibelen i hånd, ildfullt og rabiat, oppfordret vevere, gruvearbeidere, bønder, andre fattigfolk til å gjøre voldelig opprør mot sine undertrykkere, dvs. alle dem som tjente mammon mer enn Gud.

Portrettet av han som trosset grever, fyrster, borgerskap, kirkens maktapparat, som politiserte Luthers protest mot pavekirken mens han talte om «daukjøttet i Wittenberg», viser ikke minst, gjennom sitater, at teologen Thomas Müntzer var en sosialt bevisst retoriker av de sjeldne. 

Samtidig som han og bondehæren led nederlag på slagmarken, skal han som heftig, poetisk klingende verbalkunstner ha inspirert en språkets mester som Nietzsche, og i hans hellige vrede speiles de samme uakseptable klasseskillene som i våre dager har skapt en protestbevegelse som «de gule vestene».

For Éric Vuillard er Thomas Müntzer åpenbart en helteskikkelse som historikerne hittil har gitt et skeivt bilde av.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

 2. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

 3. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame

 4. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

 5. Veien åpen igjen etter trafikk­ulykke på E39 ved Sola­splitten

 6. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger