Nazistene ordinerte Ole Johan Kvasnes til biskop i Stavanger

Men Kvasnes i Stavanger og Sigmund Feyling i Egersund var nesten de eneste nazi-prestene i Rogaland.

Ole Johan Kvasnes (til høyre) ble utnevnt til biskop i Stavanger av Nasjonal Samling-styret under 2. verdenskrig. Her fotografert med sin sønn lenge før krigen.
 • Gunnar Gran
  Gunnar Gran
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det kommer fram i den nye boken "Quislings biskoper" av Geir Thorsdahl på Kagge forlag.

Bare 3 av 72 prester i Stavanger bispedømme støttet fascistiske partiet Nasjonal Samling (NS). I bispedømmets østlige del, Vest-Agder, fantes det ingen NS-prester.

På Østlandet hadde langt flere av kirkens menn sansen for Quisling og de tyske okkupantene. 15,1 prosent av prestene i Tunsberg bispedømme (Akershus og Buskerud) støttet for eksempel NS.

Sigmund Feyling fra Egersund.

Sigmund Feyling ville nazifisere Norge

Sigmund Feyling ble født og vokste opp i Egersund. Han het egentlig Simon Slettebø, men skiftet navn til det tyskklingende Sigmund. Han fikk også antatt Feyling, fordi det var morens navn.

Feyling var først en populær prest i Egersund. Men da menigheten skjønte at han støttet tyskerne, måtte Feyling tale for tomme kirkebenker.

Sigmund Feyling fikk jobb som ekspedisjonssjef i kirkedepartementet. Fra den posisjonen gjorde han alt han kunne for å nazifisere prestene. Feyling uttalte en gang at Vidkun Quisling var Guds gave til Norge. Han skrev en lærebok i kristendom for grunnskolen med solkorset på forsiden, og mente at barna måtte samle seg i NS.

Feyling viste også anti-jødiske holdninger, selv om han tidligere hadde jobbet for Israel-misjonen. Da 530 norske jøder ble sendt til gasskamrene med «Donau» uttalte Feyling:

«Det er en stor lykke for jødene at de nå kan samles på ett sted, slik som de så lenge har ønsket».

Les også

Les mer om Sigmund Feyling: Nazipresten fra Egersund

Prestene gjorde en god innsats

Folk som Feyling var unntaket. Stort sett gjorde prestene i den norske kirke god motstand mot okkupantene og Nasjonal Samling. Mer enn to hundre prester ble avskjediget, fengslet, internert eller forflyttet fra menigheten sin i okkupasjonsårene, fordi de ikke ville føye de nye makthaverne.

Oslo-Biskop Eivind Berggrav bygget seg etter hvert opp til å bli en av de fremste motstandsmennene i Norge. Motstanden fra Berggrav og resten av bispekollegiet førte til at alle sammen ble avskjediget våren 1942.

I Stavanger fikk biskop Gabriel Skagestad avskjed. I stedet ble Ole Johan Kvasnes konstituert som NS-biskop. Kvasnes var på denne tiden allerede 69 år gammel, men han gikk inn i jobben med stor arbeidslyst. Og ble meget upopulær i hele Rogaland.

«En demonisk-satanistisk kraft»

Kvasnes rapporterte mange prester til til Kirkedepartementet og Statspolitiet, for eksempel kapellan Valen-Senstad. Han var forvist fra Stavanger, men hadde kommet tilbake og deltatt i et hemmelig prestemøte. Den rettmessige biskopen Skagestad ble også forvist til Østlandet. Han var ikke nådig mot sin etterfølger:

Den rettmessige biskopen i Stavanger, Gabriel Skagestad.

– I den nazistiske ideologi og bevegelse, som er like ukristelig som den var umenneskelig, gjorde det seg gjeldende en ond, demonisk-satanistisk kraft som grep de mottakelige med en tilsynelatende uimotståelig kraft, sa Skagestad med klar adresse til Kvasnes.

Ole Johan Kvasnes angret ingenting etter krigen, men staten reiste likevel ikke tiltale, fordi de vurderte at han hadde for dårlig helse. Ole Johan Kvasnes døde i 1953.

Sigmund Feyling ble dømt til 15 år i fengsel, men slapp ut etter seks år. Etter å ha sonet straffen, bosatte han seg i Oslo og jobbet deltid for Indremisjonen fram til 1964. Han døde i 1980, 85 år gammel.

LES FLERE HISTORIER FRA 2. VERDENSKRIG:

Les også

 1. Nazist Dagfinn Enodd drepte familien på Åna

 2. Nazireiret Stavanger politikammer

 3. Krigshelten "Blåmann" fra Stavanger sprang for livet

 4. Jødiske Willy kom seg unna nazistene

 5. Sonja Henie og Hitler var venner

Publisert:
 1. Historie
 2. Krigshistorie
 3. Krigsforbrytelser
 4. Andre verdenskrig
 5. Stavanger bispedømme

Mest lest akkurat nå

 1. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

 2. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

 3. 200 år gammelt hus i Stavanger ble arkitektkontor: – Det var ikke kjærlighet ved første blikk

 4. Mann funnet i veibanen ved Bryne - siktes for promillekjøring

 5. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 6. Flere hørte kraftig smell i Randaberg - ukjent årsak